Avocatul Poporului: Internarea intr-o unitate spitaliceasca nu ar trebui conditionata de testarea COVID-19

Vineri, 07 August 2020, ora 14:21
4280 citiri
Avocatul Poporului: Internarea intr-o unitate spitaliceasca nu ar trebui conditionata de testarea COVID-19
Foto: Andreea Alexandru/ Hepta/ Mediafax

Avocatul Poporului a transmis, vineri, ca internarea intr-o unitate spitaliceasca nu ar trebui conditionata de testarea COVID-19, ceea ce ar fi "nu doar un abuz, dar si un pericol de izbucnire a unor noi focare".

Avocatul Poporului transmite, vineri, dupa aparitia mai multor reclamatii si articole de presa potrivit carora pacientilor li se solicita teste pentru coronavirus la internarea pentru alte afectiuni, ca acest lucru este considerat "nu doar un abuz, dar si un pericol de izbucnire a unor noi focare, in conditiile in care nu toti isi permit costurile testarii pe cont propriu".

"Considerand ca rezolvarea urgentelor medicale (altele decat cele generate de COVID-19), cat si internarile programate sunt de maxima importanta pentru respectarea dreptului la sanatate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a intreprins demersuri la Ministerul Sanatatii", a transmis institutia.

Sursa citata a precizat ca, din raspunsul primit de la Ministerul Sanatatii, situatia este reglementata.

Astfel, "potrivit prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 828/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, la prezentarea in spital se realizeaza triajul tuturor persoanelor si, in functie de simptomatologia prezentata, cazurile suspecte vor fi internate in zone speciale de izolare (zone-tampon), urmand a fi testate prin RT-PCR pentru infectia cu SARS-CoV-2, in zona-tampon vor primi toata asistenta medicala necesara pentru afectiunea/afectiunile lor pana la sosirea rezultatului acestui test".

"Pacientii care in urma triajului nu au motiv sa fie considerati cazuri suspecte pentru infectia cu SARS-CoV-2 vor fi internati in sectiile aferente patologiei pe care o prezinta, cu asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre pacienti", a mai transmis Avocatul Poporului, citand din raspunsul primul de la Ministerul Sanatatii.

De asemenea, incepand din data de 15.05.2020 au fost reluate internarile si interventiile chirurgicale programate, precum si activitatea din ambulatorii, iar in ceea ce priveste situatia pacientilor care nu sunt suspecti COVID-19, in urma triajului, acestia vor fi internati in sectiile aferente patologiei fara RT-PCR.

"Pacientii suspecti vor fi internati in zone speciale de izolare (zone-tampon), urmand a fi testati prin RT-PCR pentru infectia cu SARS-CoV-2, testari decontate unitatilor sanitare prin Programul National de Boli Transmisibile Prioritare", a mai transmis Avocatul Poporului.

Institutia concluzioneaza ca "persoanele care reprezinta urgente medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie sa fie conditionate de efectuarea unui test COVID-19 in prealabil si de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar in situatia in care o unitate spitaliceasca solicita unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instantei judecatoresti".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Avocatul Poporului covid, #avocatul poporului coronavirus, #renate weber covid , #avocatul poporului
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
SI CE AR TREBUI , ISTEATO...sa molipseasca un spital ?
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5