Avocatul Poporului ii cere ministrului Sanatatii sa asigure asistenta psihologica pentru personalul medical implicat in lupta impotriva coronavirusului

Marti, 14 Aprilie 2020, ora 22:27
3120 citiri
Avocatul Poporului ii cere ministrului Sanatatii sa asigure asistenta psihologica pentru personalul medical implicat in lupta impotriva coronavirusului
Foto: Facebook/ Renate Weber

Avocatul Poporului a formulat o solicitare catre ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, privind acordarea de asistenta psihologica pentru personalul medical si auxiliar, in contextul pandemiei de coronavirus.

"In contextul actual, asistam la tot mai multe aparitii in mass-media ale unor cadre medicale aflate in prima linie de lupta cu noul coronavirus care arata public o serie de lipsuri si disfunctionalitati cu care se confrunta fiecare la locul sau de (...) sub aspectul sigurantei si securitatii in munca, cele mai importante par problemele somatice, dar in aceeasi masura si problemele psiho-emotionale (...) pot genera stari de incapacitate profesionala pe diferite perioade sau, mai grav, ireversibile. (...)

Stabilirea unor obiective adecvate pentru interventia in criza psihologica, generata de actiunea unor evenimente cu potential traumatic, in situatii de urgenta, trebuie sa se bazeze pe o formulare realista a ceea ce inseamna interventia in criza", se arata in solicitarea postata, marti, pe site-ul institutiei.

In opinia Avocatului Poporului, o solutie pentru gestionarea corespunzatoare a unor astfel de situatii ar fi aceea ca personalul medico-sanitar si auxiliar din unitatile sanitare al caror management se asigura de catre cadre medico-militare, aflate in prima linie de lupta cu aceasta pandemie, sa fie luat in evidenta unui psiholog clinician si in functie de nevoile identificate sau la cerere sa beneficieze de asistenta si suport de specialitate. Formele de interventie psihologica pot fi acordate fata in fata sau prin intermediul aplicatiilor online.

"Abordarea propusa de noi poate veni in sprijinul acestui tip de management, printr-o facilitare si armonizare mai rapide, a comunicarii dintre conducerea militara si personalul medico-sanitar civil, dar si dintre managementul respectiv si populatia si institutiile din comunitatea in care se afla unitatea sanitara", mentioneaza sursa citata.

De unde vor fi luati specialistii

Avocatul Poporului a identificat ca resursa umana pentru implementarea acestui proiect existenta specialistilor necesari la cateva institutii.

"Exista sau ar trebui sa existe psihologi clinicieni la nivelul unitatilor sanitare respective. De asemenea, astfel de specialisti exista la nivelul unitatilor militare din zonele respective, atat a celor care apartin de MApN, cat si a celor de la MAI", precizeaza Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, de asemenea, in cadrul MApN, exista o structura numita Centrul national militar de psihologie si sanatate comportamentala cu cele doua componente ale sale - Serviciul analiza socio-comportamentala si Serviciul psihologie clinica si operationala cu sectii teritoriale, care, in actuala conjunctura, la cerere, pot asigura suport si asistenta calificata angajatilor din sistemul de sanatate, din marile spitale, fie online, fie fata in fata.

Avocatul Poporului este de parere ca pentru personalul serviciilor de ambulanta furnizarea asistentei psihologice in situatia lor actuala (sub comanda IGSU) se poate face de catre specialistul/specialistii de la nivelul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta.

In opinia Avocatului Poporului, asistenta psihologica acordata personalului medical si auxiliar, precum si gestionarea acestor situatii de catre specialistii unor structuri dedicate, la modul profesionist, organizat, ar imbunatati perceptia beneficiarilor, dar si a publicului larg asupra tipului de abordare si de gestionare a situatiei si ar avea un efect pozitiv si asupra celor care urmeaza "sa intre in lupta" in fazele urmatoare.

"Desigur, este foarte importanta si contributia psihologilor si a psihoterapeutilor voluntari, insa pentru o mai buna gestionare a resurselor, acestia ar trebui sa fie intr-o evidenta a unitatii sanitare la care doresc sa furnizeze servicii si sa li se repartizeze cazuri, in functie de competentele pe care le au", a adaugat sursa citata.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Avocatul Poporului Nelu Tataru, #Avocatul Poporului ministrul Sanatatii, #Avocatul Poporilui coronavirus, #Avocatul Poporului covid , #avocatul poporului