Avocatul Poporului cere ministrului Muncii date privind liberele parintilor pentru supravegherea copiilor, la suspendarea cursurilor

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 07:34
2648 citiri
Avocatul Poporului cere ministrului Muncii date privind liberele parintilor pentru supravegherea copiilor, la suspendarea cursurilor
Foto: Facebook/ Renate Weber

Avocatul Poporului (AP) ii solicita ministrului Muncii, Violeta Alexandru, date privind zilele libere solicitate de parinti pentru supravegherea copiilor, la suspendarea cursurilor.

Potrivit solicitarii postate, joi, pe site-ul AP, institutia solicita sa i se comunice: datele privind cererile facute in temeiul OUG nr. 147/2020; impactul bugetar al solicitarilor deja primite; impactul bugetar preconizat si alocarea bugetara aferenta, proiectia bugetara corespunzatoare anului scolar 2020-2021; mecanismul de efectuare a platilor.

AP mentioneaza ca a facut aceasta solicitare avand in vedere faptul ca in multe localitati procesul de educatie se desfasoara on-line, dupa scenariul galben sau rosu, precum si faptul ca, pe de o parte, atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa aiba o continuitate in activitatea desfasurata, iar, pe de alta parte, dificultati ar putea aparea in desfasurarea activitatii in mediul public, dar mai ales in cel privat, prin inregistrarea unui numar mare de solicitari ale parintilor de acordare a zilelor libere platite.

AP s-a sesizat din oficiu in contextul articolelor din Constitutie referitoare la dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la munca.

Potrivit informatiilor aparute in mass-media, parintii care au copii pana in 12 ani inscrisi in sistemul de invatamant sau daca au dizabilitati si au pana la 26 de ani, indiferent ca sunt angajati la stat sau la privat, au dreptul sa solicite zile libere platite de angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de somaj. Valoarea indemnizatiei este de 75% din salariul brut, dar fara a depasi 75% din salariul mediu utilizat in economie pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale din 2020.

Pe 27 august 2020 a fost adoptata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 147/2020 care prevede ca se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii cursurilor care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in cele de educatie anteprescolara unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2 si avand in vedere hotararile comitetului judetean pentru situatii de urgenta, respectiv comitetului pentru situatii de urgenta al municipiului Bucuresti.

Angajatorul este obligat sa acorde zile libere, daca angajatul solicita acest drept in baza prevederilor acestei ordonante.

Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul angajatorului si este de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Prevederile ordonantei se aplica tuturor angajatilor din sectorul public si privat, pe durata de limitare sau suspendare a cursurilor in unitatea de invatamant sau activitatii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2020-2021.

AP mentioneaza si ca Legea nr. 81/2018 dispune ca telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor.

"Legislatia actuala dispune si asupra posibilitatii pe care o au angajatii de a desfasura activitatea la domiciliu", afirma AP.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Avocatul Poporului guvern, #Avocatul Poporului ministrul muncii, #Avocatul Poporului solicuatre pandemie , #avocatul poporului