Pricopie: Fondul clasei ar putea aduce un plus la bugetul Educatiei

Sambata, 18 Mai 2013, ora 09:032210 citiri
Pricopie: Fondul clasei ar putea aduce un plus la bugetul Educatiei
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Sibiu, ca doreste stabilirea de reguli clare de constituire a fondului clasei. In acest fel, s-ar asigura o sursa de crestere a bugetului", care ar putea fi de circa "5% in bugetul Educatiei".

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca in multe scoli din Romania exista un fond al clasei, gestionat, de obicei, de parinti, si "ar fi foarte bine" ca acesta sa fie legalizat.

"Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", a declarat Remus Pricopie.

Acesta a adaugat ca a mai vorbit despre acest subiect in cateva randuri si s-a inteles ca ar exista o obligatie din partea parintilor de a contribui la fondul clasei, odata legalizat.

Oana Badea, despre scurtarea anului si fondul scolii: O prostie si o nastrusnicie

"Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".

"Per total, in bugetul Educatiei vorbim de cinci la suta. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect.