Pricopie: E legal sa faci meditatii cu propriii elevi daca declari venitul. Dar este moral?

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 20:06
2986 citiri
Pricopie: E legal sa faci meditatii cu propriii elevi daca declari venitul. Dar este moral?
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat ca este nevoie de un cod etic pentru invatamantul preuniversitar, care trebuie sa raspunda unor situatii ce nu pot fi prevazute in lege, cum ar fi moralitatea meditatiilor cu propriii elevi.

Codul etic pentru invatamantul preuniversitar este un set de reguli elaborat de Ministerul Educatiei, aflat in curs de finalizare.

"Orice corp profesional trebuie sa aiba un cod de conduita. Cand ai 240.000 de profesori, unii cu 40 de ani de experinta, altii cu doi ani, trebuie sa ai si un set de reguli. Nu poti pune aceste reguli in Legea educatiei.

Sunt unele lucruri specifice. (...) De exemplu, ai sau nu ai voie sa faci meditatii cu propriii elevi? Daca ne uitam la reglementarile actuale, este absolut legal, cu conditia sa declari veniturile obtinute in urma acestei meditatii. Bun, este legal, dar este moral? ", a declarat Remus Pricopie.

Industria meditatiilor, luata in vizor de ministrul Educatiei

Potrivit ministrului este nevoie de un timp mai mare pentru dezbateri, pentru ca toti profesorii sa poata sa exprime un punct de vedere sau sa vina cu propriile situatii.

"Mai sunt probleme care inca nu se regasesc in cod. De exemplu, sunt profesori autori de manunale sau de auxiliare sau fac parte din grupul de autori. Este corect ca acesti profesori - autori de carte scolara sa recomande propriul manunal? Nu mai vorbesc sa impui anumite auxiliare la clasa.

Pe de alta parte, in calitatea mea de profesor, studentii imi cer, aproape saptamanal recomandari de carti. Iata ca, nu intotdeauna poti sa aplici un sablon si sa zici: ce intra in sablon este corect, ce este in afara sablonului este incorect", a continuat Remus Pricopie.

Cad capete in scandalul spagii: Directori de scoli din Capitala, demisi - unul urma sa primeasca un laptop (Video)

Si problema colectei si gestionarii unor sume de bani in scoala va fi reglementata prin codul etic.

"In general, in scoala, sunt cam trei categorii de surse de venit. Sunt cele care vin din bugetul educatiei prin autoritatile locale sau inspectorate, a doua - sunt sume care vin de la autoritatile locale, prin decizia autoritatilor locale in completare sau separat de banii din bugetul educatiei - si mai exista o a treia categorie, respectiv sponsorizari sau sprijin din partea parintilor sau a unor organizatii.

Aceste trei categorii exista peste tot in lume. In Statele Unite, contibutia din partea unor firme sau din partea parintilor este foarte importanta. Revenind, astfel, profesorul, directorul trebuie sa stie despre aceste contributii care vin in scoala, dar nu trebuie sa fie catalizatorul. Orice actiune privind colecta de bani trebuie sa se desfasoare prin asociatia de parinti", a aratat Pricopie.

O alta problema care nu se regaseste in cod, dar pe care ministrul a reglementat-o printr-un ordin este acordul scris al parintilor pentru activitati extrascolare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Remus Pricopie meditatii, #Remus Pricopie fondul clasei, #Remus Pricopie manuale , #ministrul Educatiei