Religia, predata in scoli doar cu binecuvantarea Bisericii. Ce spune ministrul Educatiei

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 14:53 4267 citiri

Ministrul Educatiei National, Remus Pricopie, sustine ca avizul dat de institutiile religioase pentru profesorii de religie nu reprezinta un amestec al Bisericii in sistemul de invatamant.

Afirmatia lui Pricopie a fost facuta dupa ce, joi, Ministerul Educatiei Nationale, Patriarhia Romana si Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat un protocol de colaborare care vizeaza predarea disciplinei religie - cultul ortodox in invatamantul preuniversitar.

"Nu-i vorba de un amestec al Bisericii in actul de invatamant, dar asa cum invatamantul medical se face in parteneriat cu spitalele si cu Ministerul Sanatatii, invatamantul militar se face in parteneriat, si exista prevederi specifice pentru invatamantul militar, in colaborare cu Ministerul Apararii sau cu Ministerul de Interne, dupa caz, este absolut normal ca si alte tipuri de invatamant specific, de exemplu, Facultatile de Teologie, in momentul in care reglementezi un anumit lucru sa tii cont de specificul acestei specializari", a spus ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

Religia in scoli: Valorile si simbolurile religioase ortodoxe, respectate obligatoriu

Protocolul prevede ca personalul didactic sa fie incadrat pe catedre de religie - cultul ortodox in unitatile de invatamant preuniversitar cu avizul scris al chiriarhului (binecuvantare), in timp ce retragerea motivata a acestui aviz duce la incetarea de drept a contractului individual de munca, conform legislatiei in vigoare.

Remus Pricopie mai precizeaza ca "lucrul asta se intampla pentru toate cultele, intr-o forma sau alta" si ca prin semnarea protocolului "s-a adus in actualitate acest lucru si s-a pus in acord cu legislatia".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News