Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Oana Badea, despre scurtarea anului si fondul scolii: O prostie si o nastrusnicie

Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:59
3522 citiri
Oana Badea, despre scurtarea anului si fondul scolii: O prostie si o nastrusnicie
Foto:www.transilvaniabusiness.ro

Solicitarea patronatelor din turism, sustinuta de ministrul Maria Grapini, de scurtare a anului scolar pentru ca familiile elevilor sa poata beneficia de tarife reduse pe litoral este "o prostie", iar legalizarea colectarii a 2% din profit pentru scoli, anuntata de ministrul Remus Pricopie, este "o nastrusnicie", pentru ca acest lucru e deja legal, a declarat Oana Badea pentru Ziare.com.

Patronatele din turism, sustinute de ministrul de resort (foto stanga), au cerut guvernului Ponta scurtarea anului scolar prin inceperea vacantei de vara la data de 1 iunie, pentru ca familiile cu copii la scoala sa poata merge la mare cat timp tarifele sunt reduse, iar hotelierii sa isi creasca profitul.

"Este o prostie. Vacantele elevilor nu se stabilesc dupa interesele economice ale unor patronate. Vacantele elevilor trebuie sa se stabileasca in functie de capacitatea acestora de a face fata programelor scolare. In consecinta, conteaza sa avem corect stabilita, in functie de curba efortului, perioada de invatare si perioada de pauza.

Imi pare rau sa spun ca sistemul de educatie din Bulgaria nu este atat de darnic cu vacantele si totusi turismul lor merge foarte bine", a declarat pentru Ziare.com Oana Badea, fost secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei in guvernul Boc.

Mai mult aceasta reaminteste ca Romania nu este o tara izolata, ci o tara europeana. "Din punctul meu de vedere nu trebuie sa privim problema gandindu-ne strict la ce se intampla intre granitele Romaniei. Numarul de zile de scoala, succesiunea perioada de scoala-perioada de vacanta, trebuie sa fie privite si prin prisma altor sisteme de educatie.

In competitia cu ceilalti elevi din Europa, elevii romani vor pierde daca vacantele scolare vor fi facute dupa modelul pe care il propun patronatele din turism", a sustinut Oana Badea.

Fostul secretar de stat reaminteste ca in cele 15 zile ale lunii iunie pe care patronatele din turism le vor eliminate se fac recapitularile finale.

"De asemenea, trebuie sa discutam si despre faptul ca sistemul de educatie are, in mod ciclic, la finalul anului, perioadele de pregatire pentru marile examene, vorbim despre clasa a VIII-a si clasa a XII-a. Sistemul de educatie nu este la dispozitia turismului si asa mai departe, ci este un sistem care trebuie sa aiba prioritatile lui", a mai explicat Oana Badea.

Intrebata daca nu ar fi o solutie mai buna pentru copii ca patronatele din turism sa le faca acestora reduceri pe perioada vacantei de vara, Oana Badea a replicat ferm: "O solutie mai buna este sa fie creativi, pornind de la conditiile pe care Romania le are pentru dezvoltarea turismului, in niciun caz sa ingradeasca dreptul sistemului de educatie de a-si reglementa perioada de educare si perioada de vacanta, in functie de interesul elevilor".

2% pentru scoli e legalizat deja, dar ministrul nu stie?

Cat despre legalizarea fondului scolii si a posibilitatii de a livra 2% din profit unei unitati de invatamant, anuntata zilele acestea de ministrul Educatiei, Remus Pricopie (foto dreapta), Oana Badea a comentat amuzata: "Sa o citez pe doamna Andronescu? E o idee nastrusnica!"

"Domnul ministru inca nu a aflat ca exista fondul clasei, ca exista asociatii de parinti si ca parintii care au copii in scolile din Romania doneaza demult 2% daca vor la asociatia de parinti a scolii? Aceasta nu este o noutate pentru viata scolara romaneasca.

Nu stiu ce vrea de fapt sa spuna domnul ministru Pricopie prin acel 'fond al scolii', nu stiu ce vrea sa spuna cu acel 2%, dar dansul trebuie sa stie ca in Romania un parinte care vrea sa dea 2% la Asociatia de Parinti a facut-o si pana acum si nu a trebuit sa ii spuna niciun ministru asta. Iar directorii de scoli au perspicacitatea de a folosi acesti bani in folosul scolilor", a mai declarat fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei.

De altfel, un exemplu elocvent este dat de Scoala Gimnaziala nr. 2 orasul Boldesti-Scaeni din judetul Prahova.

Pe site-ul acesteia sunt postate rapoartele financiare ale Asociatiei de Parinti care arata ca in anul 2011 au fost colectati 6.000 de lei sub forma contributiei a 2% din impozitul datorat statului de catre parinti si redirectionat catre scoala, din care 4.000 lei au fost cheltuiti pe un sistem electronic de tabla interactiva, cu 1.800 lei s-a achizionat un videoproiector, iar cu 600 lei o tabla alba pentru cabinetul de limba romana.

De asemenea, aceeasi asociatie de parinti a colectat din cei 2% virati de parinti in anul 2012 suma de 8.000 de lei, stabilindu-se ca banii sa aiba urmatoarele destinatii: 2.500 lei - achizitionarea de carti, cd-uri si dvd-uri cu softuri educationale, 3.000 lei - premierea celor mai buni 10 elevi ai scolii cu sponsorizarea in proportie de 50 % a unei tabere de vara, restul sumei urmand sa fie folosita pentru dotarea salilor de clasa cu mobilier si aparatura adecvata.

Ministrul Remus Pricopie a declarat in urma cu doua zile ca lucreaza la un mecanism prin care banii sa ajunga mult mai usor la scoala, iar parintii si oamenii care vor sa doneze bani institutiilor de invatamant sa o poata face direct in conturile scolii.

De asemenea, ministrul a mai spus ca vrea sa extinda si la institutiile de invatamant din Romania sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit, aplicabil in prezent pentru organizatii neguvernamentale.

"Consider ca este absolut OK ca un parinte, daca vrea, sa contribuie cu o anumita suma la scoala sa o poata face intr-un mod legal si sa o faca intr-un cont al scolii. In momentul de fata, conturile scolii sunt de fapt la primarie. Prin urmare, acea contributie de 2% din impozitul pe venit nu poate fi donata la scoala.

Am discutat cu Asociatia Parintilor si cu specialistii de la Ministerul Finantelor si incercam sa identificam un mecanism prin care in fiecare scoala in parte sa existe un cont special, un cont transparent prin care parintii, profesorii sau cei care contribuie la acest cont sa poata sa obtina informatii despre bani", a precizat ministrul intr-o emisiune la Gandul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#legalizare fondul scolii, #marire vacanta vara turism, #reducere an scolar litoral , #ministrul Educatiei