Noile manuale scolare - Pricopie: Am stiut ca va incepe un razboi

Joi, 21 August 2014, ora 19:58
2392 citiri
Noile manuale scolare - Pricopie: Am stiut ca va incepe un razboi
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca atunci cand a declansat procedura pentru noi manuale scolare a stiut ca va incepe un razboi pentru ca va deranja business-ul editurilor, el sustinand ca au fost respectate procedurille, iar cei care au pierdut licitatiile pot face ceea ce considera.

"Am fost constient in momentul in care am declansat procedura de improspatare, de innoire a manualelor ca va incepe un fel de razboi, pentru ca deranjez business-ul mai multor societati comerciale", a spus Pricopie, joi, intr-o conferinta de presa la Suceava.

Manualele scolare ajung pe masa DNA: "Licitatia, cel mai mare jaf din educatie"

El a precizat ca a anuntat atat anul trecut, cat si in acest an, ca este ministru al Educatiei, si nu "responsabil cu afacerile acestor edituri".

"Prin urmare, pe mine ma intereseaza ca in scoala elevii sa aiba manuale noi, adaptate secolului XXI. Mai departe, ma astept la orice, dar atat timp cat noi am respectat procedurile si sa stiti ca am fost extrem de exigent in raport cu colegii mei care au gestionat acest proces si atat timp cat toate institutiile statului de pana acum au spus ca nu au fost probleme, mergem inainte. Mai departe, cei care au pierdut pot sa faca ceea ce considera, pe mine ma intereseaza soarta copiilor, si nu actiunile editorilor", a spus Pricopie.

Ministrul a explicat ca licitatia pentru manuale scolare a inceput in urma cu aproximativ un an, atunci cand au fost anuntate declansarea procedurii si conditiile de licitatie si ca au fost respectate toate standardele si prevederile legale, desi au fost unii editori care au facut contestatii chiar inainte de inceperea licitatiei.

"Absolut toate contestatiile au fost respinse, apoi a avut loc licitatia care, asa cum prevede legea, trebuie sa ia in calcul, in acelasi timp, doua elemente: elementul de calitate si elementul de pret. Am anuntat de la bun inceput cerinta ca fiecare manual sa primeasca minimum 43 de puncte pentru calitate si minimum 43 de puncte pentru pret", a explicat Pricopie, adaugand ca au fost edituri care au fost eliminate din start ca urmare a pretului.

El a aratat ca sunt loturi pentru care s-au selectat manuale, dandu-le ca exemplu pe cele de matematica si comunicare pentru clasa intai, dar si loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv in cazul unor limbi straine.

Potrivit acestuia, pentru multe loturi de manuale nu au fost depuse oferte intrucat nu a existat un interes comercial pentru a dezvolta un astfel de manual, din cauza ca tirajul era mic.

"Daca absolutizam aceasta dimensiune comerciala, atunci inseamna ca nu ne mai intereseaza decat interesul firmelor si nu ne mai intereseaza interesul educational", a spus Pricopie, precizand ca sunt situatii "inadmisibile" in care manualele sunt tinute in uz de 14 ani.

Ce va face Ministerul

Conform programelor scolare, in prezent sunt aproximativ 570 de discipline, iar din totalul acestora au fost manuale pentru aproximativ 280 de discipline.

"Prin urmare, politica Ministerului Educatiei va fi urmatoarea: vom scoate la licitatie pe masura ce se aproba noile programe scolare. Deocamdata, am scos pentru clasele intai, a doua, apoi vom scoate pentru clasa a treia, clasa a cincea si probabil clasa a noua, urmand ca in anul urmator sa scoatem pentru clasele a patra, a sasea si a zecea, pana cand inchidem ciclul. Dar acolo unde nu sunt ofertanti, repet, prin modificarea pe care am facut-o in Legea educatiei, prin Ordonanta 49, vom insarcina institutii publice, nu firme, sa redacteze manuale", a spus Pricopie.

El a mai declarat ca noile manuale vor fi incarcate pe platforma manuale.edu.ro, iar profesorii vor putea sa le vada si sa faca optiunile, pentru ca, ulterior, editorii care au castigat licitatiile sa stie cate manuale tiparesc si unde distribuie aceste manuale.

El a precizat ca nu exclude posibilitatea ca pentru ciclul primar manualele sa fie acordate in fiecare an elevilor, aratand ca, in acest sens, nu s-a luat inca o decizie la nivelul MEN si nici al Guvernului, intrucat o astfel de masura implica fonduri.

Membrii Federatiei Editorilor din Romania (FER) au anuntat, joi, ca au depus 17 contestatii si au sesizat mai multe institutii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul in care s-a facut licitatia pentru manualele scolare.

Membrii FER sustin ca rezultatele licitatiei pentru manualele scolare sunt "dezastruoase", fiind eliminati in mod "dubios" ofertanti care au respectat caietul de sarcini, ramanand numeroase discipline fara manuale, iar manualele declarate castigatoare avand, de fapt, note mici pentru continut.

"Federatia Editorilor din Romania considera ca rezultatele licitatiei de manuale pentru clasele I si a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvata si eronata, fapt pentru care solicita anularea licitatiei si asumarea raspunderii de catre cei vinovati", au anuntat, joi, membrii FER.

Membrii FER au precizat ca au depus contestatii si au facut sesizari catre Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Consiliul Concurentei, DNA si instante judecatoresti.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Pricopie manuale licitatie DNA, #edituri sesizar DNA manuale , #ministrul Educatiei