Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 12:04
4581 citiri
Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, ca metodologia pentru admiterea la liceu a fost modificata si ca examenele din anul scolar 2013-2014 vor urma noua schema.

Pricopie a anuntat in timpul sedintei Guvernului pentru noul an scolar ca, la admiterea la liceu, ponderea notelor din clasele 5-8 va conta de acum in proportie de 25%, in timp ce media obtinuta la examenele de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75%.

Pana in prezent ponderea celor doua medii era de 50%. Ministrul Educatiei a mentionat ca celelalte examene, inclusiv Bacalaureatul, se vor desfasura ca pana acum, nefiind nicio modificare in metodologia acestora.

Evaluarea Nationala 2013: 77% dintre elevi au trecut examenele - 90%, in Bucuresti

Pricopie a explicat ca s-a luat aceasta decizie pentru ca diferentele intre media notelor din gimnaziu si media de la Evaluarea Nationala erau foarte mari, chiar si de 4, 5 sau 6 puncte.

"Evaluarea la clasa are un grad de subiectivism extrem de ridicat. Am gasit o scoala unde media tuturor elevilor din 5-8 era de 8,04, in timp ce media obtinuta de aceeasi elevi la Evaluarea Nationala a fost de 2,72. Si sunt mai multe exemple. Se va face o evaluare in aceste scoli. Avem un numar foarte mare de elevi care nu au luat 5 la Evaluarea Nationala, respectiv 34.000", a lamurit ministrul Educatiei.

Premierul Victor Ponta a completat afirmatia lui Pricopie, spunand ca au existat scoli unde "se dadeau note foarte mari in clasa si intrau la liceu elevii slab pregatiti, iar cei mai bine pregatiti nu intrau la acel liceu".

Decizia vine in urma analizei datelor inregistrate la finalul clasei a VIII-a, care au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei, remis vineri Ziare.com.

Evaluare Nationala 2013: Judetele unde s-au obtinut cele mai mari note

Astfel, cele mai multe situatii (59,52% din unitatile de invatamant) releva diferente de 2 pana la 2,5 puncte intre felul in care au fost evaluati elevii pe parcursul gimnaziului si media de la evaluarea nationala a acestora.

"Aceasta ruptura intre cele doua tipuri de evaluare a fost identificata in 25 de judete: Iasi, Sibiu, Brasov, Arges, Giurgiu, Bacau, Constanta, Dambovita, Maramures, Alba, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Salaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Calarasi, Botosani si Ialomita.

Funeriu, despre Evaluarea Nationala: Subiecte mai usoare doar prin comanda politica

In alte 6 judete (Valcea, Mures, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Olt) diferentele sunt si mai mari, depasind 2,5 puncte. O situatie considerata acceptabila, respectiv un raport de 1,5 pana la 2 puncte intre mediile pe ciclul gimnazial si cele la Evaluarea Nationala, se inregistreaza in judete precum Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzau, Galati si Neamt (reprezentand 21,42% din totalul unitatilor de invatamant, la nivel de tara) ", se arata in documentul institutiei.

Numai Bucurestiul si judetul Braila inregistreaza un raport normal intre evaluarea la clasa si Evaluarea Nationala, dar reprezinta doar 4,76% din totalul judetelor. O situatie ingrijoratoare o reprezinta si faptul ca 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Nationala, nu au reusit sa obtina minim 5.

Toate unitatile de invatamant unde diferentele de notare sunt mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate in mod constant.

D.T.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Evaluarea Nationala pondere, #modificare admitere liceu, #pondere admitere liceu, #admitere liceu 2014 , #ministrul Educatiei