Ministrul Educatiei vrea evaluare nationala de clasa a VIII-a si la o limba straina

Joi, 08 Mai 2014, ora 22:29 1884 citiri

Evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a trebuie sa vizeze si o limba straina, iar Ministerul Educatiei intentioneaza sa introduca testarea acestei competente, insa nu in 2014 si nici anul viitor, a declarat, joi, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Ministrul a precizat, in acelasi context, ca testarea competentelor intr-o limba straina va fi introdusa, anul acesta, la evaluarea elevilor de clasa a VI-a, fiind vorba despre o premiera.

"Nu evaluam competenta intr-o limba straina decat la bacalaureat. In acest an, incercam la testul de clasa a VI-a, este prima data cand facem asa ceva, pana acum nu aveam. Dar nu este un examen, ci un test, la evaluarea de clasa a VI-a. In mod normal, la examenul de clasa a VIII-a trebuia sa fie si limba straina si de mult timp trebuia sa fie acest lucru. Nu o sa fie anul acesta, nu o sa fie la anul, dar incepem sa facem si acest lucru", a spus Pricopie, la dezbaterea cu tema "Dezvoltarea competentelor cheie in scolile din Romania. Provocari si oportunitati pentru actualele politici educationale", organizata de FSLI.

Remus Pricopie a subliniat ca testarea competentelor intr-o limba straina va trebuie facuta, gradual, si la clasele mai mici.

Clasa a IX-a va fi mutata din nou la liceu

"Aceste competente de limba sunt evaluate la nivelul clasei a VI-a. Incet, gradual, va trebui sa le testam si pe clasele mai mici. Stiti ca aveam obligativitatea unei limbi straine incepand cu clasa a III-a. Am facut ordinul si acum exista obligativitatea primei limbi straine incepand cu clasa I.

Am vrut sa dau ordin cu obligativitatea celei de-a doua limbi straine incepand cu clasa a III-a. In urma discutiei cu colegii din minister, am spus: 'Hai, mai intai, sa anuntam si sa ne asiguram ca in mediul rural, despre care s-a vorbit ca exista un decalaj foarte mare, avem profesorii necesari'. Ei, pe hartie, exista, dar in practica, atunci cand te duci in anumite zone izolate, constati ca nu exista", a mai spus ministrul Educatiei.

Evaluarile care se fac in premiera anul acesta la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a se vor derula intre 28 si 30 mai pentru elevii de clasa a IV-a, intre 2 si 4 iunie pentru cei din clasa a II-a si in 5 - 6 iunie pentru elevii de a VI-a. Calificativele obtinute de catre elevi la evaluare nu vor fi trecute in catalog.

Notele la evaluarea elevilor de clasa a VIII-a, in schimb, conteaza la media pentru admiterea in liceu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News