A inceput scoala: Nu exista manuale. Exista "decat" microbuze (Opinii)

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 08:57
3851 citiri
A inceput scoala: Nu exista manuale. Exista "decat" microbuze (Opinii)
Foto: Kanal D

Iata ca ministrul Educatiei, cel care ne spunea candva ca "a existat decat un mesaj", se confrunta cu o noua problema insurmontabila la inceput de an scolar, ceva ce n-a patit inca niciun ministru pana acum: elevii nu vor avea manuale.

Ministrul Educatiei s-a facut de ras: doua greseli gramaticale intr-o singura fraza (Video)

Din cate a explicat ministrul, aflat duminica la Gaesti, a rezultat ca nu este prea clar cand vor avea copiii manualele pentru clasa I, dar cei din casa a II-a pot folosi cu succes manualele de acum 2 ani, acum 5 ani si acum 10 ani.

Din cate explica inspectoratele scolare, manualele vechi nu se pot refolosi, intrucat s-a schimbat programa scolara.

O perspectiva sine die

Cel mai frumos lucru este acela ca nici ministrul, nici inspectoratele nu-si asuma vreo raspundere. Toti au explicatii: nu s-a reusit finalizarea procedurii de licitatie.

Incepe scoala, dar razboiul continua in ce priveste licitatia pentru manuale

N-am informatii de nicaieri, dar as pune pariu ca procedura pentru afisele electorale e deja finalizata si ca niciun afis nu va intarzia macar un ceas, in ziua cand campania, inceputa demult pe sest, va demara la lumina zilei.

Daca elevii primelor doua clase ar fi putut invata dupa materialele electorale, atunci venind luni la scoala ar fi gasit sigur pe banci afisul cu portretul domnului Ponta zambind catre publicul spectator, victorios ca a castigat licitatia la timp.

Partea rea nu este insa ca deschidem scolile fara manuale. Problema e ca nici macar Mama Omida n-ar ghici acum cand le vom avea. Deocamdata ne aflam in faza cand se analizeaza contestatiile la licitatiile ce n-au fost finalizate.

Abia dupa finalizarea lor, vom afla daca manualele le va aduce copiilor Mos Nicolae de ziua lui, Mos Craciun ceva mai tarziu, daca surpriza va veni de luna cadourilor in martie sau asteptam pana dupa pastele cailor. Nu ca as fi rautacios, dar cand nu stii nimic, poti presupune orice.

De rasul curcilor

Domnul ministru Procopie nu lasa de inteles ca ar avea vreo raspundere in toata problema asta, prim-ministrul nici atata. Domnul Ponta nici nu stie in acest ceas al treisprezecelea daca se face vinovat cineva, dar a dat asigurari ca va lua masuri in cazul cand se vor constata nereguli sau greseli.

Asta e culmea: am ramas de rasul curcilor fara manuale, s-ar putea sa fim chiar singurii din Europa la acest capitol, dar nu se stie inca daca sunt nereguli sau greseli. Adica s-ar putea sa nu fie nici de unele, nici de altele.

S-ar putea ca lipsa de manuale sa fie un fenomen natural, o urgie a naturii, asa cum sunt inundatiile, secetele si cutremurele. Uneori chiar si guvernarile.

Domnul Ponta a atras chiar atentia ca prea ne legam de manualele care au ramas de caruta, in loc sa-i multumim Guvernului pentru manualele care sunt deja gata: "toate licitatiile s-au facut, va dati seama ca nu a fost simplu, toata lumea, mai putin clasele I-a si a II-a". Nu merita un premiu?

Opinia premierului e ca subiectul n-ar trebui folosit atat de populist si demagogic. Adica elevii, daca nu sunt nici demagogi, nici populisti, pot sa invete carte si fara carti. Numai cu cornul si cu laptele, plus pixul pe care oricum il aduc de acasa.

La microbuze, a mers struna

Na, ca era sa uit, plus microbuzul, pentru ca, prin grija premierului, unele scoli au primit microbuze, mai importante decat cartile, iar aici nu s-au facut nici nereguli, nici greseli. Totul a mers struna.

Ba dimpotriva, premierul s-a prezentat personal la ceremonie, iar microbuzele n-au intaziat nici macar o zi din cauza vreunei licitatii: cu ele s-a laudat domnul Ponta o saptamana la televizor ca ajuta scolile, ca sa fie la nivel european in ce priveste microbuzul, chiar daca raman la nivel african in ce priveste abecedarul.

Dar si cu privire la partea europeana apare un mic semn de intrebare, intrucat duminica televiziunile au comentat informatia conform careia scolile n-au primit resurse pentru carburantii necesari.

Bineinteles ca si asta e tot o chestie populista si demagogica: la ce trebuie carburanti, cand oricum n-ai manuale? Si, in plus, nu-i bine sa faci acum risipa de carburanti, cand carburantii ar putea fi de mare folos in momentul cand aduci la lumea la vot, pentru sustinerea tacita a candidatului? Altfel de ce atata zel cand cumperi microbuze si atata indolenta cand licitezi manuale? Nu vi se pare? Evident, speculez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#manuale licitatie, #manuale lipsa elevi, #probleme manuale licitatie, #Pricopie manuale scolare, #Pricopie Ponta manuale, #Ponta microbuze scolare , #ministrul Educatiei