”Lipitoarea” Borza s-a aciuat și de premierul Ciucă. Portret: traseist politic, mason și penal

Sambata, 16 Aprilie 2022, ora 21:30
15057 citiri
”Lipitoarea” Borza s-a aciuat și de premierul Ciucă. Portret: traseist politic, mason și penal
Remus Borza FOTO / Facebook Remus Borza

Remus Borza, avocat specializat în insolvență, a devenit consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă.

În ultimii ani, Borza i-a mai consiliat pe Viorica Dăncilă, Ludovic Orban și Florin Cîțu. A fost parlamentar ALDE, apoi, când a fost rost de o sinecură, s-a înscris imediat în PSD. Ulterior, a trecut la Forța Națională, un partid politic de buzunar, înființat de Teodor Meleșcanu din rămășițele ALDE. Din toamna anului 2019, când au venit liberalii la guvernare, Borza s-a dat cu noua putere. E condamnat la un an cu suspendare pentru că, în calitate de administrator juridic al companiei Hidroelectrica, a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite din bani publici.

Avocatul Remus Borza a fost coleg de facultate cu fostul lider PSD Victor Ponta. Chiar în timpul guvernului Ponta, Borza e numit administrator judiciar al companiei Hidroelectrica. În acea perioadă, Borza direcționează către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite de Hidroelectrica. Prejudiciul: peste 500.000 de lei. Pentru această escrocherie, Remus Borza e condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare.

La alegerile parlamentare din 2016, Remus Borza candidează pe listele ALDE, fiind susținut de Daniel Chițoiu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta. Borza obține un mandat de deputat, dar nu rămâne mult în ALDE. În vara anului 2017, când coaliția PSD-ALDE depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern (Grindeanu), Borza votează împotrivă. Cine se mai opune? Fostul său coleg de facultate, Victor Ponta, devenit, pentru scurt timp, secretar general al Guvernului Grindeanu.

”Remus Borza, cu o candoare greu de imaginat, le-a spus unor colegi că a fost la discuţii cu Grindeanu şi i s-a propus funcţia de ministru al Energiei şi că el s-a simţit obligat să-şi respecte angajamentul. Și eu l-am întrebat: dar cine te-a pus pe lista parlamentară de ai ajuns deputat? Te-a pus domnul Grindeanu cumva sau altcineva?”, spunea, la acea vreme, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Ulterior, Remus Borza devine consilierul onorific al premierului Viorica Dăncilă și, drept mulțumire, se înscrie în PSD. Rezistă în funcție doar două săptămâni. Dăncilă îl demite după ce Borza pledează pentru reducerea numărului de bugetari. „Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura țară din lume care plătește mult mai bine salariații din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administrația. Și la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem și o fabrică în România”, spunea Borza. Economic, afirmația lui Borza avea logică. Însă politic, PSD nu putea să-i dea dreptate. L-a dat afară.

Remus Borza începe o nouă aventură politică în Forța Națională, un partid-fantomă, construit de Teodor Meleșcanu pe rămășițele fostului ALDE, între timp dezintegrat. Scopul partidului era să împiedice căderea Guvernului Dăncilă la moțiunea de cenzură din toamna anului 2019. Însă moțiunea trece. Iar Remus Borza votează instalarea Guvernului Orban. „Nu m-a convins nimeni. E o decizie luată din principiu”, spunea Borza. La scurt timp, Borza e numit consilier onorific al premierului Orban. Tot din principiu.

Cade și Ludovic Orban, în locul său vine Florin Cîțu, dar Remus Borza rămâne la Palatul Victoria ca sfetnic. Vineri, a apărut lângă premierul Nicolae Ciucă într-o vizită de lucru la Buzău.

Remus Borza a fost și Mare Orator al Marii Loji Nationale din România. „Am fost mason până în 2013. Am fost numărul doi în masonerie”, se lăuda Borza într-un interviu la Antena 3.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Remus Borza Hidroelectrica, #Remus Borza consilier, #ciuca , #consilier