Relu Fenechiu, inca 3 ani si 10 luni de inchisoare: A recunoscut traficul de influenta si spalarea de bani

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 13:31
15770 citiri
Relu Fenechiu, inca 3 ani si 10 luni de inchisoare: A recunoscut traficul de influenta si spalarea de bani
Foto: Ziare.com

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a recunoscut faptele de care este acuzat de DNA Ploiesti, intr-un nou dosar, primind o pedeapsa de 3 ani si 10 luni, insa din care va executa cel mult o treime.

Aflat in penitenciar din 30 ianuarie 2014, unde ispaseste o pedeapsa de 5 ani, Fenechiu a facut o intelegere procurorul de caz si a recunoscut faptele de trafic de influenta si spalare de bani care i se aduc in al doilea dosar penal deschis pe numele sau.

Avocatul si deputatul Daniel Fenechiu a explicat, pentru Ziare.com, ca aceasta pedeapsa se va contopi cu cea de 5 ani, urmand a primi un spor de pedeapsa de cel mult o treime din cei 3 ani si 10 luni.

"El este sub imperiul vechiului Cod Penal (era in vigoare pana la 1 februarie 2014 - n.red.), care se aplica la momentul savarsirii faptelor, doar Codul de Procedura Penala se aplica cel in vigoare la momentul respectiv.

Pe vechiul Cod Penal, contopirea pedepselor se face prin executarea pedepsei celei mai mari si la care instanta la contopire poate sa adauge un spor de pana la 3 ani. Deci Relu Fenechiu ar putea si sa ramana cu 5 ani executati. Probabil ca va primi un spor de pedeapsa.

(...) Dar acordul de vinovatie trebuie sa ajunga la judecator. Judectorul poate sa il valideze sau poate sa il respinga. Au fost si cazuri de acorduri de recunoastere a acuzatiilor care au fost respinse.

Daca il valideaza, jucatorul da o hotarare prin care instanta ia act de acordul de validare. Apoi urmeaza contopirea", a explicat Daniel Fenechiu, care a citat art. 34 din vechiul Cod Penal, care stabileste pedeapsa in cazul concursului de infractiuni.

Pentru ce a primit Fenechiu noua pedeapsa

Potrivit unui comunicat al DNA, Relu Fenechiu ar fi primit de la reprezentantii firmei de software, prin intermediul a doua societati pe care le controla, o suma de peste 900.000 de euro, pentru a-i facilita incheierea unor contracte. Aceasta suma, echivalenta in lei, va fi confiscata de la Fenechiu, tot prin acordul incheiat cu fostul deputat.

In acest dosar, fostul liberal este urmarit penal din 23 iunie si a fost arestat preventiv o zi mai tarziu, chiar daca se afla in inchisoare.

Fostul ministru a fost condamnat definitiv, in ianuarie 2014, la cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul "Transformatorul".

Primul an de detentie l-a ispasit la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, ulterior fiind transferat la unitatea de detentie din Vaslui, cea mai noua si moderna din tara.

El a fost acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fostul liberal a fost ministru al Transporturilor sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul "Transformatorul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Relu Fenechiu dosar penal, #Fenechiu noua condamnare, #Fenechiu inchisoare DNA , #inchisoare