Fratele lui Relu Fenechiu vrea un regim de detentie mai bland

Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:35
2279 citiri
Fratele lui Relu Fenechiu vrea un regim de detentie mai bland
Foto: Evenimentul Zilei

Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, Lucian, condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", a cerut in instanta schimbarea regimului de executare a pedepsei din inchis in semideschis.

Lucian Fenechiu (foto) a contestat la Judecatoria Iasi decizia din 26 februarie a Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi prin care s-a stabilit sa execute pedeapsa de 5 ani de inchisoare in regim inchis. De asemenea, Fenechiu a solicitat incadrarea in regim semideschis.

"Faptele pentru care am fost condamnat nu sunt fapte de violenta, comportamentul pe care l-am manifestat in detentie a fost unul exemplar, nu prezint niciun risc pentru celelalte persoane aflate in detentie, nu am antecedente penale, varsta si starea mea de sanatate nu mi-ar permite sa fac fata unui regim inchis, am o cariera bine definita, fiind bine integrat social", a precizat Fenechiu in plangerea adresata Judecatoriei Iasi.

Lucian Fenechiu a sustinut in contestatia trimisa la instanta ca poate participa si la o serie de activitati.

"Datorita pregatirii mele profesionale si studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilitati care ma recomanda pentru includerea in programe educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala care pot fi desfasurate in regim semideschis. Am disponibilitatea de a presta munca si de a participa la activitati educative, culturale, terapeutice, moral-religioase, de instruire scoala si formare profesionala", a mai aratat ieseanul in plangerea adresata instantei.

Judecatoria Iasi a decis scoaterea de pe rol a plangerii formulate de Fenechiu impotriva deciziei de stabilire a regimului de executare a pedepsei emisa de Penitenciarul Iasi si inaintarea acesteia la judecatorul de supraveghere a privarii de libertate de la Penitenciarul Iasi pentru a fi solutionata.

Ce prevede legea

Potrivit Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal regimul inchis se aplica initial persoanelor condamnate la pedepse mai mari de 3 ani, dar care nu depasesc 13 ani.

In schimb, regimul semideschis se aplica initial detinutilor condamnati la pedepse mai mari de un an, dar care nu depasesc 3 ani.

Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi are trei tipuri de regim de detentie: deschis, inchis sau de maxima securitate.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-a condamnat definitiv, in 30 ianuarie, pe Relu Fenechiu, pe fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si pe omul de afaceri Mihai Bogdan Damian, la cinci ani de inchisoare.

Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lucian Fenechiu inchisoare, #Lucian Fenechiu regim deschis, #Fenechiu arestat , #inchisoare