Fenechiu ii scrie lui Iohannis, din puscarie: Credeti ca voi mai avea sansa la o judecata dreapta? (Video)

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 22:43
6279 citiri
Fenechiu ii scrie lui Iohannis, din puscarie: Credeti ca voi mai avea sansa la o judecata dreapta? (Video)

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, care se afla de un an in penitenciar, dupa ce a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, i-a scris presedintelui Klaus Iohannis, laudand discursul sau de marti, de la sedinta CSM, intrebandu-l daca e intotdeauna corect sa fii de partea justitiei si daca el va mai avea sansa "la o judecata dreapta".

"Domnule presedinte,

Am urmarit cu interes discursul dumneavoastra din plenul CSM. M-am bucurat sa vad o abordare serioasa si echidistanta a presedintelui Romaniei fata de cei care au datoria sa infaptuiasca justitia si fata de cei care apar in fata acesteia.

Am vazut, pentru prima data, un presedinte care ofera sprijin total Justitiei si Parchetului si nu numai unor judecatori, respectiv unor procurori.

Am vazut, de asemenea, ca sustineti masuri concrete de consolidare a puterii judecatoresti prin participarea la sedintele CSAT sau prin acordarea dreptului la initiativa legislativa", scrie pe blog Relu Fenechiu.

Mesajul lui Iohannis pentru Justitie: Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie

Acesta subliniaza ca a vazut "cu speranta" faptul ca presedintele a spus ca Justitia nu este o "supraputere" in stat ("Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic" - n.red.).

"Am vazut, domnule presedinte, cu speranta, si faptul ca ati atras atentia asupra unor aspecte care nu au fost niciodata puse in discutie de fostul presedinte si care au facut, asa cum ati afirmat ca nu trebuie sa se intample, ca Justitia sa devina o 'supraputere' in stat.

Si nu ma refer aici la solicitarile pe care le-ati facut puterii judecatoresti, de a respecta cateva principii de drept, pe care, din nefericire, unele instante le-au calcat in ultimul timp in picioare: oamenii sa fie judecati pe probe si nu pe supoziti; nu trebuie sa existe o ingerinta a politicului in justitie; justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor cetatenilor", a mai notat fostul ministru al Transporturilor.

Prima propunere marca Iohannis pentru Justitie: CSM, Inalta Curte si Parchetul ICCJ - drept de initiativa legislativa

Acesta a tinut sa intrebe si cine va indrepta erorile judiciare ale magistratilor care nu au fost onesti: "Spuneati, domnule presedinte, ca sunteti aliatul magistratilor onesti. Dar ce se intampla cu magistratii care nu sunt sau nu au fost onesti? Va indrepta cineva erorile judiciare ale acestora?".

In continuare, Relu Fenechiu deplange drama prin care trece, sugerand ca este unul dintre cei carora trebuie sa li se faca dreptate.

"Cine va face dreptate oamenilor care au ajuns in inchisoare pentru ca unii judecatori au calcat in picioare principiile pe care le-ati prezentat? O astfel de drama traiesc astazi si eu. Am fost judecat de ICCJ intr-un mod nemaiintalnit in justitia romana!

(...) Cert este ca ICCJ mi-a respins toate probele care puteau demonstra nevinovatia mea, condamnandu-ma doar pe supozitii si speculatii. Daca veti citi sentinta prin care sunt condamnat, veti avea surpriza unui document plin de concluzii contradictorii si povesti fara nicio legatura cu fapta pe care se presupune ca am savarsit-o", mai arata fostul ministru al Transporturilor.

Fenechiu: Stiu ca e mult mai comod sa fii de partea justitiei, dar e corect?

Nu in ultimul rand, Relu Fenechiu spune ca familia sa sufera din cauza ca el a deveni "tinta a unui sistem".

"In astfel de situatii, domnule presedinte, cum se poate face dreptate? Stiu ca este mult mai comod sa fii de partea justitiei decat de partea unui condamnat, dar este oare corect? Este oare corect ca parintii mei, copiii mei, sotia mea sa sufere doar pentru ca eu am devenit tinta a unui sistem?", intreaba fostul ministru.

Monica Macovei il critica pe Iohannis: Declaratiile sale seamana cu ce spune PSD

In incheiere, acesta il intreaba pe Klaus Iohannis daca crede ca va mai avea sansa la o judecata dreapta: "Mi-as dori sa fiu judecat in piata publica, in fata tuturor televiziunilor, dar cu toate probele pe masa. Sa vada o lume intreaga cum a putut fi condamnat la cinci ani de inchisoare un om impotriva caruia nu exista nicio proba, ci doar speculatii, supozitii si falsuri. (...) Domnule presedinte, credeti ca voi mai avea sansa la o judecata dreapta? Deoarece, pana acum, 'justitia independenta' m-a judecat stramb".

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pe 30 ianuarie 2014, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul Transformatorul.

F.N.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Relu Fenechiu scrisoare Iohannis, #Fenechiu justitie Iohannis, #Fenechiu condamnat inchisoare , #inchisoare