Chiliman: Fenechiu ar trebui sa fie inlocuit din Guvern

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Martie 2013, ora 07:29
6129 citiri
Chiliman: Fenechiu ar trebui sa fie inlocuit din Guvern

Andrei Chiliman considera ca nu este normal ca din Guvernul Romaniei sa faca parte persoane judecate pentru fapte penale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andrei Chiliman precizeaza ca liderul PNL, Crin Antonescu, ar trebui sa isi asume eroarea de a-l fi propus pe Relu Fenechiu pentru Ministerul Transporturilor si sa ii ceara acestuia sa demisioneze sau sa ii retraga sprijinul politic.

Andrei Chiliman crede ca solicitarile UE privind integritatea demnitarilor si respectarea statului de drept sunt normale pentru ca acestea sunt standardele in intreaga Uniune Europeana.

Partenerii europeni ai Romaniei, din cadrul MCV, dar si din JAI, doresc ca Romania sa nu mai aiba in Guvern ministri penali. Credeti ca dl. Fenechiu ar trebui sa demisioneze din functia de ministru avand in vedere ca este judecat penal?

Eu am propus la Congres sa se introduca explicit in statut un articol prin care persoanele care sunt judecate pentru fapte penale, pe perioada cat sunt judecate, sa nu fie numite in functii publice. Ministrii sunt numiti. Amendamentul a fost respins sub pretextul incalcarii prezumtiei de nevinovatie.

Dupa mine, amendamentul nu are legatura cu prezumitia de nevinovatie pentru ca numirea in functie nu e un drept, e o onoare. Asadar, nu i se rastrange niciun drept persoanei respective, dar era bine pentru imaginea partidului, pentru valorile prooccidentale, ca o persoana care are probleme de natura penala cu Justitia sa nu ocupe o functie atat de importanta. Acelasi lucru ar fi fost valabil si pentru alte cazuri.

Amendamentul a fost respins. Dupa parerea mea, responsabilitatea integrala pentru numirea respectiva, a unei persoane cu probleme, ii revine lui Antonescu. Eu cred ca un om care a gresit la un moment dat poate sa asume ca a gresit, e omeneste, si poate sa faca un gest de normalitate. Si atunci spune: constat ca am gresit si ii cer d-lui Fenechiu, spre exemplu, sa isi dea demisia si daca nu isi da demisia ii retrag sprijinul politic al partidului din calitatea de ministru pe care o are.

Dansul poate sa isi asume ca a gresit si sa faca acest lucru. Nu-l vad in stare sa faca acest lucru si aici iarasi apare daca vreti aceasta indepartare de valorile occidentale, pe care ar trebui sa le aiba un partid in Romania membra a UE.

Considerati asadar ca solicitarile partenerilor europeni in privinta demnitarilor cu probleme si a standarelor statului de drept nu sunt exagerate, ci mai degraba normale?

Sunt absolut normale, pentru ca in cazul indeplinirii lor, inseamna ca Romania a ajuns intr-adevar sa respecte un anumit stil de comportament care este moneda curenta in UE. Mai sunt pasi de facut. Ori tu ca politician responsabil pentru tara ta, nu pentru partidul tau, pentru cetatenii tarii tale trebuie sa faci ca acest mecanism sa isi produca efectele in interior, in asa fel incat sa se ridice suspiciunea ca lucrurile nu ar fi in ordine in Romania si sa stai cu capul sus si spinarea dreapta in fata partenerilor din UE.

Daca politica antioccidentala va continua, exista riscul unui mecanism de aparare a statului de drept cu consecinta automata a taierii fondurilor europene. Credeti ca dl. Antonescu va accepta exigentele europene, pentru a evita asa ceva?

Daca dorinta dansului de a ajunge presedinte al Romaniei este mai mare decat interesul real al Romaniei, va face ceea ce considera ca e bine pentru dansul, dar exista riscul sa faca ceva foarte rau pentru tara. Si MCV de fapt este un mecanism care vrea sa asigure pe toti partenerii din UE ca la noi se respecta principiile de baza in functionarea statului de drept si in eliminarea coruptiei.

Iar pentru asta institutiile trebuie sa functioneze normal, fara presiuni politice. Vorbesc de justitie, de DNA, de ANI, de CCR. Aceste institutii trebui sa functioneze fara presiuni, indiferent din ce directie ar veni ele, pentru ca functionand independent, ele dau certitudinea ca, la un moment dat, se intampla ca niste persoane cu conexiune in lumea politica, niste vamesi de pe granita de est, sa zicem, care favorizeaza traficul, sunt prinsi, Justitia nu-i va elibera, ci ii va condamna in mod corespunzator faptelor lor.

Altfel ar inseamna ca sunt standarde diferite in diferite tari UE. Acelasi lucru i se poate intampla si unei firme straine care are probleme cu niste autoritati locale, de exemplu.

Cititi luni dimineata un amplu interviu cu Andrei Chiliman despre situatia din PNL.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Chiliman Antonescu Fenechiu, #Chiliman Fenechiu inlocuit, #Chiliman Fenechiu Guvern , #ministrul Transporturilor