Aberatia zilei: Inteleptul Fenechiu

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 13:57
24345 citiri
Aberatia zilei: Inteleptul Fenechiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Relu Fenechiu este unul dintre multii infractori care si-au descoperit in inchisoare filonul intelectual ascuns in strafundurile mintii, dar probabil este singurul care si-a cumparat tirajul propriei carti inainte ca aceasta sa existe.

Reteta e binecunoscuta si a fost aplicata de multi "detinuti cu gulere albe", de la Antonie Solomon si pana la George Copos. Se simt brusc inspirati de racoarea penitenciarului si ajung sa scrie 1,2,3,4 chiar 5 carti, care rareori se regasesc pe piata, pentru ca si le cumpara singuri, dar care sunt declarate stiintifice de nu se stie cine si in baza nu se stie caror criterii, aducandu-le astfel salvarea de zeci de zile de incarcerare.

Cartile scrise de Becali, Copos sau Meme Stoica in puscarie, de negasit: Explicatia editurii

"Daca mi-ar fi spus cineva in tinerete ca voi scrie o carte, l-as fi considerat nebun. Ideea ca eu as putea sa stau ore intregi cu pixul in mana in fata unei foi de hartie mi s-ar fi parut o gluma proasta", a recunoscut Gigi Becali in una dintre cele 5 (cinci!) carti publicate din spatele gratiilor, care i-au adus o reducere de pedeapsa de 150 (o suta cincizeci!) de zile de pedeapsa.

Becali face o marturisire plina de sinceritate in cazul cartilor scrise in inchisoare

Jurnalistii au incercat sa vada cu ochii lor productiile literare ale detinutilor de lux si ce sa vezi? Cele mai multe nu exista pe piata sau in biblioteci, tot tirajul fiind cumparat de autori (un astfel de caz este cel al lui Nicolae Cristea, fost director al Loteriei Romane, condamnat la 4 ani de inchisoare si care a reusit in ultimul an sa scrie tot 5 carti - numar norocos probabil...).

Iscoditori, jurnalistii de la 7est au aflat ca si Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor care a ramas in Guvernul Ponta pana la condamnarea sa definitiva, a parcurs toate etapele procedurale pentru a-si publica o "lucrare stiintifica" la o editura din Iasi, dar acum intarzie sa scoata la lumina forma finala.

De ce? Probabil din cauza scandalului public declansat de aparitia atator productii literare din penitenciar. Conform sursei citate, daca in 2012 au fost scrise doar sapte carti de catre detinuti, in ultimul an productia literaro-stiintifica a crescut la aproape 200, motiv pentru care Universitatea Bucuresti si Ministerul Justiei au cerut inasprirea legii.

Aberatia zilei: Obiectii, comentarii? Nu. Admis!

In plus, pseudo-autorii incatusati acuzati de plagiat risca sa fie sanctionati, asa ca Relu Fenechiu a decis sa mai astepte, probabil pana trece valul de indignare si uita lumea.

"A trimis prin intermediul avocatului sau deja cartea la noi. Am corectat-o si i-am trimis-o inapoi pentru a face ultimele rectificari. Nu am mai primit de atunci niciun raspuns. Suntem presati si de cei de la Biblioteca Nationala, care ne cer cele 10 exemplare obligatorii pe care trebuie sa le aiba, deoarece a emis codul ISBN, ce reprezinta numarul international standardizat al cartii" a declarat Octav Paunet, directorul editurii Performantica la care Fenechiu a decis sa publice cartea "Ingineria avansata - solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a regiunii de Nord-Est".

Paunet a confirmat ca Fenechiu si-a pus in joc propriii bani.

"Omul si-a achitat tirajul. E treaba lui ce face cu el. Nu ma intereseaza. De ce vreti sa faceti scandal?! E o problema delicata. Va scoate cartea la noi pentru ca noi am acceptat. Ce e asa senzational?!", le-a reprosat directorul de editura jurnalistilor.

Cu alte cuvinte, asistam la o afacere profitabila pentru ambele parti - detinutul castiga zeci de zile de libertate, editura ia niste bani. Ce se intampla insa cu interesul public, avut in vedere de judecatori atunci cand au stabilit pedepsele?

Miron Mitrea a scris o carte de memorii in penitenciar: Amintiri despre mineriada si "Gat scurt"

Conform legii nr. 254/2013, dupa aparitia cartii, fostul ministru liberal va putea beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile.

Din informatiile aparute in presa, Relu Fenechiu, condamnat in ianuarie 2014 la cinci ani de inchisoare in dosarul Transformatorul, este un rasfatat de soarta. El sta intr-o celula de 4 paturi impreuna cu fratele sau (si el condamnat la cinci ani de inchisoare in acelasi dosar), cei doi avand "in permanenta usa deschisa, beneficiind astfel de o libertate in plus de miscare", a declarat comisarul Nicolae Toma, purtator de cuvant al Penitenciarului Vaslui, pentru 7est.

In plus, Fenechiu n-a achitat pana acum nici macar un leu din prejudiciul de peste 5,6 milioane de lei produs companiei SC. Servicii Energetice Moldova S.A, desi in acest moment sunt in curs "mai multe proceduri de executare silita asupra bunurilor sale si ale celorlalte persoane obligate in solidar", dupa cum a explicat lichidatorul companiei energetice la solicitarea Hotnews.

Sa ajungi autor de carte doar pentru a scapa de 30 de zile de inchisoare, iar directorii de editura sa tolereze acest lucru, asta este o aberatie, care se pare ca infloreste in Romania de azi.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Fenechiu carte inchisoare, #carti scrise inchisoare , #inchisoare