Da sau nu religiei?

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Luni, 20 Martie 2023, ora 14:58
3410 citiri

Paradoxal, dacă partidele de dreapta sunt pro-religie, iar cele de stânga anti-religie, de ce la noi este invers?

Oare cum vede chestiunea religiei și a educației alegătorul de rând? Nu elitele, nu intelectualii, nu cei destupați sau progresiști? Adică 70-80% din populația României... Care sunt valorile cheie la care apelează aceștia vis-a-vis de această întrebare directă: cu sau fără religie la bacalaureat?

Oare postările, eseurile sau dezbaterile academice sau doar elevate ajung, ating, sunt asimilate de masa de alegători?

Să nu uităm că 84% dintre români se declară religioși, cel mai MARE procent din Europa, după Malta.

Oare un partid, liderii care spun și visează să guverneze România pot face așa ceva dacă... ignoră, sfidează această realitate: 84% religioși?

Din păcate lucrurile sunt... mai complicate. Poziționarea partidului trebuie să fie bazată pe studii și MĂSURĂTORI sociologice, nu pe opiniile unor lideri, deoarece politica în democrație este o chestiune de numere, de scor: procentele te fac câștigător sau outsider, poate chiar afară din Parlament.

Chestiunea religiei în mediul ortodox, care asociază identitatea națională cu credința, dar și cu autoritatea, supunerea față de un șef (patriarh, rege, președinte, dictator) este puternic înfiptă în conștiința majorității românilor, românii mediocrii, cu studii medii gimnaziale sau elementare (85% din total!!). Cine a reușit să pună... CE în locul credinței în sufletul (mintea) românilor?

Aș spune că religia și educația din România, azi, sunt în paradigma formei fără fond, dar la pătrat!

Oul sau găina?

Religie sau educație?

Credință sau metafizică?

Studiul teologiei a generat studiile universitare (la alții).

La noi boscorodeala preoților sute de ani(!) a ținut goală mintea și deci conștiința românilor: românii, sute de ani majoritar analfabeți, NU au înțeles credința și NU au văzut rostul educației.

Două forme fără fond!

Unii românii sunt acum într-un paradox: vor să nege ceva (religia) care, nefiind terminat (este doar misticism!) nu a determinat finalizarea lucrului indus (educația) care solicită necesitatea negării (...pentru progres)!

Adică, fiind ortodocși după ureche, nu ne-am însușit valoarea instruirii, necesare înțelegerii (teologice) prin studiu și aprofundare în școală/universitate, deci nu am ajuns să fim saturați de studii (universitare) pentru a exclude tocmai teologia spre a fi eliberați pentru a cerceta... științele.

Suntem într-o recurență a formei fără fond: avem biserici, dar nu avem credință (suntem mai mult mistici decât creștini confirmați), prin preajma bisericilor formându-se școli/universități, dar nu avem educație (suntem mai mult analfabeți funcțional și științific decât competenți și culți); bisericile de formă au fost urmate de universitățile de formă. Forma fără fond... la pătrat!

Probabil chestiunea religiei și a educației nu este de genul DA sau NU deoarece trecutul, prezentul și... viitorul sunt încărcate cu atribute fundamentale pentru funcționarea societății pe baza unor valori și tradiții definitorii, ne-anulabile prin decret sau lege.

Studiile psiho-sociologice pe zeci de ani, aplicate la diverse culturi și religii, au măsurat metodic și au demonstrat unele dependențe semnificative între religie, educație, valori, morală și fericire, care ar trebui temeinic înțelese de cârmuitori.

Există doar ce ai măsurat și conduci măsurând mereu cauzele și efectele lor, nu cele imaginare ci pe cele reale.

Pe larg, trei studii în postarea de aici!

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației a declarat luni, 25 martie, că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se vor modifica anul acesta, rămânând în forma cunoscută. Tot ministra Educației...
Andreea Esca, obligată să-și schimbe religia: ”Așa era atunci. Totul e complicat”
Andreea Esca, obligată să-și schimbe religia: ”Așa era atunci. Totul e complicat”
Într-o săptămână importantă pentru credincioșii catolici, care sărbătoresc Paștele cu o lună mai devreme decât ortodocșii, cunoscuta prezentatoare Andreea Esca a adus lămuriri privind...
#religie, #scoala, #bacalaureat, #credinta, #studii, #Universitate , #stiri sociale