Reacția B.O.R. după ce părinții au respins propunerea ca religia să devină probă la BAC SONDAJ

Joi, 23 Martie 2023, ora 17:12
6556 citiri
Reacția B.O.R. după ce părinții au respins propunerea ca religia să devină probă la BAC SONDAJ
Religia este o materie studiată la solicitarea părinților/elevilor FOTO arhivă

Federația Națională a Părinților - Edupart a făcut un sondaj de opinie online referitor la solicitarea Patriarhiei ca religia să devină materie de examen la Bacalaureat.

Din sondajul realizat în perioada 20-22 martie 2023 reiese că cei mai mulți părinți resping această propunere.

39% dintre respondenți consideră că elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea unei probe de bacalaureat la disciplina Religie doar dacă sunt absolvenți ai unui profil vocațional teologic. 30,6% nu sunt de acord cu introducerea religiei ca disciplină a unei probe de bacalaureat și doar 22,6% sunt de acord că orice absolvent să poată avea această opțiune, indiferent de profilul absolvit, potrivit Știrile TVR.

De asemenea, 68,1% dintre părinții care și-au exprimat opinia nu sunt de acord cu introducerea unei probe suplimentare, în cadrul examenului de bacalaureat, la o disciplină complementară profilului/specializării, doar 23,6% dintre părinți fiind de acord cu această propunere.

77,7% dintre respondenți consideră că elevii ar trebui să poată susțină o probă la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii profilului/specializării, iar 17,6% dintre aceștia nu susțin această propunere.

”La bacalaureat se testează competențe. Ce competențe testezi pentru religie, sport sau arte? Acestea pot fi testate la liceele vocaționale. Sunt 100% de acord să susțin această disciplină la liceu teologic. Dar haideți să nu încurcăm lucrurile astfel încât să zăpăcim acești copii”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Propunerea B.O.R. nu este susținută nici de preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. ”Nu susțin această propunere, nu înțelegem în primul rând de ce s-ar discuta despre o astfel de propunere. Religia este o materie opțională și nu fiecare elev face religie, sunt elevi care optează să nu facă religia”, a declarat Mihnea Stoica.

”E o temă care nu merită atenția societății în condițiile în care vorbim despre dezvoltarea inteligenței artificiale și despre nevoia de mai multă știință și despre nevoia de mai multă matematică, eu aș trata-o că o temă falsă, ca o cortină după care să se ascundă problemele mari din educație, care sunt legate de finanțare, calitatea cadrelor didactice și abandonul școlar”, a spus și Daniela Vișoianu, expert în educaţie.

La sondaj au participat 41.637 de persoane.

Reacția B.O.R.

”Sondajul poate fi considerat relevant în măsura în care respondenții au fost cu adevărat bine informați în legătură cu importanța conținuturilor Religiei ca materie opțională la bacalaureat și nu doar derutați de ideea că elevii ar putea fi împovărați de o materie apărută în plus. Materie care NU e și nu va fi vreodată obligatorie ca disciplină de bacalaureat, ci doar eligibilă pentru acest examen”, a transmis pentru Știrile TVR purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu.

Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației a declarat luni, 25 martie, că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se vor modifica anul acesta, rămânând în forma cunoscută. Tot ministra Educației...
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor,...
#religie scoli, #proba, #bacalaureat, #parinti, #BOR , #biserica