Cine este singurul parlamentar sancționat în 2022 în ciuda scandalurilor fără sfârșit și a noului regulament

Sambata, 12 Noiembrie 2022, ora 03:25
5081 citiri
Cine este singurul parlamentar sancționat în 2022 în ciuda scandalurilor fără sfârșit și a noului regulament
Parlamentarii au uitat cu totul de propriul regulament care interzice violența fizică și verbală FOTO / Ziare.com

Parlamentarii au înăsprit la începutul anului regulamentul de conduită pentru aleși după mai multe scandaluri provocate de aleșii AUR. În ciuda modificărilor, scandalurile nu s-au oprit, regulamentul este ignorat și doar un singur ales a fost sancționat tot anul.

Marți, 8 noiembrie, Parlamentul României a fost scena unui nou scandal între aleșii legislativului, mărul discordiei fiind o lege care prevede înființarea unor centre comunitare pentru românii din diaspora. Scandalul a pornit după ce liderul AUR George Simion a luat cuvântul în plen să discute despre acest proiect, însă s-a trezit cu microfonul tăiat deoarece acest subiect fusese deja discutat. În ajutorul lui Simion a intervenit deputatul AUR Dan Tănasă, iar cei doi l-au înconjurat pe secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni George Cârciu, fiind la un pas să-l ia la bătaie.

Astfel de incidente au loc din ce în ce mai des, deși în luna februarie a acestui an PNL, PSD și UDMR au inițiat un proiect de lege pentru a modifica regulamentul parlamentarilor ca urmare a unui scandal provocat de George Simion. Acesta din urmă l-a bruscat pe ministrul Energiei Virgil Popescu în timpul unei moțiuni simple, apucându-l de umeri și țipându-i în față.

Conform noului regulament, filmarea ședințelor de plen ale Camerei, ale Biroului permanent sau a comitetului liderilor este interzisă. Totodată, este interzisă și folosirea violenței fizice sau verbală împotriva unui alt parlamentar ”constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie”. Aleșii nu și-au pierdut însă de tot dreptul de a filma din sala de plen, însă sunt restricționați să rămână în zona alocată propriului grup parlamentar.

Aleșii care nu respectă regulile și-ar putea pierde 50% din indemnizație până la 6 luni ori pot rămâne cu reducerea luării de cuvânt până la maxim 10 secunde / intervenție pentru o perioadă de trei luni.

Regulament de formă

În ciuda acestor noi reguli, parlamentarii, în special cei din tabăra AUR, au sfidat permanent legea, iscând scandaluri în fiecare lună. De exemplu, George Simion iese mereu din zona grupului AUR în timpul transmisiunilor pe care le face pe Facebook din plen, iar adesea îi agasează pe parlamentarii celorlalte partide.

Un alt scandal mai recent a avut loc pe 3 octombrie, când deputatul PSD Gabriel Zetea și George Simion au fost la un pas să se ia la bătaie într-o ședință a comisiei Muncii. După ce spiritele păreau că s-au mai calmat, Simion a revenit la dezbatere și a stins lumina, lăsându-i în întuneric pe deputați.

Scandal a fost și pe 1 octombrie după ce proiectul de lege al AUR - „Legea suveranității - Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român” a fost respinsă de către plenul Camerei Deputaților. La ieșirea din sala de plen, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a fost apostrofat de către George Simion și deputatul AUR Dumitru Focșa, acesta din urmă adresându-se cu apelativul „valutistule”.

”Mă-ta e valutistă! Porcule!” - a replicat Simonis, urmând apoi alte schimburi de replici acide între parlamentari.

Singurul parlamentar sancționat

Cu toate că parlamentarii au adoptat un regulament nou, în tot anul 2022 un singur ales a fost sancționat pentru încălcarea sa. Este vorba de deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica, care a primit doar un avertisment scris după ce l-a numit „nazist” pe deputatul minorității germane din România, Ovidiu Ganț. Incidentul a avut loc în aceeași zi în care George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu de la tribuna Parlamentului.

Deputatul AUR și-a motivat gestul spunând că a calificat drept „naziste” metodele folosite în comisia de regulament a Parlamentului. Acesta a adăugat că „Forumul Democrat German este continuatorul de drept al grupului etnic german care a fost condamnat la Tribunalul de la Nuernberg și considerat nazist”.

În vârstă de 40 de ani, Titi Stoica are terminat doar liceul și a lucrat ca șef de stație de metrou, ca paznic, iar apoi ajutor de bucătar în Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#regulament parlamentari, #parlamentari sanctionati, #scandal parlament , #Stiri George Simion
Comentarii