De ce vrea PSD să se revină la un preț fix al energiei. Vouchere pentru cei vulnerabili, din fonduri europene

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 16:55
2436 citiri
De ce vrea PSD să se revină la un preț fix al energiei. Vouchere pentru cei vulnerabili, din fonduri europene
Liderul PSD, Marcel Ciolacu FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Vechea propunere a PSD privind revenirea la o piață reglementată a energiei pentru o perioadă limitată, va fi rediscutată în coaliția de guvernare.

Intenția este menționată într-un comunicta al partidului.

Scopul acestei discuții, afirmă PSD, este ”să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile”.

Iniţiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare.

Încă de la începutul crizei energetice PSD a susţinut că revenirea la o piaţă reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale.

Potrivit sursei menţionate, o altă propunere a PSD, enunţată încă din luna ianuarie 2022, şi care va fi reluată în coaliţie, este utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.

PSD aminteşte că, tot la iniţiativa social-democraţilor, actualul guvern a aplicat deja această soluţie de utilizare a fondurilor europene pentru o serie de măsuri de sprijin ţintite către categoriile sociale cele mai vulnerabile, exemplul cel mai relevant fiind cel al tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”, conchide comunicatul partidului.

Comisia Europeană și-a prezentat, marți, 18 septembrie, propunerile pentru un regulament care să conțină cele 3 mecanisme de control al creșterilor excesive de preț la gazele naturale: achiziția în comun, stabilirea unor niveluri variabile de plafonare și regulile de solidaritate între statele membre.

Comisia va contracta servicii de agregare a cererii de gaze la nivelul UE, care să grupeze nevoile de importuri ale statelor membre. Va permite formarea de consorții de achiziție. „Limitele dinamice” de preț (în condiții de piață) vor fi stabilite pentru tranzacțiile pe bursa olandeză TTF (de referință). Nu a fost descris modul în care o creștere de preț ar fi considerată „excesivă”. Nu se vor putea face tranzacții peste limitele de preț, informează cursdeguvernare.ro

Comisia propune angajamente obligatorii ale statelor membre la agregarea cererii UE pentru echivalentul a cel puțin 15% din obiectivele lor de umplere a depozitelor.

Regulamentul ar urma să includă, de asemenea, dispoziții pentru a spori transparența tranzacțiile de achiziții de aprovizionare cu gaze intenționate și încheiate, pentru a evalua dacă sunt îndeplinite obiectivele de securitate a aprovizionării și solidaritate energetică.

Comisia va trebui să fie informată înainte de încheierea oricărei achiziții de gaze sau a unui memorandum de înțelegere peste un volum de 5 TWh (terawați, puțin peste 500 de milioane de metri cubi) și poate emite o recomandare în cazul unui impact potențial negativ asupra funcționării achiziției în comun, piață, securitatea aprovizionării sau solidaritatea energetică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#reglementare, #piata energie, #PSD, #pret fix contracte Hidroelectrica, #plafonare pret energie electrica populatie , #factura energie