O regizoare româncă a făcut un film cu bunica sa în timp ce gătește sarmale: "Povestea pachetelor care ajung la mine după ce parcurg 1500 km"

Duminica, 06 Noiembrie 2022, ora 03:40
8813 citiri
O regizoare româncă a făcut un film cu bunica sa în timp ce gătește sarmale: "Povestea pachetelor care ajung la mine după ce parcurg 1500 km"
Regizoarea Paula Oneţ alături de bunica sa FOTO Opiniadecarei.com

Regizoarea Paula Oneţ, distinsă cu numeroase premii la festivaluri internaţionale, reprezintă România, alături de bunica sa, cu un film despre pregătirea sarmalelor.

„Grandmas Project” este o serie ce invită regizori din întreaga lume să facă un film despre bunica lor, în jurul transmiterii unei rețete.

Filmul a fost lansat recent online și poate fi urmărit aici.

Paula Oneţ a explicat cum a decis să participe la proiect, într-un interviu pentru Opinia de Carei.

"Am participat la un apel de proiecte internațional pentru sezonul 2 și am avut bucuria să fiu printre cei 7 cineaști aleși și, astfel, să reprezint România.

Inițial, ideea mea era legată de pregătirea sarmalelor în timpul sărbătorilor de Paști, pentru a surprinde ambianța specială din satul Ianculești. Timp de 2 ani la rând a trebuit să amân acest moment din cauza valurilor de covid. Producătorul filmului m-a invitat să creez acest film în jurul altei idei, al unui alt scenariu.

Între timp, s-au întâmplat multe schimbări în viața mea, mi-am creat o mică familie în Franța, am născut un băiețel și pachetele de acasă au devenit tot mai dese. Conținutul pachetelor e diferit, dar în fiecare se regăsesc sarmale, cozonac și multă iubire. Atunci

mi-am dat seama că asta vreau să transmit prin acest film, toată iubirea pe care o primesc de acasă și sentimentele pe care le trăiesc de fiecare dată când primesc aceste bunătăți.

„Sarmale cu ciuperci” este așadar povestea pachetelor care ajung la mine în autobuz, la miezul nopții sau dimineața devreme, după ce parcurg 1500 km. Bunătățile primite declanșează o călătorie senzorială în copilăria mea, dar și în căutarea rețetei care garantează o căsnicie lungă și fericită (conform bunicii mele)."

"Sarmalele sunt prezente mereu în acest pachet, făcute de mama și uneori de bunica. Înainte, credeam că este un fel de mâncare foarte complicat de pregătit și de aceea nu m-a atras, în ciuda faptului că îmi place la nebunie să le mănânc. Am învățat prin acest film că este, de fapt, foarte simplu să le pregătești, mai ales în versiunea fără carne.

Am ales rețeta sarmalelor și pentru că e o mâncare tradițională, cu foarte multe influențe. Dacă ne uităm la istoria lor, înțelegem o parte din istoria țării noastre. De exemplu, sarmalele se făceau inițial din carne de vită sau oaie. Sub ocupație otomană, țăranii

români plăteau sultanului un tribut, turme de vaci și oi. Astfel, au început să crească mai mulți porci de care armata turcă nu se atingea. De aceea, carnea de porc a devenit un aliment principal în bucătăria românească. Sarmalele sunt un minunat exemplu despre cum istoria, cultura şi gastronomia se influenţează una pe alta.

Alături de Mama Bina, pregătim sarmale cu ciuperci. Pentru bunica, acestea sunt sarmale de post, iar pentru mine sunt sarmale vegetariene, eu renunțând la carne de mai bine de 10 ani. Cred cu tărie, iar datele științifice confirmă acest lucru, că trebuie să reducem consumul de carne ca să protejăm planeta și rețetele noastre tradiționale se vor adapta în acest sens, așa cum au făcut-o.

Să nu uităm însă că în acest film reţeta este un pretext pentru a descoperi o relație, aceea între o nepoată și bunica ei, așa cum o fac și celelalte filme din acest proiect. Prin imortalizarea unor emoții legate de trecut, de căsătorie, de singurătate, dar și de bucuria

prezenței strănepoților, filmul surprinde un moment de transmisiune intergenerațională plin de iubire".

”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
#regizor, #romanca, #Film, #bunica, #sarmale , #stiri cultura