Unde vor fi expuse ”greaua” coroană și mantia reginei Maria din ziua încoronării. 100 de ani de la marele eveniment istoric

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 16:20
3640 citiri
Unde vor fi expuse ”greaua” coroană și mantia reginei Maria din ziua încoronării. 100 de ani de la marele eveniment istoric
Mantia regală și coroana reginei Maria, expuse la Peleș FOTO reginamraia.org

Mantiile regale, lucrate în atelierele de la Paris și București, coroana de aur a reginei Maria, creație a firmei pariziene Freres Falize, precum și sceptrul regelui Ferdinand I, realizat tot la Paris, de Casa Rene Boivin, sunt reunite în cea mai importantă expoziție dedicată acestui moment istoric, la castelul Peleș din Sinaia.

Expoziția ”Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, pe care Muzeul Național Peleș o dedică Centenarului Încoronării, va fi deschisă sâmbătă, 15 octombrie 2022.

În cadrul expoziției va fi expus și manuscrisul reginei Maria cu înscrierile sale referitoare la momentul Încoronării.

”Nando m-a ridicat şi m-a sărutat în vreme ce toţi cei prezenţi au aclamat din toate puterile”

”Am sosit la biserică unde toţi oaspeţii îşi ocupaseră deja locurile. Nando şi cu mine stăteam pe scaunele-tronuri, unul în faţa celuilalt. Slujba a fost frumoasă, sobră, nu prea lungă, corul excelent. Interiorul bisericii, deşi nu este mare, este impozant şi frescele sunt bune. După ce s-a terminat slujba, Nando şi cu mine, urmaţi de cei care ne duceau coroanele şi mantiile, am ieşit afară, în marele scuar din partea cealaltă a bisericii, unde se ridicase o estradă cu un baldachin deasupra. Toţi oaspeţii au luat loc în jurul estradei unde doar Nando şi cu mine stăteam singuri. Bătrânul Ferekide, ca preşedinte al Senatului, şi Orleanu, preşedintele Camerei, au înaintat cu coroanele noastre, generalul Lupescu cu mantia majestăţii Sale, şi generalul Popovici cu a mea. Ferekide a înaintat spre Majestatea Sa, cu coroana de oţel, după ce generalii ne puseseră pelerinele sau, mai degrabă, mantiile noastre regale, a mea toată în roşu şi aur, şi a lui Nando în roşu-purpuriu, ambele brodate cu diferite însemne ale României Unite, Nando, care a pus greaua coroană pe capul meu, în timp ce toate clopotele au sunat şi acele salve de salut regal au fost trase. Nando m-a ridicat şi m-a sărutat în vreme ce toţi cei prezenţi au aclamat din toate puterile şi toate muzicile militare au cântat imnul naţional”

Maria,Regina României, Însemnări zilnice (1ianuarie - 31 decembrie 1922), vol. IV, București, Editura Albatros, 2005.

Expoziția este realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național,, Regele Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național al Literaturii Române și cu sprijinul unor colecționari particulari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Regina Maria, #Coroana Romaniei Mari, #regele Ferdinand, #Peles , #stiri magazin