Regina Elisabeta a II-a a murit. Anunțul oficial al Palatului Buckingham despre noul "rege și regina consoartă"

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 20:35 20528 citiri
Regina Elisabeta a II-a a domnit vreme de 70 de ani FOTO BBC

Casa regală a Marii Britanii a anunțat în seara zilei de joi, 8 septembrie, că regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a încetat din viață, potrivit BBC.

Palatul Buckingham a transmis un anunț succint: "Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine".

Prințul Charles a devenit oficial, în secunda morții Elisabetei a II-a, noul rege al Marii Britanii.

Starea de sănătate a suveranei se înrăutățise în ultimele zile. Regina suferea de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit "probleme episodice de mobilitate".

Anul acesta s-au împlinit, în 6 februarie, 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. Este primul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină, fiind cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.

Regina a ajuns pe tron în 1952 și a asistat la schimbări sociale enorme.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a cuprins austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea Regatului Unit în – și retragerea din – Uniunea Europeană.

Domnia ei a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și inclusiv Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită de regina la începutul acestei săptămâni.

Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul ei pe tot parcursul domniei sale.

La Palatul Buckingham din Londra, mulțimile care așteptau actualizări despre starea reginei au început să plângă când au aflat de moartea ei.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com