Regizoare de teatru celebră în Rusia, arestată pentru ”apologia terorismului” în una dintre piesele sale

Vineri, 05 Mai 2023, ora 20:45
1783 citiri
Regizoare de teatru celebră în Rusia, arestată pentru ”apologia terorismului” în una dintre piesele sale
Regizoarea din Rusia a fost arestată FOTO Twitter

Un tribunal rus a plasat-o vineri în arest preventiv pe Evghenia Berkovici, reputată regizoare de teatru acuzată că a făcut apologia terorismului în una dintre piesele sale, în plină represiune împotriva disidenţilor în Rusia după declanşarea ofensivei militare asupra Ucrainei, informează AFP.

Artista de 38 de ani, care riscă până la şapte ani de închisoare, este plasată în arest până pe 4 iulie, a anunţat tribunalul Zamoskvoreţki din Moscova, citat de agenţiile de presă ruse.

Avocaţii regizoarei au anunţat că vor înainta apel împotriva arestării acesteia. Ei pledaseră pentru plasarea Evgheniei Berkovici în arest la domiciliul său din Sankt Petersburg sau pentru eliberarea ei sub cauţiune, informează TASS. Evghenia Berkovici respinge toate acuzaţiile care i-au fost aduse.

Cauza oficială a arestării Evgheniei Berkovici o constituie spectacolul său intitulat "Finist - Iasnîi Sokol" (Finist - şoimul viteaz). Piesa în cauză a fost pusă în scenă de Berkovici în 2020 şi este jucată în totalitate de femei. Ea spune povestea rusoaicelor recrutate pe internet de islamişti în Siria şi care pleacă la ei să se căsătorească, subliniază AFP.

Salutat de critică, spectacolul a primit "Masca de aur" în 2022, principala recompensă teatrală din Rusia.

Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, spectacolul Evgheniei Berkovici ar fi despre "femei care au decis să se căsătorească virtual cu reprezentanţi ai islamului radical".

Dramaturgul Svetlana Petriiciuk, 43 de ani, care a scris scenariul pentru acest spectacol, a fost declarată suspectă în acelaşi dosar. Potrivit AFP, Svetlana Petriiciuk ar urma să fie convocată în faţa aceluiaşi tribunal în seara zilei de vineri, potrivit unor imagini difuzate de media ruse de opoziţie.

Urmărirea în justiţie a celor două artiste a suscitat un şoc în lumea teatrului din Rusia. O petiţie care cere eliberarea lor şi le clamează nevinovăţia, lansată de cotidianul independent Novaia Gazeta, a strâns deja peste 3.000 de semnături.

Anul trecut, Evghenia Berovici a publicat versuri împotriva ofensivei ruse în Ucraina care au fost "foarte difuzate", subliniază textul ce însoţeşte această petiţie.

În 2017, Evghenia Berkovici a montat în România, la Teatrul Nottara, un spectacol intitulat "Iubirea la oameni', rezultatul Laboratorului de Teatru DENS al Teatrului Nottara desfăşurat cu un an înainte.

Evghenia Berkovici este o fostă elevă şi colaboratoare a lui Kirill Serebrennikov, regizor de film şi de teatru, în prezent afla în exil în Germania şi cunoscut pentru operele sale critice la adresa puterii ruse şi în care se întrepătrund politicul, religia şi sexualitatea.

După lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, autorităţile ruse au accelerat represiunea oricărei forme de disidenţă, amendând mii de persoane şi dând pedepse aspre cu închisoarea.

În mediul cultural, artişti critici la adresa lui Vladimir Putin au fost urmăriţi în justiţie, disponibilizaţi sau obligaţi să plece din ţară.

De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
#regfizoare, #Rusia, #arest , #Rusia