Ultimele zile ale ultimului nostru Rege

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 09:09 8797 citiri

Luni, 6 noiembrie, a picat stirea cum ca starea de sanatate a Regelui s-a agravat si ca fiica sa, Margareta, a mers la Aubonne, in Elvetia, ca sa-i fie alaturi.

Cum din noiembrie 2014 incoace, fostul suveran nu a mai aparut in public, iar singurele vesti primite erau despre boli grave si suferinta, anuntul de acum a fost interpretat ca un semn ca Regele e pe moarte. Cel putin asa au crezut de cuviinta sa-l infatiseze ziaristii, analistii si alti gura casca.

A doua zi, marti, a fost publicat un comunicat din care reiesea ca Mihai I a primit sfanta impartasanie de la un trimis al Patriarhiei.

Pe 8, de Sf. Mihai si Gavril, cand Regele isi sarbatorea indeobste onomastica, ne-a fost adus la cunostinta un incident trist: nepotul Regelui, care a purtat cativa ani titlul de principele Nicolae, a fost impiedicat sa-si vada bunicul.

Apropiatii lui Radu Duda - care au insistat sa-l numeasca pe nepot Nicholas Medforth-Mills - au sustinut ca acesta ar fi agresat "fizic si verbal" trei persoane, fiind ulterior chemat la politie, pentru lamuriri.

Joi, a intrat in scena si mama lui Nicolae, care e sora mai mica a Margaretei. Ea a deplans faptele fiului sau, intrucat acesta ar fi "nesocotit intimitatea, suferinta si demnitatea" lui Mihai I.

Cu aceeasi ocazie, aflam si ca bunicul i-ar fi reprosat nepotului ca "nu a facut nimic pentru a clarifica paternitatea presupusului sau copil, o fetita de aproape doi ani".

Nicolae a replicat ca "incrancenarea" rudelor il intristeaza. Tabloidizarea unui deces care nu s-a produs inca a creat stupefactie in randul monarhistilor, dar si intre republicani.

In a cincea zi, nici una dintre taberele aflate in razboi nu a mai publicat vreun comunicat.

In weekend, intamplarile consemnate mai sus au fost repetate pana ce din demnitatea Casei Regale n-a ramas decat o amintire amara.

Mihai I traieste, dar casa lui s-a naruit.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News