Ultimele zile ale ultimului nostru Rege

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 09:09
8979 citiri

Luni, 6 noiembrie, a picat stirea cum ca starea de sanatate a Regelui s-a agravat si ca fiica sa, Margareta, a mers la Aubonne, in Elvetia, ca sa-i fie alaturi.

Cum din noiembrie 2014 incoace, fostul suveran nu a mai aparut in public, iar singurele vesti primite erau despre boli grave si suferinta, anuntul de acum a fost interpretat ca un semn ca Regele e pe moarte. Cel putin asa au crezut de cuviinta sa-l infatiseze ziaristii, analistii si alti gura casca.

A doua zi, marti, a fost publicat un comunicat din care reiesea ca Mihai I a primit sfanta impartasanie de la un trimis al Patriarhiei.

Pe 8, de Sf. Mihai si Gavril, cand Regele isi sarbatorea indeobste onomastica, ne-a fost adus la cunostinta un incident trist: nepotul Regelui, care a purtat cativa ani titlul de principele Nicolae, a fost impiedicat sa-si vada bunicul.

Apropiatii lui Radu Duda - care au insistat sa-l numeasca pe nepot Nicholas Medforth-Mills - au sustinut ca acesta ar fi agresat "fizic si verbal" trei persoane, fiind ulterior chemat la politie, pentru lamuriri.

Joi, a intrat in scena si mama lui Nicolae, care e sora mai mica a Margaretei. Ea a deplans faptele fiului sau, intrucat acesta ar fi "nesocotit intimitatea, suferinta si demnitatea" lui Mihai I.

Cu aceeasi ocazie, aflam si ca bunicul i-ar fi reprosat nepotului ca "nu a facut nimic pentru a clarifica paternitatea presupusului sau copil, o fetita de aproape doi ani".

Nicolae a replicat ca "incrancenarea" rudelor il intristeaza. Tabloidizarea unui deces care nu s-a produs inca a creat stupefactie in randul monarhistilor, dar si intre republicani.

In a cincea zi, nici una dintre taberele aflate in razboi nu a mai publicat vreun comunicat.

In weekend, intamplarile consemnate mai sus au fost repetate pana ce din demnitatea Casei Regale n-a ramas decat o amintire amara.

Mihai I traieste, dar casa lui s-a naruit.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#regele Mihai scandal Casa Regala , #Casa Regala