Stenograme din Parlament: Cearta intre PDL si PNL pe invitatia regelui Mihai

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 20:33
4034 citiri
Stenograme din Parlament: Cearta intre PDL si PNL pe invitatia regelui Mihai

Discutiile dintre parlamentarii puterii si cei ai opozitiei pe marginea invitatiei pe care liberalii au adresat-o Majestatii Sale Regele Mihai I de Romania de a vorbi in plenul Parlamentului cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani au fost "condimentate" cu ofense, atat la adresa fostului suveran, cat si la adresa membrilor Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Din stenograma sedintei comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului din ziua de luni, 19 septembrie 2011, reiese ca deputatul social Democrat Nicolae Banicioiu l-a catalogat pe Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, drept o persoana cu un discurs de "comunist adevarat".

La randul sau, senatorul Radu Berceanu a subliniat in repetate randuri faptul ca Regele Mihai a fost decorat de catre Stalin la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, in incercarea de a sustine punctul de vedere al colegilor sai democrat-liberali, care nu voiau ca fostul suveran al Romaniei sa sustina un discurs in fata Parlamentului.

Cititi mai jos stenograma discutiilor pe marginea convocarii unei sedinte solemne comune a Senatului si a Camerei Deputatilor in 25 octombrie 2011, destinata a celebra aniversarea a 90 de ani de viata a Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei:

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai departe, o scrisoare din partea Grupurilor parlamentare PNL din Senat si Camera Deputatilor privind convocarea unei sedinte solemne a Senatului si a Camerei, 25 octombrie 2011, destinata a celebra a 90 de ani de viata a Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei. Puncte de vedere?

Domnule Toader, va rog!

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna presedinte, cred ca toata lumea stimeaza, cel putin varsta Majestatii Sale dar cred ca este putin deplasat sa facem un plen reunit. Eu cred ca ar fi util si frumos, din partea noastra, sa stabilim o sala, in care putem sa ne intalnim cu totii, sa il aniversam, pentru ca este aniversarea unei varste.

Mi se pare corect sa nu fie la nivelul plenului reunit, nici nu e sef de stat, dar niciodata nu a fost aniversata varsta cuiva la nivelul acesta si cred ca putem sa oferim - asta este propunerea mea, cel putin - sa oferim o sala, in care toti colegii nostri care vor sa vina, sigur sa poata sa o faca.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul deputat Banicioiu, va rog!

Domnul Nicolae Banicioiu:

Vreau sa va spun ca este prima oara - de fapt, nu este pentru prima oara - este pentru prima oara, la un Birou reunit, cand vad ca domnul lider de grup a vorbit ca un comunist adevarat. A uitat ca a fost monarhist, la un moment dat!

Singura precizare pe care vreau sa o fac este ca nu este vorba despre o aniversare obisnuita, a unei persoane obisnuita ci a singurului sef de stat, care a mai ramas in viata, din perioada celui de al doilea razboi mondial, ne mai punand la socoteala ceea ce a insemnat Majestatea Sa pentru istoria Romaniei. Asta nu inseamna ca are vreo implicatie politica, in nici un caz. Asta a sesizat bine colegul nostru.

Va multumesc!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci am inteles complimentul de inceput, pentru domnul Toader. Nu am inteles daca ati formulat si o propunere.

Domnul Ilie Sarbu:

O mica rectificare vreau sa fac si, sigur ca, nu imi apartine, apartine colegului meu. Domnul Toader este un comunist pocait!

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu am fost din convingere, pentru ca, altfel, nu iti dadea voie pe vapor!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Va rog, domnule Tariceanu!

Domnul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu:

Interventia mea are ca scop sa lamurim putin aceasta chestiune. Deci aici nu este vorba de o manifestare pro-monarhica, nu are nimic cu aceasta chestiune. Sunt doua lucruri la care vreau sa ma refer. Unul dintre ele, deja, l-a mentionat colegul nostru, Nicu Banicioiu si nu am sa il repet.

Al doilea lucru de care am sa va rog sa tineti seama este ca, o data cu abdicarea regelui, Romania a trecut de la democratie la dictatura, a avut parte de cea mai feroce forma de comunism dintre toate tarile din estul Europei. Un comunism dus la paroxism si, dupa 1990, ne-am bucurat cu totii de libertate si, astazi, putem cu totii sa activam, iata, intr-o maniera democratica, cu un sistem pluripartid, cu institutii reprezentative si asa mai departe si cred ca aici este al doilea simbol, la care noi trebuie sa ne referim, pentru ca Regele Mihai, prin forta lucrurilor istoriei, as spune, a fost ultimul sef de stat care a condus Romania, inainte de venirea dictaturii.

Si cred ca acum, propunand aceasta sedinta solemna, in care, cel putin Puiu Hasotti si cu mine, in calitate de initiatori, ne-am imaginat ca ii putem oferii Majestatii Sale posibilitatea sa se adreseze natiunii, prin intermediul Parlamentului, noi fiind considerati reprezentantii legitimi ai natiunii si facem, astfel, un act de reparatie si nu facem altceva decat ca Romania, astazi, stie sa-si pretuiasca trecutul, un trecut pe care multi si l-ar fi dorit.

Cred ca, astazi, putem trece peste o serie de sentimente si resentimente amestecate cu ceea ce am invatat in perioada comunista, in scoala, cu toate lucrurile care ne-au fost inoculate timp de 20 de ani, cat am facut scoala si facultate si putem sa privim cu o anumita detasare si cu respect fata de istoria acestei tari si fata de personalitatile care au avut o contributie remarcabila la istoria Romaniei si nu numai a Romaniei, ci a intregii Europe.

Tineti cont ca regele a fost decorat, la sfarsitul razboiului, pentru actul de curaj pe care l-a facut la 23 august si care, dupa cum bine stiti, a scurtat si durata razboiului si, mai presus de orice, a salvat sute de mii de vieti omenesti.

Va multumesc!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Hasotti, va rog!

Domnul Puiu Hasotti:

Va multumesc, doamna presedinte!

Eu voi fi foarte concis. Cu ocazia intalnirii unui alt for politic al Parlamentului, un foarte distins coleg mi-a spus - cu cat insisti mai mult cu aceasta solicitare, cu atat devin mai comunist! Pardon, mai republican!

Am vrut sa il parafrazez pe domnul Banicioiu, cred ca ati inteles, eu il banuiesc ca este din ce in ce mai comunist.

Dar, inca o data, sa stiti ca aceasta nu este o manifestare nici comunista, nici republicana, nici monarhista. Si puteti sa vedeti, in solicitarea pe care am facut-o cu domnul Calin Popescu-Tariceanu, am si spus ca grupurile parlamentare nici nu trebuie sa intervina, nu trebuie, pentru a risipi orice fel de banuiala, nu trebuie sa existe discursuri pro monarhice, antimonarhice, pro Majestatea Sa sau anti Majestatea Sa. Este, pur si simplu, un moment in care aniversam o personalitate politica si, mai mult, ne aniversam istoria.

Sa tinem minte, totusi, ca aici, in Parlamentul Romaniei, in Camerele reunite, actualul presedinte al Romaniei, la vremea aceea, e adevarat, a facut niste observatii foarte interesante asupra momentului de la 23 august si a celui de la 30 decembrie. Insa nu este vorba de actiuni politice, va spun inca o data.

Eu va spun ca este absolut normal ca la varste de felul acesta, sa avem sedinte comune ale Parlamentului pentru toti presedintii Romaniei. Vine si vremea domnului Basescu, vine si vremea domnului Iliescu, caruia ii doresc, la 85 de ani, sa il chemam sau la 90 sau 100 de ani, poate ca si Emil Constantinescu. Care este problema, daca invitam fostii presedinti ai Romaniei intr-o sedinta solemna, de 30 de minute, sa vina si sa tina un discurs, in fata Camerelor reunite. E un gest cat se poate de firesc, e normal! Si de la aceste considerente am pornit, cand am facut solicitarea respectiva.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

In legatura cu decoratiile...? La care decoratii v-ati referit? Domnul Tariceanu a spus: este monarhul care a fost la sfarsitul razboiului decorat... el a fost decorat de Stalin.

Domnul Puiu Hasotti:

Da, dar la vremea aceea nu aveati voie sa vorbiti asa si nici curajul.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Eu m-am nascut pe 5 martie 1953, cand se zice ca a murit Stalin, asa ca... Dar a fost decorat de Stalin.

Domnul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu:

Draga Radu, putem sa facem abstractie, daca tu ai facut aceasta remarca de decoratia data de Rusia, dar aprecierile nu au fost exclusiv ale Rusiei, americanii si englezii, stii foarte bine ca au avut aceeasi apreciere, pentru ca in final a fost un efort mai mic si al lor si in principal, stim foarte bine ca, considerentul principal nu era efortul de razboi, ci salvarea de vieti omenesti.

Domnul Puiu Hasotti:

Dar, domnule Berceanu, si Churchill si Roosevelt au fost decorati de Stalin. Ce facem?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna presedinte,

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Oltean era si dupa aceea dumneavoastra si domnul Pambuccian.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna presedinte, domnule presedinte, stimati colegi, mie mi se pare totusi ca, sigur, Majestatea Sa Regele Mihai merita atentia cuvenita, nu am nimic absolut impotriva acestui eveniment, dar nu cred ca putem genera un eveniment de natura unei sedinte solemne a Parlamentului Romaniei in care Regele Mihai sa vina si sa se adreseze natiunii romane. Cred ca nici constitutional nu ne putem permite asa ceva, dar in acelasi timp, cred ca putem sa gandim o alta modalitate prin care sa-i oferim posibilitatea de a fi tratat cu tot respectul de catre Parlamentul Romaniei.

Putem pune la dispozitia initiatorilor acestui eveniment o sala in Parlamentul Romaniei in care, impreuna cu toate grupurile parlamentare sa gandim o modalitate prin care sa cinstim aniversarea varstei de 90 de ani a Regelui Mihai, dar in nici intr-un caz, in opinia mea, nu cred ca putem sa organizam o sedinta solemna a Parlamentului Romaniei pentru ca Regele Mihai sa se adreseze natiunii romane.

Mi se pare totusi exagerat o asemenea initiativa, dar in acelasi timp, repet, militez pentru o varianta de alta natura in care cei doi lideri de grup parlamentar sa aiba posibilitatea ca impreuna cu cei ce sunt interesati sa gandeasca o alta forma prin care Regele Mihai sa primeasca atentia cuvenita din partea Parlamentului Romaniei.

Domnul Puiu Hasotti:

Vizati voi, PD-L-ul, chestia asta, noi nu facem asa ceva.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Tariceanu.

Domnul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu:

Nelu, iarta-ma ca iti spun! Noi am facut o propunere de care, sigur ca prin atitudinea pe care o aveti, inteleg ca nu sunteti de acord cu ea. Va este teama de ceva, nu stiu, nici nu vreau sa aflu foarte multe lucruri. Cred ca in legatura cu ceea ce ai spus, imi fac datoria sa iti reamintesc ca in fata Parlamentului, in fata Camerelor reunite, s-au adresat: presedintele Chirac, Sarkozy si cred ca lista poate sa continue, au mai fost si altii...

Domnul Puiu Hasotti:

Si Strauss-Kahn.

Domnul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu:

Ma rog, Strauss-Kahn, care nu este presedinte. Deci, aici este vorba de un fost sef de stat al Romaniei, de un fost presedinte al Romaniei. Sigur, ce o sa se intample mai departe, daca o sa oferim aceeasi posibilitate lui Ion Iliescu sau nu stiu, altor presedinti, ramane de vazut daca va fi o propunere atunci, o vom discuta sau ma rog, o vor discuta cei care vor fi in Parlament la momentul respectiv. Pana una alta, precizati-va punctul de vedere, trecem la vot si cu asta, basta.

Eu vreau sa spun ceva, ca pentru noi este bine si asa si asa. Si daca o respingeti este bine, pentru ca tot fardul acesta pe care vi-l dati voi cu partid de dreapta cu vrajeli de astea, ca liberali, ca de dreapta, ca nu stiu ce, se duce cu ocazia asta cu viteza vantului. Asta e.

Domnul Ioan Oltean:

Daca imi dati voie doamna presedinte. Eu as vrea sa va asigur ca nu ne este teama de nimic, nu avem un sentiment de teama fata de Majestatea Sa sau fata de oricine care are o gandire regalista si nu de alta natura. De asemenea, nu credem ca toti cei de dreapta sunt regalisti sau sunt oameni care sustin regele.

Noi credem ca institutia aceasta solemna a adunarii festive a Camerelor reunite este prea mult si vrand - din cate imi amintesc eu - intotdeauna, in fata Camerelor reunite sedinta solemna, domnule senator, s-au adresat oameni in exercitiu functiunii, presedinti de stat in exercitiu sau altii, unde am facut noi mici abateri de la normele Regulamentului sedintelor comune, au fost oameni care detineau functiile respective, erau oameni in exercitiu si nicidecum fosti sefi de stat, fosti directori generali de la Banca Mondiala sau din alta parte.

Este un punct de vedere care, sigur, nu este detinatorul adevarului absolut, dar ceea ce vreau sa subliniez inca odata este ca nu avem nici un fel de teama. Este un punct de vedere al nostru care nu este generat de teama fata de acest eveniment, ci, pur si simplu, asa consideram noi ca trebuie sa se desfasoare lucrurile la nivelul Parlamentului Romaniei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Pe scurt: sustin ce am propus eu si din alt motiv. O sedinta solemna cu parlamentarii nostri care se gandesc in multe locuri, poate sa fie o situatie delicata, sa fie cativa in sala si nu poate sa participe nimeni altcineva din public, cel putin din alte zone si cred ca cel mai bine, ca sa dam si o tenta de suport, pana la urma si de importanta, o sala a Parlamentului dedicata special si cu toti cei care vor sa participe acolo, este mult mai simplu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Hasotti.

Domnul Puiu Hasotti:

Foarte scurt. As vrea sa le dau o scurta replica celor doi "tovarasi" de la PD-L, ma rog..

Domnul Ioan Oltean:

Tovarasi in Parlament cu tine, domnule profesor.

Domnul Puiu Hasotti:

As vrea sa le amintesc, in primul rand, celor doi cam ce opinie are domnul presedinte Traian Basescu despre Parlament. In orice caz mult mai proasta decat o au multi dintre noi despre Majestatea Sa Regele Mihai. Si vreau sa va mai spun atat, ca, spuneam si cu alta ocazie, romanii au facut povesti frumoase, basme populare frumoase cu regi, imparati si printi; cu presedintii au facut bancuri.

Supuneti la vot si sa terminam discutia, ca nu are rost.

Domnul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu:

Discutia aceasta este turnesol pentru cei de la PD-L, turnesol politic.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Inteleg ca propunerile sunt deja facute. Este o propunere facuta de domnul Tariceanu si Grupul parlamentar PNL din Senat si din Camera si o alta propunere facuta pentru un eveniment separat intr-o sala a Parlamentului cu solemnitatea... este o propunere alternativa la propunerea deja facuta.

Deci, supun la vot propunerea facuta de Grupul parlamentar PNL pentru sesiune solemna. Cine este pentru?

Domnul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu:

O precizare. Eu am sa va rog sa supuneti la vot numai propunerea noastra, care, daca trece, este in regula, daca nu trece, atunci va rog sa luati cont ca ne retragem propunerea, da? Deci, nu mai supunem la vot ca sa facem in alta sala, ca nu mai este propunerea noastra, o retragem.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Pai nu este propunerea dumneavoastra, este o propunere alternativa facuta.

Bun. Intai supunem la vot propunerea facuta de Grupul parlamentar PNL.

Cine este pentru? O sa rog secretarii sa numere. 11 voturi.

Voturi impotriva?10 voturi.

Abtineri? 2 abtineri.

Propunerea a fost respinsa.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Roberta Anastase, #Regele Mihai, #Radu Brceanu, #decoratie Stalin, #stenograma sedinta birouri reunite , #Casa Regala