Regele Mihai, grav bolnav: Clasa politica reactioneaza - ce mesaj transmite Iohannis

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 19:27
8267 citiri
Regele Mihai, grav bolnav: Clasa politica reactioneaza - ce mesaj transmite Iohannis
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis s-a numarat printre politicienii care au reactionat dupa anuntul privind boala de care sufera regele Mihai si retragerea monarhului din viata publica. Dacian Ciolos, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu sunt alti politicieni care au transmis un mesaj pentru rege.

"Am primit cu ingrijorare vestea deteriorarii starii de sanatate a Majestatii Sale Regelui Mihai. Imi doresc ca Regele sa aiba puterea sa treaca peste aceste momente dificile si imi exprim nadejdea ca Familia Regala va ramane si pe viitor acelasi reper deosebit de speranta si solidaritate.

Este important ca, mai ales in aceste clipe grele, sa nu uitam exemplul vrednic de curaj si daruire pus in slujba natiunii de catre Majestatea Sa Regele inca din 1927", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

De asemenea, prim-ministrul Dacian Ciolos, a postat un mesaj miercuri seara pe reteaua de socializare, declarandu-se "profund ingrijorat" si subliniind ca regele a daruit speranta Romaniei de-a lungul deceniilor.

"Sunt profund ingrijorat de vestile legate de starea de sanatate a Majestatii Sale Regele Mihai I. In aceste momente dificile, ii transmit un gand bun, de optimism si sanatate. Ii doresc sa ii dea Dumnezeu putere, energie si sa-l sprijine cu iubire, asa cum Majestatea Sa a daruit iubire, speranta si a sprijinit poporul sau de-a lungul deceniilor", a scris pe Facebook Dacian Ciolos.

La randul sau, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a spus ca isi pleaca fruntea in fata regelui Mihai si ca destinul Romaniei este strans legat de viata acestuia.

"Am trait foarte mult in paralel, ne-am cunoscut, fara indoiala, am fost la dansul invitat in vizita de mai multe ori.

In ultimul timp, de cand nu mai este in tara, ma rog, interesul familiei regale nu s-a mai manifestat in privinta mea si era normal, dar trebuie sa spun ca istoria tarii noastre si destinele tarii si poporului nostru sunt atat de strans legate de viata si de atitudinile sale, incat, ca orice roman, astazi, atat de batran ce sunt, trebuie sa-mi plec fruntea, sa ii multumesc si sa-i urez in aceasta viata, mai putin publica, sanatate si sa fie multa, multa vreme in fruntea Casei Regale din tara noastra", a spus liberalul, citat de Mediafax.

Regele Mihai are cancer, principesa Margareta preia prerogativele. Mesajul pentru romani

Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, indeamna la rugaciune pentru regele Mihai. "Sa ne rugam pentru Regele Mihai, asa cum Majestatea Sa s-a rugat pentru poporul roman", a notat pe Facebook Alina Gorghiu.

Celalalt copresedinte PNL, Vasile Blaga, s-a declarat intristat de vestea de miercuri.

"Este, in primul rand, un lucru care ne intristeaza pentru ca Regele Mihai a avut un rol esential in parcursul celui de al Doilea Razboi Mondial si a fost unul dintre personalitatile la care romanii s-au raportat si asta ne intristeaza pe toti, indiferent daca esti sau nu esti monarhist.

Eu nu sunt monarhist, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa recunoastem meritele extraordinare ale Regelui Mihai. (...) Eu ii doresc totusi sa treaca peste acest moment extrem de greu", a spus Blaga, citat de Mediafax.

Fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe regele Mihai "un reper".

"Este privit (regele Mihai - n.red.), as spune, mai mult decat un simbol, este un reper in Romania de astazi pentru curajul pe care l-a avut in apararea principiilor democratice, pentru verticalitatea comportamentului, pentru demnitatea cu care s-a comportat in perioade grele ale vietii sale, supus, as spune, poate unor umilinte la care alti oameni nu ar fi rezistat si, cu toate acestea, iata ca Romania a ajuns sa recunoasca calitatile regelui Mihai.

Din pacate, suntem in fata unei situatii in care nu avem decat sa ne exprimam speranta ca ingrijirea medicala de care va beneficia poate sa-i redea sanatatea. Se impune o anumita decenta din partea societatii, a tuturor, a mass-media (...). Ii urez regelui Mihai restabilirea cat mai rapida", a spus Tariceanu, la Romania Tv, relateaza Agerpres.

"Familia regala si-a adus o contributie extrem de importanta pentru a facilita aderarea Romaniei la NATO, prin relatiile cu celelalte case regale din Europa. Au avut un rol activ regele Mihai si familia regala in acest sens, regele trecand, intr-o maniera in care doar un rege poate sa ierte, peste toate umilintele si nedreptatile la care a fost supus.

Regele nu a fost umilit numai in perioada comunista, (...) el a fost umilit dupa 1990 cand i s-a refuzat revenirea in tara si cu toate acestea regele a considerat ca datoria lui de om de stat si patriot este sa ajute Romania cu tot ceea ce poate. Si a putut foarte mult si a facut-o si pentru asta trebuie sa-i fim recunoscatori", a continuat presedintele Senatului.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a remarcat ca retragerea regelui din viata publica este o mare pierdere.

"Suntem alaturi de Casa Regala in aceste momente de grea incercare, iar rugile noastre se indreapta pline de speranta catre Majestatea Sa, Regele Mihai. Retragerea Sa din viata publica reprezinta o mare pierdere pentru fiecare dintre noi!", a scris pe Facebook Valeriu Zgonea.

Fostul candidat la alegerile prezidentiale din 2009 si fost presedinte PSD Mircea Geoana subliniaza ca retragerea regelui Mihai din viata publica "va lasa un gol".

"Am primit cu ingrijorare vestile cu privire la sanatatea regelui Mihai I. Dincolo de opiniile noastre despre rolul monarhiei in Romania, el ramane o figura marcanta si retragerea sa din viata publica va lasa un gol", a scris pe Facebook Mircea Geoana.

De asemenea, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu indeamna la "bun simt". "Regele Mihai trece prin momente grele, sa-i fim alaturi! Indiferent de parerile noastre fata de Istoria Romaniei, sunt momente in care solidaritatea este singura atitudine de bun simt", a scris pe Facebook Catalin Predoiu.

Fostul premier Petre Roman a precizat, pentru Mediafax, ca regele "a sters petele de pe obrazul politicii", cu adresarea din Parlament, si si-a exprimat parerea de rau "normala si puternica": "Sentimentul meu a fost ca si cum reusea prin mesajul sau sa stearga petele de pe obrazul nostru, de pe obrazul politicii. Mi-a dat atunci un puternic sentiment ca mesajul sau era foarte binevenit, necesar. A fost spus de o maniera atat de sincera, clara si in acelasi timp foarte angajata cu un puternic sentiment de patriotism".

Deputatul Theodor Paleologu a declarat, citat de Agerpres, ca vestea este "trista pentru cei ce simt romaneste si sunt atasati de regalitate".

Europarlamentarul Cristian Preda se declara intristat de vestea de miercuri. "Vestea retragerii din viata publica a fostului Rege Mihai, din pricina unor boli grave, m-a intristat. Atat inainte, cat si dupa 1989, mesajele sale politice au incurajat democratizarea tarii. Vocea sa nu va putea fi inlocuita de vreo alta", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Nu in ultimul rand, eurodeputatul PNL Ramona Manescu i-a urat sanatate regelui Mihai. "Bunul Dumnezeu sa va aiba in grija, Majestate! Va dorim sanatate si putere de a lupta cu boala pentru a va reface. Romania si romanii au nevoie de prezenta dumneavoastra! Nihil sine Deo!", a scris pe Facebook Ramona Manescu.

Regele Mihai al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, a anuntat, miercuri dupa-amiaza, un reprezentant al Consiliului Regal.

Monarhul in varsta de 94 de ani a suferit recent o interventie chirurgicala si are nevoie de tratament complex pentru a se recupera, asa ca nu va mai aparea in spatiul public de acum inainte, iar principesa Margareta va prelua prerogativele sale.

Consiliul Regal s-a intrunit marti si miercuri si a luat decizia de a face publica boala de care sufera regele. Asadar, Andrew Popper, membru al Consiliului Regal, a anuntat ca regele Mihai sufera de "carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Klaus Iohannis regele Mihai, #politicieni regele Mihai, #regele Mihai bolnav, #regele Mihai cancer, #reactii regele Mihai cancer, #regele Mihai retragere viata publica , #stiri Regele Mihai