Regele Mihai a murit

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:24
44475 citiri
Regele Mihai a murit
Foto: Arhiva Ziare.com

Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani.

Regele Mihai se afla la resedinta sa din Elvetia si s-a stins din viata la ora 13:00, ora Romaniei. Casa Regala a anuntat de mai multe saptamani ca starea sa de sanatate "paleste".

De 1 Decembrie, principesa Margareta a anulat calatoria cu trenul regal de Ziua Nationala si a plecat in Elvetia.

Casa Regala a anuntat, insa, ca "la capataiul regelui a stat pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria". In schimb, principesa Margareta, custodele Coroanei, va sustine, la ora 19:00, o declaratie de presa.

Trupul regelui va fi adus in tara cu o aeronava a Ministerului Apararii. Casa Regala anunta ca programul exact al funeraliilor va fi facut public miercuri, insa descrie pasii ce vor fi facuti.

Astfel, trupul neinsufletit al regelui va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru doua zile in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala, iar inmormantarea la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, acolo unde a fost inmormantata si regina Ana.

Incepand de miercuri, cei care doresc pot scrie mesaje in cartile de condoleante ce vor fi deschise, timp de 40 de zile, la Castelul Peles, la Palatul Regal din Calea Victoriei si la Palatul Elisabeta.

Totodata, toti cei care vor sa depuna flori, jerbe sau coroane o pot face incepand de miercuri la Palatul Regal din Calea Victoriei, in fata intrarii principale.

Regele Mihai I era ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 96 de ani.

Primele reactii

O prima reactie a venit de la nepotul regelui, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, care a anuntat ca, in ciuda scandalurilor pe care le-a avut in ultimul timp cu ceilalti membri ai familiei, va participa la funeralii.

"Un doliu care va lasa Romania fara lacrimi. Majestate, drum lin!", a scris pe Facebook fostul principe Nicolae.

Si presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleante si ca, cu certitudine, va fi declarat doliu national.

Iata si ce a declarat premierul Mihai Tudose.

Fortat sa se retraga din fruntea Casei Regale

Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.

Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.

Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016.

De doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil

Regele Mihai nu a fost numai una dintre cele mai importante personalitati istorice ale Romaniei, ci si ale lumii de astazi.

Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa

Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.

Pe 23 august 1944, maresalul Ion Antonescu a fost arestat, dupa o lovitura de stat si dupa intrarea fortelor sovietice in Romania, iar pe 6 martie 1945, regele Mihai a fost nevoit sa numeasca un guvern la presiunile sovieticilor, care era dominat de Partidul Comunist Roman. Prim-ministru a fost numit Petru Groza.

Dupa ce a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, printesa Ana de Bourbon-Parma, la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947, regele Mihai a fost obligat sa abdice luna urmatoare si a trait in exil, la Versoix, in Elvetia.

Casatoria cu viitoarea regina Ana a Romaniei a avut loc in luna iunie 1948, cei doi avand cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Cetatenia romana i-a fost retrasa pentru aproape jumatate de secol, din 1948 pana in 1997, perioada in care a trait in Elvetia si in Marea Britanie. Pentru a-si intretine familia, regele a fost pilot de curse comerciale.

Mergand pe repede inainte, mai mult de patru decenii, ajungem la prima aniversare a executiei sotilor Ceausescu. De Craciunul anului 1990, regele si membri ai familiei regale au fost intorsi de politie din drumul spre Manastirea Curtea de Arges, pe autostrada Bucuresti - Pitesti, fiind nevoiti sa revina pe aeroport si sa paraseasca tara, cu toate ca initial regele primise o viza pentru 24 de ore.

In 1992, regele a revenit in tara, a mers la Manastirea Putna si a fost primit cu foarte mare simpatie in Bucuresti. Cu ocazia Pastelui din acel an, se estimeaza ca aproape un milion de oameni au iesit in strada pentru a-l vedea pe monarh, insa acestuia i s-a interzis apoi sa intre in Romania pana in 1997, la un an dupa ce Ion Iliescu a pierdut puterea, in fata lui Emil Constantinescu. Atunci, regele a primit din nou cetatenia romana.

Si in 1994 regele Mihai a fost intors de pe aeroport, cu cateva zile inainte de a implini 73 de ani, neputand sa primeasca viza, iar in anul 1995 nu a primit acceptul sa intre in tara, fiind invitat de Emil Constantinescu la inmormantarea fostului lider taranist Corneliu Coposu.

In anul 2001, are loc reconcilierea lui Ion Iliescu cu regele Mihai, caruia presedintele de atunci i se adreseaza cu "sire", iar familiei regale ii este retrocedata o parte din proprietati.

Un deceniu mai tarziu, au avut loc doua momente de sentimente opuse pentru regele Mihai si familia regala. Intai, pe 22 iunie 2011, presedintele Traian Basescu si-a atras destule antipatii, dupa ce l-a atacat pe regele Mihai, despre a carui abdicare a spus ca a fost "un act de tradare nationala" si ca "a fost sluga la rusi". Casa Regala a preferat sa nu raspunda sefului statului.

Ulterior, Basescu n-a participat la discursul regelui din Parlament, pe 25 octombrie din acelasi an, cu ocazia implinirii de catre rege a varstei de 90 de ani.

"Nu putem avea viitor fara a ne respecta trecutul. (...) Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare a independentei si suveranitatii noastre. (...)

Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre servite responsabil si generos. (...) Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si altele nefericite.

(...) Nu trebuie uitate si pamanturile luate. Este dreptul lor sa decida daca doresc sa traiasca in tara noastra. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii, ei sunt toti parte a natiunii noastre. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania ca pe o mostenire, ci ca pe o tara luata cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a spus atunci regele Mihai.

Vezi aici ultimul discurs al regelui Mihai in Parlamentul Romaniei: Interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rege Mihai murit, #rege Mihai cancer leucemie , #murit