Regele a murit. Parlamentarii amana legea privind statutul Casei Regale

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:19
3576 citiri
Regele a murit. Parlamentarii amana legea privind statutul Casei Regale
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Juridica si Comisia pentru Cultura ale Senatului au decis, in sedinta comuna de marti, sa amane cu o saptamana dezbaterea si emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, initiata de presedintii celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele de sedinta, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a propus amanarea initiativei legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei, motivand ca Guvernul nu a emis un punct de vedere.

Un reprezentant al Executivului, prezent in sedinta de marti, a precizat ca Guvernul a emis un punct de vedere si ca acesta urmeaza sa ajunga la Comisia Juridica a Senatului.

"Eu am senzatia ca aceasta initiativa este semnata de doi colegi, un senator si un deputat. In regulamentul Camerei (Deputatilor - n.red), in statutul senatorului nu scrie ca presedintele Camerei sau al Senatului ar avea un regim preferential. Grupul PNL sustine amanarea cu o saptamana, pentru ca noi credem ca e normal ca si Guvernul sa ne spuna care e punctul de vedere.

Pe de alta parte, cred ca putem face Revelionul si daca aceasta lege nu este adoptata", a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Senatorul Ionut Sibinescu (ALDE) a insistat sa fie dezbatut proiectul de lege in sedinta comisiei de marti.

"As vrea, totusi, sa va amintesc ca cei doi presedinti sunt initiatorii acestui proiect de lege si m-am uitat aici si pe cererea catre Biroul Permanent, de procedura de urgenta, semnata tot de cei doi presedinti, domnul Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu", a sustinut Sibinescu.

Tariceanu si Dragnea au depus, pe 7 noiembrie, o initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei, care prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat.

Procedura de urgenta pentru noul statut al Casei Regale, legea lui Dragnea si Tariceanu

Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa urmareste recunoasterea personalitatii juridice pentru Casa Regala a Romaniei.

De asemenea, se urmareste recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, intre atributiile caruia se afla adoptarea Statutului Casei Regale a Romaniei, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a Romaniei, strict in scopul indeplinirii atributiilor sale publice, care sa fie finantat de la bugetul de stat, in limita alocarii bugetare si atribuirea in folosinta gratuita (cu pastrarea dreptului de proprietate publica al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a Romaniei.

Statutul Casei Regale. Tariceanu: Bugetul va fi aprobat anual de Guvern. USR depune amendamente ca sa nu fie controlata politic

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare si mai intensa a Casei Regale in cadrul societatii romanesti.

Cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului sustin ca initiativa legislativa este o recunoastere pentru modul in care Regele Mihai si-a facut datoria fata de tara.

Regele Mihai a incetat din viata, marti, la ora 13:00, la resedinta sa din Elvetia, a anuntat Casa Regala a Romaniei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#statut casa regala amanare Parlament , #Casa Regala