Regele a murit. Ce inseamna zilele de doliu national

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 10:07 14598 citiri
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

In memoria regelui Mihai, Romania va intra in doliu national.

Deocamdata nu s-a anuntat oficial programul funeraliilor regelui, insa pe surse de la Guvern presa a transmis ca inmormantarea va avea loc sambata, pe 16 decembrie.

In aceste conditii, Executivul va da o hotarare prin care va decreta doliu national in zilele de 14, 15 si 16 decembrie.

Dar ce inseamna acest doliu national? In zilele respective, toate institutiile, autoritatile publice centrale si locale vor arbora drapelul Romaniei in berna.

Steagul va fi coborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si ca pavilion pe navele si ambarcatiunile care navigheaza sub pavilion romanesc.

In principiu, aceleasi obligatii le revin si romanilor care au la case arborate steaguri.

De asemenea, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura, isi vor adapta programul in mod corespunzator, adica nu vor difuza emisiuni de divertisment.

Si competitiile sportive pot fi amanate, la fel si concertele sau alte spectacole.

Ultima data, Romania a fost in doliu national anul trecut, pe 13 august, cand a fost inmormantata regina Ana, sotia suveranului. Atunci, chiar si televiziunile private si-au modificat programul pentru a respecta doliul si au difuzat multe documentare despre Casa Regala, dar si editii speciale dedicate ceremoniilor funerare.

Regele Mihai a murit, marti, in Elvetia, la varsta de 96 de ani.

B.B.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News