Reactii politice la moartea regelui Mihai: Proteste amanate si initiative controversate

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:57
5763 citiri
Reactii politice la moartea regelui Mihai: Proteste amanate si initiative controversate
Foto: arhiva Facebook/Nicolae de Roumanie Medforth Mills - Nepotul Regelui

Romania a primit marti vestea mortii regelui Mihai, ultimul monarh din tarile Europei de Est. In asteptarea stabilirii programului funeraliilor, politicienii au transmis mesaje de condoleante si si-au anulat actiunile cu potential de a crea controverse pe care le aveau programate pentru zilele urmatoare.

Unul dintre primii care au reactionat a fost presedintele Klaus Iohannis. "A scris cu litere mari istoria Romaniei. E o mare pierdere pentru Romania, pentru romani", a declarat seful statului, precizand ca vor fi facute toate ceremoniile care se impun in astfel de momente.

Si premierul Mihai Tudose a transmis condoleante, precum si presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Si primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea, a avut un mesaj despre rege, precum si o initiativa cel putin nepotrivita.

"A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi in continuare far calauzitor si reper moral pentru generatiile ce vor urma... Dumnezeu sa va aiba in paza, Majestate!", a scris Firea pe Facebook.

Ulterior, ea a venit cu un nou mesaj in care anunta ca, dupa ce n-a reusit sa faca targ de Craciun in Piata Victoriei, vrea sa o redenumeasca "Piata Regelui Mihai".

"Dat fiind faptul ca viata regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, si ca toata viata a militat fara ostenire pentru unitatea romanilor, voi propune Consiliului General al Municipiului Bucuresti ca Piata Victoriei sa-i poarte numele".

Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, promoveaza Centenarul in mesajul sau de condoleante.

"Vestea trecerii la cele vesnice a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei aduce cu sine o mare tristete in inima fiecarui roman. Faptul ca regele trece in lumea celor drepti, cand Romania se pregateste de Centenarul Marii Uniri, face ca tristetea disparitiei Majestatii Sale sa devina si mai profunda, datorita contributiei esentiale pe care a avut-o monarhia romaneasca - reprezentata la momentul 1918 de Regele Ferdinand I, bunicul Regelui Mihai I - la consfintirea idealului national. (...)

Povestea de viata a Regelui Mihai I - ultimul rege al Romaniei - devine povestea de viata a Romaniei, iar dragostea Majestatii Sale fata de valorile cultural-nationale si nadejdea in dezvoltarea permanenta a Romaniei trebuie sa fie repere pentru toti romanii, in anul Centenarului Marii Uniri", se arata in comunicatul remis de minister.

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a dat un mesaj in numele armatei in care deplange moartea ultimului dintre maresalii pe care aceasta i-a dat tarii.

"Armata Romaniei deplange moartea ultimului dintre maresalii pe care i-a dat tarii. Personalitatea luminoasa a Majestatii Sale Regele, un simbol al Romaniei intregi, va ramane de-a pururi un model de inspiratie, demnitate, verticalitate si curaj pentru ostirea pe care a iubit-o si a apreciat-o atat de mult pe parcursul intregii sale vieti", se arata in mesajul trasmis de Fifor.

Presedintele USR, Dan Barna, a scris marti, pe pagina sa de Facebook, ca regele Mihai a fost "simbolul si speranta unor generatii" si ca a incheiat "povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastra moderna".

"Ultimul senior al istoriei noastre a iesit din scena. Majestatea sa regele Mihai I al Romaniei a incheiat astazi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastra moderna. A fost simbolul si speranta unor generatii, iar de astazi se asaza in legenda cartilor noastre de istorie. Dumnezeu sa-l odihneasca", a scris Dan Barna.

De la PNL un prim mesaj a venit de la Raluca Turcan: "Regele Mihai I va ramane pentru noi un reper de moralitate si o figura emblematica pentru istoria dificila a tarii. Nicio incercare a istoriei nu i-a stirbit Majestatii Sale dragostea pentru poporul roman si pentru Romania. Dumnezeu sa il odihneasca!".

In ce-l priveste pe Ludovic Orban, el a anuntat ca liberalii vor sustine proiectul de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei, care prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat. Comisia Juridica si Comisia pentru Cultura ale Senatului au decis, in sedinta comuna de marti, sa amane cu o saptamana dezbaterea legii.

In ce-i priveste pe social-democrati, acestia au decis sa renunte la mitingurile programate pentru 9 decembrie, impotriva statului paralel si interceptarilor.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre experientele dure traite de rege dupa plecarea din tara.

"Cu multa tristete am primit vestea trecerii in nefiinta a Regelui Mihai I, ultimul Rege al Romaniei. Ne luam ramas bun de la un om deosebit, o personalitate importanta a secolului XX. De-a lungul vietii a trait experiente dure, de la plecarea din tara, apoi perioada din exil. A fost un model de demnitate umana, de verticalitate. Dupa ce a revenit in tara, a sustinut permanent valorile libertatii si democratiei.

Prin disparitia sa se incheie un capitol important din istoria acestei tari. In numele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, transmit sincere condoleante familiei indoliate si tuturor celor care i-au fost aproape. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a precizat Kelemen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#regele Mihai murit reactii politice , #murit