Moartea ultimului rege si refuzul ultimului respect

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 06:47
39400 citiri
Moartea ultimului rege si refuzul ultimului respect

Nu a murit doar regele Mihai. A murit ultimul rege al Romaniei. Si aceasta realitate amplifica greutatea momentului. Majestatea sa duce in mormant cu sine monarhia romaneasca, ramasa fara reprezentanti.

Se duce odata cu ultimul rege o institutie de care se leaga momente glorioase ale istoriei Romaniei, in frunte cu faurirea Romaniei Mari.

Cum ar fi aratat Romania daca in 1990 ar fi fost lasata sa-si reia parcursul monarhic intrerupt de comunism? Nu vom sti niciodata, in principal din cauza celor care se inghesuie acum in primele randuri ale vorbelor mari si ale varsatorilor lacrimilor de crocodil.

Un destin tragic ca al regelui Mihai nu se putea sfarsi, probabil, decat cu acest episod tragic al unei imense ipocrizii care se revarsa de pe toate ecranele. Urmasii lui Ion Iliescu, cel care il haituia pe regele Mihai ca pe un infractor pe autostrada pentru a-l alunga din nou din tara, fac coada la omagii si temenele.

Dna Firea, aflata in plina campanie de imagine, s-a agatat, profund indecent in opinia mea, de ecoul ultimei silabe din tristul anunt, pentru a fi sigura ca in inmarmurirea generala se va auzi cu maxima claritate propunerea sa ridicola care denota, dupa mine, ca habar nu are nici de istorie, nici de Bucuresti.

Vrea dna Firea sa schimbe numele Pietei Victoria in Piata Regele Mihai. Daca habar avea de Bucuresti, dna Firea ar fi stiut ca la doi pasi de Piata Victoriei exista o Piateta Regele Mihai.

Daca stia nitica istorie ar fi stiut ca Piata Victoriei nu poarta acest nume in legatura cu victoria poporului asupra OUG 13, ci este omagiu pentru victoria Romaniei in Razboiul de Independenta. In 1878, Podul Mogosoaiei devine Calea Victoriei, iar "Capul Podului" devine Piata Victoriei. Era in vremea Regelui Carol I.

Sunt nume si semnificatii de care nici macar comunistii nu s-au atins. Doar dna Firea a zis ca da lovitura si rupe gura targului cu ideea brilianta care i-a venit.

In loc sa se agate cu disperare de acest moment, dna Firea ar fi facut mai bine sa-si ceara iertare in numele PSD pentru umilinta la care acest partid, sub numele lui de atunci, l-a expus pe rege in anii domniei lui Ion Iliescu.

Dl Dragnea spune ca regele lasa in urma un gol imens. Serios? Care a fost "plinul" din punctul lui Daddy de vedere? Ba chiar ne explica testamentul politic al regelui: "Regele Mihai a luptat pentru o Romanie intreaga, democratica si europeana, care-si respecta propria traditie si propriile valori nationale. Testamentul sau politic este limpede si nu avem decat sa-l urmam toti, indiferent de convingerile politice!". Adica exact, dar exact ceea ce PSD, despre care Cristian Parvulescu avetizeaza ca "s-a fascizat", se straduieste din rapsuteri sa distruga. Cat cinism!

Vad ca PSD a decis sa renunte la mitingul de pe Luna si de pe Marte in semn de omagiu pentru rege. Se folosesc de acest pretext pentru a nu fi nevoiti sa-si exhibe slabiciunea deja sugerata de numeroasele defectari de frontul "mitingarelii" ale unor lideri importanti.

In semn de respect pentru rege ar fi facut mai bine sa opreasca mutilarea justitiei care inainteaza in Parlament cu aceeasi viteza. Dar anti-justitia nu crede in lacrimi. Nici macar in lacrimi pentru rege.

Un omagiu adevarat ar fi fost renuntarea la minciuna care insoteste bugetul ce va fi adoptat de guvern la doar o zi dupa ce Consiliul European a adoptat decizia care sanctioneaza faptul ca "Romania nu a actionat in fapt pentru a corecta abaterea semnificativa" de la deficitul bugetar structural.

Doar vatafii masoara respectul in metri de laude si kilograme de osanale. Adevaratul respect pentru rege s-ar fi masurat in fapte. Iar cea mai importanta ar fi sa nu rupa Romania de parcursul ei occidental, acela pe care il avea pe vremea cand era monarhie, pentru a o impinge din nou spre un Rasarit care a adus republica si comunismul, care i-a rapit regelui dreptul de a domni si tarii dreptul de a fi monarhie.

Putini am fost monarhisti, multi am ramas. Putini l-am iubit pe rege, multi ne rupem acum hainele de pe noi.

Din pacate se pare ca regele trebuie sa treaca si prin acest ultim episod al tragicului sau destin: sa fie folosit pentru scopurile meschine ale unor oameni care reprezinta tot ceea ce Majestatea Sa n-a fost fost vreodata, tot ceea ce a respins. Oameni care i-au refuzat si ultimul moment de respect. Prin tacere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#moartea Regelui Mihai, #regele mihai murit, #piata regele Mihai , #murit