Fara Tudose la guvern, Casa Regala are sperante sa ramana in Palatul Elisabeta: Discutiile sunt promitatoare

Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 12:42
4074 citiri
Fara Tudose la guvern, Casa Regala are sperante sa ramana in Palatul Elisabeta: Discutiile sunt promitatoare

Andrew Popper, seful Casei Regale (Sef al Casei Majestatii Sale Regelui - n.r.), a declarat, intr-un interviu pentru Antena 3, ca spera ca legea privind statutul Casei Regale sa fie adoptata, iar in prezent au loc discutii "promitatoare" cu Guvernul pentru gasirea unei solutii intermediare in ceea ce priveste ramanerea familiei regale la Palatul Elisabeta.

Acesta a mai spus ca Regele Mihai I nu a cerut niciodata Palatul Elisabeta, argumentand ca nu i-a apartinut in mod personal.

"Noi speram ca problema se va rezolva pe termen lung prin adoptarea acestei legislatii si avem toate motivele sa credem ca legislatia privind Casa Regala va fi adoptata de catre Parlament. Aceasta legislatie va da posibilitatea familiei (regale - n.r.) sa ramana in aceasta locuinta si in care isi va continua activitatile. Trebuie sa spunem ca imensa majoritate a suprafetei acestei cladiri este folosita pentru evenimente publice.

Nu este pur si simplu un loc unde locuieste Familia Regala (...) In momentul de fata suntem in discutii cu Guvernul ca sa gasim o solutie intermediara si, in ultimele zile, am intalnit foarte multa buna-vointa din partea Guvernului si speram, si suntem aproape convinsi ca o solutie intermediara va fi gasita", a declarat Andrew Popper, seful Casei Regale, referindu-se la Palatul Elisabeta pe care, dupa decesul Regelui Mihai, care era beneficiarul direct, familia regala ar urma sa il paraseasca.

Andrew Popper a mai declarat ca problema Familiei Regale nu este ca nu are unde sa locuiasca, ci este ingrijorata de starea Palatulu Elisabeta, care are o valoare istorica foarte mare.

"Nu este preocupata ca nu are unde sa locuiasca, ca nu se pune problema ca nu au unde sa doarma noaptea, ci ca acest spatiu este folosit in interesul public, este o imensa fabrica de evenimente aici. Sunt preocupati pentru valoarea istorica a acestui imobil care ar trebui pastrat ca un memorial", a mai spus acesta.

Popper a mai spus ca Regele Mihai I nu a cerut niciodata ca Palatul Elisabeta sa treaca in proprietatea lui, seful Casei Regale a spus ca monumentul nu i-a apartinut lui, ci Principesei Elisabeta, iar Regele si-a stabilit un principiu potrivit caruia va revendica doar proprietatile lui personale.

"Pentru ca nu i-a apartinut Regelui Mihai in mod personal. A apartinut unui membru al Familiei Regale, Principesa Elisabeta (...) Palatul Elisabeta a fost proprietate, intr-adevar, a unui membru al Familiei Regale si asta ridica anumite chestiuni de ordin moral, dar, din punct de vedere legal, aceasta locuinta a apartinut Principesei Elisabeta. In momentul in care Regele s-a intors in tara, el a stabilit un principiu foarte clar, pe care noi l-am respectat, si anume ca el nu va revendica decat proprietatile care i-au apartinut lui. Tot ce a revendicat Regele au fost proprietatile lui personale", a mai spus acesta.

De asemenea, intrebat ce va face Casa Regala pe data de 5 februarie, atunci cand ar trebui sa paraseasca Palatul Elisabeta, Andrew Popper a spus ca va respeca legea si in continuare se poarta discutii cu statul.

"Legea da si posibilitatea unei prelungiri de a sta la Palatul Elisabeta si, din discutii, aceasta prelungire va avea loc. Teoretic, probabil ca va fi in schimbul unei sume de bani. Sunt discutii in curs foarte promitatoare, este bunavointa din partea Guvernului si RA-APPS, sunt increzator ca vom ajunge la o solutie. Aceasta solutie e intermediara, de termen scurt, nu una satisfacatoare pentru un termen mai lung, deci legea trebuie aprobata pentru desfasurarea acestor evenimente la Palat, pentru imaginea Romaniei (...) Legea nu a aparut ieri, a fost elaborata de Guvernul domnului Ciolos in consultatie cu Palatul Cotroceni, e vorba de o initiativa de acum doi ani. Am fost asigurati de partidele politice importante din Romania ca vor continua sa sprijine aceasta lege si avem speranta si incredere ca aceasta lege va fi aprobata intr-un termen rezonabil", a completat Seful Casei Regale.

Cabinetul Tudose a avizat negativ proiectul de lege prin care Palatul Elisabeta ar fi ramas in folosinta familiei regale, fostul premier pronuntandu-se si impotriva variantei propuse de Casa Regala privind inchirierea cladirii.

Tudose: Casa Regala vrea sa nu mai plateasca un an chirie. Nu merge, ma scuzati, dar e republica pe aici

la initiativa lui Liviu Dragnea si a lui Calin Popescu Tariceanu, Casa Regala ar urma sa capete statut de utilitate publica si sa primeasca o anaumita suma de bani de la statul roman, precum si alte beneficii materiale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Casa Regala Palatul Elisabeta, #Casa Regala utilitate publica , #Casa Regala