Detalii din interior despre reglementarea statutului Casei Regale si intalnirea principesei Margareta cu Dragnea

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 18:59
5297 citiri
Detalii din interior despre reglementarea statutului Casei Regale si intalnirea principesei Margareta cu Dragnea
Foto: Facebook/ Casa Regala a Romaniei

Proiectul de lege ce va reglementa statutul Casei Regale are drept cel mai important punct faptul ca institutia va primi personalitate juridica, este de parere avocatul Ioan Luca Vlad, consilier privat al Casei Regale.

Acesta a vorbit, intr-o emisiune la Digi 24, atat despre proiectul de lege, cat si despre intalnirile principesei Margareta cu liderii partidelor parlamentare si despre regele Mihai.

Importanta proiectului de lege

"Este un proiect foarte tehnic, pentru ca el stabilieste trei lucruri - pastrarea Palatului Elisabeta in proprietate publica de stat si in folosinta Casei Regale, asa cum este si astazi, apoi o anumita finantara a cheltuielilor de baza.

Dar ceea ce se finanteaza sunt numai cheltuielile in interesul activitatilor publice. Partea interna de ospitalitate sau domeniul regal Savarsin sau dezvoltarea proprietatilor private nu va fi nici in continuare finantare de stat.

(...) Al treilea lucru, si cel mai important - personalitate juridica. Este foarte greu sa mai functioneze fara personalitate juridica", a spus consilierul.

Acesta a detaliat fiecare dintre cele trei lucruri:

Palatul Elisabeta - de ce e mai bine sa nu fie in posesia Casei Regale

Despre palatul din Parcul Herastrau, resedinta oficiala a familiei regale, Ioan Luca Vlad spune ca legea nu aduce in proprietate nimic nou, iar Casa Regala va avea doar in folosinta cladirea.

In plus, avocatul a explicat si motivul pentru care este de preferat ca palatul sa ramana in posesia statului.

"Mostenitorii principesei Elisabeta sunt foarte multi, s-ar imparti pe toate liniile colaterale, adica am ajunge si in familia regala a Iugoslaviei, si a Austriei samd. Am putea ajunge in situtia ca fiecare sa ceara, sa zicem, 1/25 din palat, care in acel moment ar trebui sa fie vandut pe piata libera.

Majestatea Sa nu a dorit sa ceara palatul, unul dintre motive fiind ca nu a cerut restituire decat ceea ce avea in proprietatea sa privata la 30 decembrie 1947 - si palatul nu era proprietatea privata - si in al doilea rand pentru ca exista aceasta potentiala faramitare si nimeni nu doreste ca aceasta bijuterie de patrimoniu sa ajunga cine stie pe mainile cui sau sa fie daramata pentru a se construi blocuri in mijlocul Parcului Herastrau.

Asa, statul practic consfinteste o situatie care a existat si in anii '40-'47, cand principesa Elisabeta i l-a pus la dispozitie regelui ca resedinta oficiala. Nu s-au pus niciun fel de cereri de restituire pe Palatul Elisabeta", a mai precizat consilierul Casei Regale.

Cheltuieli curente asigurate de la bugetul de stat

In ce priveste finantarea de la buget pentru cheltuiala curenta, prin noua lege, asta ar insemna "cele maxim 20 de posturi bugetate tot prin aceasta lege pentru secretariatul Casei Regale, pentru a putea ca proiectele publice sa poata fi duse la indeplinire mai bine decat sunt acum si pe termen mai lung".

"Si inseamna cheltuielile Palatului Elisabeta, determinate de activitatile publice care se intampla acolo - electricitate, apa etc. In acest moment, totul este asigurat fie din resursele private ale Majestatii Sale, fie din resurse private atrase pe cale de sponsorizari si donatii facute de persoane private si firme. Problema este ca aceste resurse private uneori nu sunt prea mari si nu sunt stabile", a precizat Ioan Luca Vlad.

Personalitate juridica - lucrul fara de care nu se poate

Legat de reglementarea care prevede ca institutia Casei Regale sa devina personalitate juridica, avocatul spune ca "asta este lucrul fara de care nu se poate".

"Ideea de acordare a unei personalitati juridice este foarte veche, chiar de cand Majestatea Sa a inceput sa revina in Romania. Ea exista inainte de '47 sub forma faptului ca era dinastia prevazuta in Constitutie si curtea regala cu propriul regulament. Aici este Casa Regala si serviciul ei administrativ.

(...) Acum este organizata privat la nivel juridic, ceea ce nu corespunde cu simbolul national care este coroana", a precizat Ioan Luca Vlad.

Despre intalnirea principesei Margareta cu Liviu Dragnea si poza cu portretul regelui Mihai

Acesta a explicat si detalii despre intalnirea principesei Margareta cu liderii partidelor parlamentare, unul dintre acestia, social-democratul Liviu Dragnea, postand pe 16 iunie o fotografie in care apare alaturi de principesa Margareta, avand in spate portretul unui tanar rege Mihai.

"Acest gen de intalniri nu sunt o noutate. Familia regala a avut intotdeauna intalniri private cu toti decidentii politici si apolitici din Romania si menirea acestor intalniri este sa sfatuiasca, sa traga un semnal de alarma, sa sondeze reactia politica. Ele niciodata nu sunt facute publice.

(...) Asta a fost decizia dlui Dragnea (sa faca publica poza si intalnirea - n.red.), dupa ce a avut loc intalnirea, nu a fost decizia protocolului Casei Regale. Familia regala nu poate sa-i impuna unui vizitator sa faca ceva public sau nu. Este o traditie a Coroanei de a se consulta cu liderii politici, care a fost dintotdeauna si niciodata n-a fost o chestiune publica", a declarat consilierul Casei Regale.

Acesta a subliniat ca legea a fost discutata si cu liderii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

"In momentul in care vorbesti cu liderii unor partide politice, ei au simtul promovarii electorale foarte dezvoltat. Este normal ca isi doresc, daca stiu ca familia regala se bucura in acest moment de 80 la suta respect din partea romanilor, poate mai mult. Automat, vor vrea sa se asocieze cu acest simbol. E efectiv o chestiune pe care familia regala nu o controleaza", a mai spus Ioan Luca Vlad.

Avocatul a mai precizat ca PNL, ALDE si PSD si-au exprimat sustinerea de principiu pentru acest proiect de lege, care este la avizare la ministere, iar dupa 1 septembrie va fi dezbatut in Senat si apoi in Camera Deputatilor.

"Regele Mihai e la curent cu proiectul de lege. Majestatii Sale ii este prezentat intreg programul familiei regale si de asemenea tot ce apare in presa. Plus ca are acces la toate posturile tv din Romania.

N-a avut nicio reactie fata de intalnirile cu liderii partidelor parlamentare. Fata de proiect, a spus ca ar dori sa fie reglementata curtea regala, pe cat mai apropiat fata de ce era in 1947", a mai punctat consilierul Casei Regale.

Nu in ultimul rand, acesta a vorbit si despre starea de sanatate a regelui Mihai, care sufera de cancer, si a reginei Ana.

Iata si care vor fi beneficiile date de Guvern Casei Regale, prin noua lege

Citeste si care e in prezent statutul Casei Regale si care sunt privilegiile de care se bucura deja regele si familia sa

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#proiect lege statut Casa Regala, #principesa Margareta Liviu Dragnea, #regele Mihai statut Casa Regala , #Casa Regala