Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Descoperire care confirmă scrierile din Biblie: Texte despre regele David de acum 2.800 de ani VIDEO

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 02:22
7784 citiri
Descoperire care confirmă scrierile din Biblie: Texte despre regele David de acum 2.800 de ani VIDEO
Pe o stelă antică apare numele regelui David din Biblie FOTO: Jpost

O echipă de oameni de știință au făcut o descoperire remarcabilă despre regele David din vremea regatelor istorice, Israel și Iuda. Texte de pe o piatră antică din urmă cu aproape 2.800 de ani, denumită Stela Mesha, recent descifrate, face referire cu certitudine la regele David, confirmând astfel scrierile din Biblie.

David, care s-a născut la Betleem, a fost cel de-al doilea rege al Israelului biblic, urmându-i lui Saul, el trăind cu aproximativ 1.000 de ani înainte de Iisus Hristos, potrivit Jerusalem Post.

Stela Mesha, numită și Piatra Moabită, este o placă de piatră de bazalt care a oferit istoricilor și lingviștilor cea mai mare sursă a limbii moabite de până în prezent. Cercetătorii au putut abia acum să verifice cu un grad considerabil de certitudine că stela conține referiri explicite la regele David.

Aplicația ChatGPT și în română poate fi ucigașul lui Google? Scandal: interzisă de universități și școli din SUA VIDEO

Stela, care datează din secolul al IX-lea î.Hr., a fost descoperită în fragmente în 1868, la aproximativ 24 de kilometri est de Marea Moartă și se află în prezent la muzeul Louvre (Luvru) din Paris, Franța. În timp ce a fost deteriorat în 1869, o copie pe hârtie a inscripției a fost surprinsă înainte ca deteriorarea să apară.

Piața este gravată cu o relatare îndelungată a împăratului Mesha al Moabului care a intrat în război cu Israel. Evenimentele descrise corespund, deși imprecis, cu o relatare similară din Biblie, în 2 Împărați, capitolul 3.

Textul conține referiri la zeul israelit, precum și la „Casa lui David” și la „Altarul lui David”. Cu toate acestea, până astăzi, oamenii de știință nu puteau fi pe deplin siguri că aceste referințe la regele David erau corect descifrate.

Expresia moabită „Casa lui David” este formată din cinci litere: bt dwd. „Bt” este similar cu cuvântul ebraic de astăzi pentru casă - bayit - care este beit în forma sa de construită. Iar „dwd” poate fi gândit ca în ebraica modernă daled vav (litera, în acest caz, este de fapt waw) daled, care desemnează numele „David”.

Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Până acum, doar prima și a patra literă ale seriei, bet și waw erau complet clare. Într-un articol de la sfârșitul anului 2022, intitulat „Stela lui Mesha și Casa lui David”, din numărul de iarnă al revistei Biblical Archaeology Review, cercetătorii André Lemaire și Jean-Philippe Delorme au reexaminat dovezile.

În 2015, o echipă de la West Semitic Research Project de la Universitatea Southern California din Statele Unite a făcut noi fotografii digitale atât ale plăcii restaurate, cât și ale textrului pe hârtie. Echipa a folosit o metodă numită Reflectance Transformation Imaging (RTI), în care sunt realizate numeroase imagini digitale ale unui artefact din diferite unghiuri și apoi combinate pentru a crea o redare digitală precisă și tridimensională a piesei.

Astfel, cercetătorii au reușit să culeagă o imagine mult mai clară a înregistrărilor antice. Acesta, explică Lemaire și Delorme, este modul în care au putut vedea dovezi ale celorlalte trei litere, taw (cum ar fi ebraica modernă tav), dalet și dalet.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#regele david, #David, #Biblie, #inscriptie regele Israelului David, #Regatul Israelului, #muzeul Luvru Paris, #Louvre , #descoperire
Comentarii
R
raullbaal
rank 1
Regatele Israel si Iudeea ,George, nu Iuda!