Un nou scandal în Marea Britanie după ce guvernul a alocat 8 milioane de lire pentru un portret al regelui Charles: ”Risipă rușinoasă de bani”

Marti, 16 Ianuarie 2024, ora 12:10
1931 citiri
Un nou scandal în Marea Britanie după ce guvernul a alocat 8 milioane de lire pentru un portret al regelui Charles: ”Risipă rușinoasă de bani”
Portretul oficial al regelui Carol al III-lea FOTO Hugo Burnand/ Royal Household 2024/Cabinet Office/PA

Un nou portret oficial al regelui Charles al III-lea a fost realizat pentru a fi expus în clădirile publice din Marea Britanie, în cadrul unui program finanţat de guvern cu 8 milioane de lire sterline. Inițiativa este aspru criticată de un grup antimonarhie, scrie The Guardian.

Guvernul britanic a anunţat anul trecut că a pus deoparte fonduri pentru a oferi fiecărui organism public - consilii locale, tribunale, şcoli, forţe de poliţie şi servicii de pompieri şi salvare - un portret gratuit al regelui Charles.

Fotografia monarhului în ţinută militară completă în interiorul castelului Windsor a fost realizată anul trecut de Hugo Burnand. El este cel care a realizat şi portretele regelui şi reginei la încoronare, precum şi fotografiile de la nunta lor din 2005.

Multe instituţii publice au afişat portrete oficiale ale reginei Elisabeta a II-a, iar ”oferirea noului portret oficial al regelui Charles al III-lea va permite organizaţiilor din Marea Britanie să continue această tradiţie”, a declarat Guvernul.

”Urcarea pe tron a Majestăţii Sale Regele a marcat un nou capitol în istoria noastră naţională”, a declarat Oliver Dowden, vicepremierul. ”Afişarea acestui nou portret ne va reaminti tuturor de exemplul dat de cel mai important funcţionar public al nostru şi sper că mai multe organizaţii eligibile vor dori să continue această mândră tradiţie britanică şi să onoreze domnia regelui nostru”.

Anunţul făcut anul trecut de Guvern a fost întâmpinat cu critici, pe fondul plângerilor legate de reducerea bugetelor la Whitehall şi în administraţia locală. Grupul antimonarhie Republic a calificat iniţiativa drept o ”risipă ruşinoasă de bani”.

”Într-o perioadă în care majoritatea consiliilor locale măresc taxele şi reduc serviciile publice, când şcolile şi spitalele se confruntă cu dificultăţi, să cheltuim chiar şi o liră sterlină pe această prostie ar fi o liră sterlină prea mult”, a declarat Graham Smith, directorul executiv al Republic.

Acesta a adăugat: ”Guvernul şi-a pierdut minţile dacă crede că oamenii vor ca banii lor să fie cheltuiţi pe poze cu Charles. Trebuie să renunţe la această schemă şi să direcţioneze banii acolo unde este cu adevărat nevoie de ei”.

Portretul oficial îl înfăţişează pe rege în uniforma sa de amiral al flotei Marinei Regale, cu mâna dreaptă odihnindu-se pe mănuşi albe pe o masă antică şi cu mâna stângă ţinând o sabie. El se află în picioare în marele coridor al reşedinţei regale.

Autorităţile publice pot solicita un portret gratuit până la 2 februarie, urmând ca livrarea portretelor să aibă loc între februarie şi aprilie.

Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Paolo Luzzo, în vârstă de 41 de ani, cu care Prințesa Beatrice, fiica prințului Andrew și nepoată a Regelui Charles, s-a întâlnit în urmă cu 18 ani, a fost găsit mort într-o cameră a...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#regele charles III, #portret oficial, #scandal Marea Britanie , #Marea Britanie