Documentul necitit de nimeni timp de 500 de ani: Codul secret al unui împărat a fost descifrat

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 00:27
9442 citiri
Documentul necitit de nimeni timp de 500 de ani: Codul secret al unui împărat a fost descifrat
Scrisoarea criptată a împăratului carol al V-lea a fost descifrată FOTO: Phys

O echipă de oameni de știință de la Laboratorul Loria din Franța a reușit să descifreze un cod secret al împăratului Carol al V-lea, unul dintre cei mai puternici conducători din secolul al XVI-lea, după 500 de ani.

Astfel, cercetătorii au putut dezlega conținutul unei scrisori criptate a regelui către ambasadorul său de la Paris, care vorbea despre zvonul unui complot ce urmărea asasinarea lui Carol al V-lea.

Scrisoarea împăratului Carol al V-lea către Jean de Saint-Mauris lâncezise uitată de secole în colecțiile bibliotecii Stanislas din Nancy, potrivit Phys.

Echipa de la Laboratorul de cercetare Loria din estul Franței a avut nevoie de șase luni de muncă asiduă pentru a descifra scrisoarea scrisă în 1547 de împărat ambasadorului său în Franța.

Fenomenul ce a adus noaptea pe Pământ: Omenirea poate fi salvată de o invenție revoluționară VIDEO

Perioada tumultoasă de domnie a lui Carol al V-lea, Sfântul Împărat roman și regele Spaniei a cunoscut o succesiune de războaie și tensiuni între Spania și Franța, conduse la acea vreme de Francisc I, conducătorul Renașterii care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia.

Cecile Pierrot, un criptograf din Loria, a auzit pentru prima dată despre existența scrisori criptate la o cină în 2019 și, după multe căutări, a putut să o privească în 2021. Purtând semnătura lui Carol al V-lea, era în același timp misterioasă și total de neînțeles, a declarat ea miercuri reporterilor.

Într-o muncă minuțioasă susținută de calculatoare, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea.

„Cuvintele întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care vin după consoane cu semne, a spus ea, o inspirație probabil provenind din arabă. Într-un alt obstacol, împăratul a folosit și simboluri care nu înseamnă nimic pentru a induce în eroare orice adversar care încearcă să descifreze mesajul.

Descoperire neobișnuită la 2 kilometri adâncime sub Antarctica: Corpuri extraterestre găsite ascunse în gheață VIDEO

Descoperirea a venit în iunie, când Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar echipa a spart apoi codul cu ajutorul istoricului Camille Desenclos. Desenclos a spus că este „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a reușit să o citească timp de cinci secole”.

Ea „confirmă starea oarecum degradată” din 1547 a relațiilor dintre Francisc I și Carol al V-lea, care semnaseră un tratat de pace cu trei ani mai devreme, a spus ea. Atât de mult încât o urmă de informații dezvăluite a fost zvonul despre un complot de asasinat împotriva lui Carol al V-lea despre care se spunea că se pregătise în Franța, a spus Desenclos.

Ea a spus că „nu s-au știut multe” despre complot, dar a subliniat „teama” monarhului. Cercetătorii speră acum să identifice alte scrisori între împărat și ambasadorul său „pentru a avea un instantaneu al strategiei lui Carol al V-lea în Europa”, a spus ea. „Este probabil să facem mai multe alte descoperiri în următorii ani”, a spus istoricul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Simona Halep, care a revenit în competiții ca urmare a deciziei pe care a anunţat-o TAS, de reducere a suspendării de 4 ani dictate de ITIA la 9 luni, pregătește o lovitură de imagine în...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Regele Carol, #imparat roman, #Carol, #Regele Spaniei, #scrisoare, #text criptat, #cod secret, #coduri secrete, #secret , #descoperire