A murit Constantin al II-lea, fostul suveran al Greciei. Vărul Regelui Mihai I avea 82 de ani

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 07:17
4128 citiri
A murit Constantin al II-lea, fostul suveran al Greciei. Vărul Regelui Mihai I avea 82 de ani
Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani în 1964 FOTO Twitter

Fostul rege al Greciei Constantin al II-lea a murit marţi, 10 ianuarie, la Atena, la vârsta de 82 de ani.

Văr al regelui Charles al III-lea al Marii Britanii şi naş al prinţului William, „a murit (...) în urma unui atac cerebral”, a anunţat ERT. El fusese spitalizat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin a fost vărul monarhului britanic Charles al III-lea şi naşul fiului acestuia, William. De asemenea, a fost fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

Monarhia din Grecia a fost abolită prin referendum în 1974, punând astfel capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I.

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani în 1964, în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani de guvernare a juntei pe care CIA ar fi susţinut-o.

Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit la Londra timp de 40 de ani, înainte de a se întoarce în ţara sa în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Formaţia PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a remizat, miercuri, în deplasare, scor 1-1, cu echipa Lamia, într-un meci din play-off-ul campionatului Greciei. Lamia a deschis scorul...
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
În vreme ce unele părţi ale Greciei au devenit portocalii, marţi, 23 aprilie, din cauza prafului saharian, Finlanda s-a confruntat cu o săptămână de aprilie neobişnuit de... albă....
#rege, #Grecia, #mort , #Grecia