Reforma pieței muncii, condiție impusă în PNRR, adoptată la doar un vot diferență în Spania. Câți bani va primi țara iberică

Joi, 03 Februarie 2022, ora 22:04 2165 citiri
Reforma din Spania prevede o simplificare a contractelor de muncă FOTO Pixabay

Legislația referitoare la reforma pieței muncii, care prevede în special restrângerea folosirii contractelor de muncă pe perioadă determinată, a fost adoptată joi, 3 februarie, de parlamentarii spanioli.

Noua legislație, promovată de guvernul minoritar al premierului socialist, Pedro Sanchez, a fost menţionată de Comisia Europeană drept condiţie pentru accesarea fondurilor - foarte generoase pentru Spania, aproape 70 de miliarde de euro sume nerambursabile - din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Unele partide din opoziţie au sprijinit proiectul de lege, care în final a fost adoptat la o diferenţă de numai un vot. Unii aliaţi ai socialiştilor care în ultimii ani au susţinut iniţiativele guvernului, precum separatiştii catalani din ERC, au votat de data aceasta împotrivă.

Noua legislaţie anulează unele măsuri implementate de precedentul guvern de dreapta mai favorabil mediului de afaceri şi oferă de acum înainte sindicatelor o mai mare putere de negociere.

Reforma convenită după nouă luni de negocieri introduce măsuri menite să combată folosirea în exces a angajărilor pe perioadă determinată, o simplificare a contractelor de muncă şi înăsprirea sancţiunilor pentru folosirea ilegală a angajaţilor temporari.

Aşadar, în Spania, contractul de muncă uzual va trebui să fie pe perioadă nedeterminată, iar la angajarea pe bază temporară se va putea recurge numai în circumstanţe impuse de specificul producţiei sau pentru înlocuirea provizorie a unui lucrător ce are dreptul să-şi rezerve postul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News