Viclenia lui Dragnea: Referendumul pentru divizarea romanilor

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 14:47
8178 citiri
Viclenia lui Dragnea: Referendumul pentru divizarea romanilor
Foto: Arhiva Pixabay

Unirile au facut Romania mare. Dezbinarile au distrus-o, in ultimul veac. Referendumul pentru familie e o noua etapa pe drumul discordiei, riscand sa ruineze si ultimul rest din tesatura fina care tine laolalta un neam.

Intr-un eseu scris recent despre Centenar, am considerat util sa amintesc de buna intelegere care a domnit intre romanii ortodocsi si cei uniti rugandu-se in bisericile ortodoxa si greco-catolica in care s-au tinut slujbele duminicale in ziua de 1 decembrie 1918.

Unirea s-a facut lasand diferentele deoparte

Antanta romano-romana a depasit buna intelegere interconfesionala. A cuprins toate etniile si minoritatile locuind pe teritoriul intregitului stat romanesc.

Fiindca la Alba Iulia se promitea in acel decembrie 1918 "deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc".

Se mai fagaduia egala indreptatire si deplina libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din stat. Apoi: "Infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic... Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambele sexe", precum si "desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire; libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti".

Concordia nationala, interetnica si interreligioasa avea sa deschida cel mai frumos capitol din istoria Romaniei. Si cel mai demn, liber si economic benefic.

Apoi, Romania a cazut in intuneric

Discordia si cortegiul de rele iscate profitabil de extremisti, dictatori, teroristi si tirani interni si externi aveau sa-l inchida.

Nu o singura data. Mai intai prin nerespectarea Proclamatiei de la Alba Iulia si a Constitutiei din 1923. Apoi, din 1938, prin Guvernul Goga-Cuza, dictatura regala, Diktatul de la Viena, Pactul Ribbentrop-Molotov, statul national-legionar, blestemul aliantei cu Hitler, participarea la un razboi catastrofal.

Imperfectul consens national si democratic avea sa duca la intoarcerea armelor si la un prea scurt respiro. Apoi, avea sa urmeze o noua polarizare. Zazaniile si diviziunile aveau sa prefateze o noua tiranie si o noua catastrofa. Comunismul.

Consensul national anti-ceausist avea sa puna capat dictaturii, dar regimul Iliescu n-avea sa piarda vremea. Avea sa agite spectrul mosierilor si al vanzarii de tara, sa declanseze conflicte sociale intre muncitori, pe de o parte, studenti si intelectuali, pe de alta, precum si, prin mineriade, razboiul romano-roman.

PSD domneste prin dihonie

De cand se stie, PCR, devenit PSD, domneste prin dihonie si divizari nationale. Caci a guverna bine ar insemna sa dispuna de argumente si solutii economice sau politice realmente convingatoare.

Prin urmare, partidul mizeaza, cand poate, pe silnicii, pe constrangeri si oprimare. Cand nu, pe tertipuri si conspirationism divizator.

Una dintre cele mai smechere gaselnite pesediste in termenii principiului latin, roman si machiavelic "divide et impera", in speta "dezbina si domneste", e referendumul pentru familia traditionala.

Pentru ca in ultimii doi ani romanii s-au unit, in marea lor majoritate, in protest anti-cleptocratic, infuriati de actiunile principalului partid guvernamental, axate aproape integral pe scaparea liderului PSD, a camarilei si complicilor sai corupti de gratii. Scop in care regimul Dragnea s-a aratat dispus sa demonteze, laolalta cu independenta Justitiei si Codurile Penale, si statul de drept si democratia romaneasca.

Or, plebiscitul sustinut de acest regim pare a fi despre altceva. Pare a fi despre valori. Si anume, despre unele asediate in lumea progresista, occidentala, in care extinderea nelimitata a unor drepturi marginale a inceput, treptat, sa ameninte ori sa fie percepute ca amenintand drepturi fundamentale, ca libertatea de constiinta sau religioasa, ale majoritatii.

De aici a decurs aparenta legitimitate a unui demers care a convins si un segment moderat sau radical pro-democratic si anti-pesedist, defel kremlinofil si putinist ori fundamentalist-ortodoxist al societatii romanesti.

Unde au dus confuziile ivite in spatiul public natural, prin intermediul nefericitelor derapaje occidentale ale progresismului militant si ale reactiei populiste la ele, ori ajutate de propaganda putinofila, care sustine ambele extreme?

La redezbinarea romanilor uniti in sentiment democratic si anti-cleptocratic. Nimic mai util pentru guvernanti.

Viclenia dezbinarii

Care exulta, asistand la noile sfasieri interne, romanesti, ce dezbina familii, prietenii, minoritati, credinciosi, partide intregi. Fiindca hemoragia rezultata din amplificarea si inmultirea ranilor partial inca sangerande ale divizarilor provocate de pesedism in ultimele trei decenii adapa si fortifica tirania, inlesnind o guvernare nu doar, pur si simplu, anti-democratica, ci frizand dementa si constructia statului politienesc, totalitar.

In acest context, pe romani i-ar ajuta sa stea stramb si sa judece drept. Ar intelege raul enorm pe care si-l fac crezand ca scopul impunerii familiei traditionale prin participarea la plebiscit ar scuza mijloacele aderarii la un proiect pesedisto-putinist aparent benefic. In fapt, viclean.

Caci anexarea democratilor conservatori si traditionalisti de catre cleptocrati ar perpetua si adanci divizarea societatii. Ar livra regimului Dragnea o nesperata, o funesta victorie, care l-ar consolida si stabiliza prin diversiune, dezbinarea romanilor de convingeri diferite si distragerea atentiei tuturor de la nefacutele baronilor rosii.

Iata de ce am convingerea ca apelul la boicotul referendumului de catre Dacian Ciolos e singura atitudine utila de contracarare a uriasei manipulari la care PSD supune in prezent societatea romaneasca.

Petre M.Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#referendum familie PSD , #Liviu Dragnea