USR cere Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta privind referendumul

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 12:30
3050 citiri
USR cere Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta privind referendumul
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

USR a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, in care ii solicita acestuia sa sesizeze CCR in legatura cu ordonanta de urgenta emisa, marti, de Cabinetul Dancila prin care s-a stabilit organizarea pe 6 si 7 octombrie a referendumului pentru redefinirea familiei in Constitutie.

In scrisoarea deschisa, reprezentantii USR arata ca stabilirea datei referendumului de catre Guvern, prin ordonanta de urgenta, incalca dispozitiile din Constitutie, referitoare la procedura de revizuire a Legii fundamentale, precum si deciziile anterioare ale Curtii Constitutionale.

"Fiind vorba de o lege de revizuire a Constitutiei, Parlamentul ar fi trebuit sa stabileasca prin lege data de desfasurare a referendumului", potrivit unui comunicat de presa al partidului de Opozitie.

Conform USR, "de neconceput ca intr-un stat de drept sa se desfasoare un referendum national pentru revizuirea Constitutiei cu nesocotirea rigorilor constitutionale, astfel cum decurg din Legea fundamentala si din jurisprudenta Curtii Constitutionale".

Uniunea Salvati Romania mai sustine ca PSD-ALDE a schimbat regulile de organizare dupa declansarea procesului, ceea ce contravine bunelor practici recomandate inclusiv de Comisia de la Venetia.

"Referendumul este o diversiune folosita de Liviu Dragnea pentru a distrage atentia de la problemele reale - destructurarea Justitiei si destabilizarea statului de drept. Acesta ar trebui sa rezolve o problema a societatii, insa nu este decat un eventual recensamant pentru dezbinare, pentru ca a doua zi dupa eveniment, viata niciunei familii, nu va fi mai buna cu absolut nimic.

USR se va asigura de corectitudinea procesului, pentru a evita ca Liviu Dragnea sa repete actiunile de la referendumul din 2012", a declarat presedintele USR, Dan Barna, potrivit sursei citate.

USR, ca partid parlamentar, va trimite delegati in sectiile de votare pentru a supraveghea corectitudinea procesului. Totodata, USR va solicita prin reprezentantul in Biroul Electoral Central ca Guvernul sa implementeze de urgenta sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot (SIMPV), care si-a dovedit din plin eficienta la alegerile locale si parlamentare din 2016.

Guvernul a stabilit, in sedinta de marti, ca referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat timp de doua zile, respectiv 6 si 7 octombrie 2018, pentru ca cetatenii sa aiba posibilitatea sa-si exprime optiunile, a anuntat premierul Viorica Dancila.

Aceasta a mai spus ca referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul impotriva minoritatilor sexuale, "asa cum incearca sa speculeze unii". Seful Executivului a cerut tuturor institutiilor publice implicate in organizarea referendumului sa dea dovada de maxima responsabilitate si sa demareze urgent actiunile pentru organizarea acestui scrutin.

La finalul sedintei de marti a Guvernului, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, a anuntat ca referendumul va costa 163,712 milioane lei. De asemenea, acesta a adaugat ca romanii vor fi intrebati la referendumul pentru redefinirea familiei daca sunt de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament.

CCR a stabilit, luni, ca initiativa de revizuire a Constitutiei, potrivit careia familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, nu pe cea consimtita intre soti, respecta prevederile constitutionale.

Senatul a adoptat, martea trecuta, in calitate de for decizional, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#USR Avocatul Poporului referendum, #USR referendum , #vot