Referendumul, primul atac ideologic al lui Vladimir Putin asupra Romaniei

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 17:08
58389 citiri
Referendumul, primul atac ideologic al lui Vladimir Putin asupra Romaniei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sambata si duminica, cetatenii sunt chemati la urne pentru a valida modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre "barbat si femeie". Aceasta reprezinta o prima incercare a unor forte politice de a incetini drumul spre Occident al Romaniei.

In aceasta ecuatie nu e vorba numai de PSD si de interesul punctual al lui Liviu Dragnea de a-si trece in cont o noua victorie electorala, e vorba si de asocierea dintre social-democrati, care la Bruxelles se prezinta ca fiind "progresisti", cu cea mai mare organizatie neguvernamentala conservatoare din Romania, e vorba de Coalitia pentru Familie.

Aceasta e controlata de Mihai Gheorghiu, presedinte in functie, si e sustinuta de Marian Munteanu, cel care, in mod neasteptat, a fost nominalizat de PNL in 2016 pentru a candida la Primaria Capitalei.

Alegerea lui de catre liberali, decizie la care au renuntat ulterior, a parut la acea vreme nebuneasca, insa, astazi, vedem ca si reprezentanti ai PNL sustin puternic modificarea Constitutiei in sensul cerut de Marian Munteanu si Mihai Gheorghiu, doi populisti declarati.

Paradoxul din Piata Universitatii

Cei doi s-au cunoscut inainte de 1989, fiind studenti la Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Dupa prabusirea regimului Ceausescu, Marian Munteanu se implica in miscarea studenteasca si devine liderul Pietii Universitatii, prima mare actiune de protest impotriva lui Ion Iliescu si a Frontului Salvarii Nationale, mostenitorul Partidului Comunist Roman.

"L-am cunoscut pe Marian Munteanu in 22 decembrie 1989 la Universitate, la fantana din fata Arhitecturii. Avea o fasa de tifon in jurul fruntii. L-am intrebat daca in noaptea dinainte fusese ranit. Mi-a spus franc: Nu, dar da bine, nu gasesti?", scrie Romanita Constantinescu, o fosta colega, intr-o postare pe Facebook, in 2016.

"L-am cunoscut mai bine in Liga Studentilor, unde... se gatise legionar, cu cizme lungi si suman. Cand a venit Paul Cornea (pe atunci in Ministerul Invatamantului) sa vorbeasca cu noi despre noua programa de studii, prelungirea studiilor, masterat, a zis ca el nu vorbeste cu evreii", a mai scris doamna Constantinescu.

Mihai Gheorghiu a fost adjunctul lui Marian Munteanu la Liga Studentilor si a avut un rol important in organizarea protestelor din Piata Universitatii. Dupa reprimarea acestora din 13 iunie 1990, atacul minerilor asupra lui Marian Munteanu, arestarea acestuia din urma de catre regimul lui Ion Iliescu, domnul Gheorghiu isi continua activitatea politica, iar in 1996 devine deputat, reprezentand PNT-CD in Parlamentul Romaniei.

Postare pe Facebook a unei colege de-a lui Marian Munteanu din perioada Revolutiei si a Pietii Universitatii in care sunt descrise convingerile politice ale fostului lider al Ligii Studentilor

Protestatarii din Piata Universitatii au avut o contributie decisiva la reformarea Romaniei dupa prabusirea comunismului, dar in mod paradoxal, liderii acestor proteste nu aveau nicio legatura cu liberalismul, fiind mai degraba admiratori ai extremei drepte.

Liderul Coalitiei pentru Familie, acuzat de ambasada SUA ca a compromis un eveniment al organizatiilor LGBT

Mihai Gheorghiu, din pozitia de director general-adjunct al Muzeului Taranului Roman, a fost acuzat in 2013 de reprezentantii Ambasadei SUA ca s-a implicat in actiunile unor fanatici religiosi care au blocat desfasurarea unui eveniment al comunitatii LGBT.

"ONG-ul Accept si Muzeul Taranului Roman au avut un acord pentru proiectia acestui film castigator al numeroase premii internationale in cadrul cinematografului muzeului. Suntem ingrijorati mai ales de faptul ca protestul parea sa fi fost organizat sau cel putin tolerat de catre un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, intrucat acesta i-a insotit pe protestatari si nu le-a descurajat actiunile", se arata in comunicatul Ambasadei SUA.

Revenirea populismului in Europa, succesul la alegatori au fost provocate de criza economica din 2008. Disparitia peste noapte a milioane de locuri de munca, criza sistemului bancar, teama si lipsa perspectivei in randul populatiei au generat reactii cu impact politic atat in SUA, cat si in Europa.

Fascismul rusesc al lui Vladimir Putin

De acest context tensionat a profitat Vladimir Putin, liderul autocrat al Rusiei, care a reusit sa lanseze si sa promoveze o doctrina religios-conservatoare care sa justifice limitarea drepturilor cetatenilor rusi, sa justifice anihilarea Opozitiei, sa-si asigure sustinerea populara, dar sa refaca si influenta internationala pierduta de Moscova dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in august 1991.

"Acest filosof rus, al carui nume era Ivan Ilyin, a ajuns sa-si imagineze un fascism crestin rusesc. Nascut in 1883, el a scris un eseu despre esecul lumesc al lui Dumnezeu chiar inainte de Revolutia Rusa din 1917. Expulzat din patria sa in 1922 de catre puterea sovietica pe care o dispretuia, a imbratisat cauza lui Benito Mussolini", scrie Timothy Snider, in cartea "Ivan Ilyin, filosoful lui Putin si fascimsul rusesc".

Acest "fascism crestin" se regaseste din plin si in discursul sustinatorilor din Romania ai referendumului.

"N-am fost atenti 20 de ani, ocupati sa ne facem studiile si apoi meseria, sa intemeiem o familie, sa ne crestem copiii, iar cand ne-am uitat mai bine, rasarise in jurul nostru o armata de activisti cu studii aproximative si joburi incerte, abonati la fonduri europene, perfect instruiti in agitatia neomarxista, limbajul corect politic, lipirea de etichete infamante si terorismul intelectual.

Inculti, agresivi, hamesiti, invatati sa creada ca sunt o elita si ca limba si gandirea lor de lemn sunt expresia suprema a civilizatiei europene", scrie profesorul Adrian Papahagi, un sustinator al modificarii Constitutiei in sensul redefinirii familiei, atacandu-i pe cei care se opun referendumului.

Actiunea de modificare a Constitutiei Romaniei reprezinta o alianta intre reprezentantii Bisericii, admiratori ai extremei drepte, intelectuali conservatori si politicieni, dand forma noii arme ideologice a lui Vladimir Putin prin care incearca sa-si recastige influenta in Europa. Aceasta are rolul "de a distruge increderea", cum a spus Andrei Soldatov, un jurnalist rus, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Un fost colaborator al Securitatii vede referendumul ca pe o declaratie de independenta

Marian Munteanu, un fost colaborator al Securitatii, politia politica a lui Nicolae Ceausescu, vede in acest referendum un act de independenta, considerand ca Romania, prin faptul ca face parte din Uniunea Europeana, a pierdut-o:

"Romania e un stat suveran. Aceste chestiuni tin de dreptul suveran al poporului roman. Decizia care se va lua la finalul acestei saptamani este o declaratie de independenta. Dincolo de conotatiile sale culturale, religioase, politice, pentru ca referendumul este dincolo de orice entitate care se asociaza sau se implica in aceasta dezbatere, si chiar dincolo de culte religioase, este vorba de natiunea romana si de poporul roman care este, pentru prima data in istoria sa, pe punctul de a se pronunta, printr-un referendum efectiv democratic, cu privire la o institutie fundamentala a civilizatiei.

Deci aceasta este miza", a declarat fostul lider al miscarii studentesti.

Marian Munteanu, fost lider al Pietii Universitatii din 1990, considera referendumul ca un gest de independenta a Romaniei fata de Uniunea Europeana - Foto: Hepta.ro

"Vladimir Putin este un fost agent KGB (serviciul secret al Uniunii Sovietice) . El nu are incredere in institutii. Stie ca-i este mult mai usor sa ajunga la o intelegere cu un lider al unui stat, chiar daca e un politician extrem de puternic, decat sa reuseasca sa ajunga la o intelegere cu o institutie.

Acesta e motivul pentru care Putin vrea sa compromita Uniunea Europeana, pentru ca stie ca nu poate obtine o intelegere avantajoasa cu o institutie care se ghideaza dupa principii", a explicat scriitorul si jurnalistul rus Andrei Soldatov.

Sambata si duminica, democratia din Romania va da un examen de maturitate. Ramane de vazut daca va iesi din aceasta aventura mai puternica si orientata spre valorile euro-atlantice sau va aparea o fisura prin care se va strecura duhul necrutator al populismului.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#referendum familie traditionala, #Marian Munteanu Piata Universitatii, #Putin ideologie Rusia, #modificarea Constitutiei , #vot