Psihologul american Andrew Solomon, despre referendum: Un pas inapoi intr-o lume care merge inainte. Romania are alte probleme reale

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 09:14
7137 citiri
Psihologul american Andrew Solomon, despre referendum: Un pas inapoi intr-o lume care merge inainte. Romania are alte probleme reale
Foto: captura video

In pofida problemelor serioase pe care le are - sau, ironic, tocmai pentru a le camufla - Romania va fi, in acest final de saptamana, arena unui referendum oficial "pentru redefinirea casatoriei", dar care poate fi lesne vazut ca un scrutin pentru legitimarea lui Liviu Dragnea, un lider cazut chiar si in propriul partid, condamnat o data definitiv si cu o alta condamnare inca nedefinitiva in buzunar. Un referendum crud, care intoarce tara intr-o epoca a stigmatizarilor, spune psihologul american Andrew Solomon.

Am vorbit cu Andrew Solomon, autorul Demonului amiezii, anatomia unei depresii (Humanitas, pentru editia in limba romana) - care a castigat in 2001 Premiul National al Cartii, in 2002 a figurat printre finalistele pentru Premiul Pulitzer, fiind inclusa in lista publicatiei The Times a celor mai bune o suta de carti ale deceniului -, la mijlocul lunii iunie, cand Liviu Dragnea tatona inca ideea de a organiza un referendum care sa ii legitimeze regimul, folosind si confiscand asadar tema lansata de Coalitia pentru Familie, redefinirea casatoriei (transformata in "familie"), ca fiind doar acea uniune dintre un barbat si o femeie.

Dar Coalitia pentru Familie este o organizatie neguvernamentala, pe cand Liviu Dragnea este cel care coordoneaza guvernarea Romaniei, totodata presedinte al Camerei Deputatilor. Ce inseamna atunci cand statul isi asuma, oficial, un scrutin care transforma tara - si asta s-a si intamplat - intr-o arena a resentimentelor, stigmatizarilor si marginalizarilor?

"Un referendum ca acesta ar reprezenta un pas inapoi intr-o lume care merge inainte. Casatoria intre persoanele de acelasi sex este acum legalizata in atat de multe state, iar a adopta o lege care sa stigmatizeze persoanele homosexuale este o regresie si este crud", mi-a raspuns Andrew Solomon.

Si a continuat:

"Romania are probleme reale pe care sa le rezolve: saracia, lipsa educatiei, lipsa locurilor de munca, lipsa libertatilor civile. Exista in mod real un capital politic care sa fie investit in a vulnerabiliza drepturile unei minoritati stigmatizate?"

L-am intrebat despre avantajul de a specula, politic, puterea urii intr-o societate. Iata raspunsul:

Andrew Solomon: "Nu exista nimic unic, prin care oamenii sa fie guvernati. Sunt sute de feluri de a conduce oamenii. Puterea de a uri este unul dintre acestea, dar a exploata fricile si furiile este o strategie guvernamentala slaba.

Poti sa unesti oamenii in jurul unei strategii a tapului ispasitor, dar poti uni oamenii si in jurul sperantei. In Statele Unite, in acest moment, se face tranzitia de la a fi o tara unita in jurul idealurilor, in administratia Obama, la una condusa de ura si teama.

(...)

Mecanismul tapului ispasitor tinde sa functioneze pentru o vreme, dar apoi va duce la o explozie de crime contra umanitatii.

Nazistii, miscarea Hutu si o larga paleta de dictaturi sunt unite in exploatarea tapilor ispasitori, dar in fiecare caz asta a esuat - uneori chiar prin demnitatea tapilor ispasitori, dar de cele mai multe ori pentru ca, atunci cand etichetezi tapul ispasitor, problema ramane si devine clar ca evreii sau Tutsi sau homosexualii sau burghezii nu sunt cei care au creat problemele societatii.

A gasi tapi ispasitori este o minciuna care atribuie responsabilitatea unui grup de oameni care nu au nimic de a face cu ea. Si minciuna se intoarce impotriva ta, mai devreme sau mai tarziu".

Andrew Solomon, care este si autorul unui volum de referinta tocmai despre familie - Departe de trunchi. Douasprezece feluri de dragoste. Parinti, copii si cautarea identitatii - a fost de doua ori in Romania, de care il leaga si anumite radacini in genealogie.

In comunism, a vazut o Romanie a fricii si tacerilor.

"E greu de spus ce anume in mod special, dar mi-au atras atentia in primul rand fetele gri ale oamenilor si comportamentul marcat de nefericire. Cineva a venit odata si mi-a cerut sa-l ajut sa trimita o scrisoare catre cineva din Europa.

Oamenii pareau inspaimantati, le era interzis sa poarte discutii pe tot felul de subiecte. Am fost trimisi sa petrecem o noapte la o "familie de tarani", dar acea experinta "autentica" s-a dovedit a fi foarte fortata si falsa.

Ne era interzis sa ne plimbam prin oras noaptea - erau multe lucruri ce ne erau interzise, iar oamenii cu care ne intalneam erau foarte tensionati si stingheriti, extrem de atenti la interactiunile cu strainii".

A doua calatorie a lui Andrew Solomon in Romania a fost in 2014, o experienta paradoxala, pentru ca a avut de-a face si cu discriminarea fata de homosexuali, dar si cu o regasire a radacinilor, pentru ca bunicul lui a plecat din Dorohoi, in vremea pogromurilor evreilor.

A avut parte si de Romania cea buna, cu o cultura a omenescului prezervata in cultura, dar si de Romania deziluzionata, din care, astazi, se emigreaza masiv.

Andrew Solomon: "Ei bine, am spus-o si inainte: fiecare este adus o treapta mai jos in circumstante abjecte.

Tratamentul e sa incerci sa construiesti justitia sociala, in asa fel incat oamenii sa vrea sa salveze locul de care apartin, mai degraba decat sa fuga din el, in alte locuri.

Dar asta ar avea nevoie de o conducere mai optimista, de o prosperitate mai larga, de o rata mai mare a angajarilor si de o incetare a atitudinii rasiste - trebuie spus ca niciunul dintre aceste lucruri nu este usor de facut.

Unii dintre cei care pleaca pot fi fericiti ca pleaca, dar multi se vor descoperi pe ei insisi nefericiti fara Romania si o parte dintre ei se va intoarce imediat.

(...)

Am dezvoltat o afectiune deosebita pentru Romania si pentru romani. Si asta ma face cu atat mai trist cand vad cum tara aluneca spre dreapta. Daca Romania va reusi sa adere la principiile liberale, va fi un model stralucitor pentru restul Europei de Est. Daca nu, va calca pe urmele Ungariei si va deveni un loc neprietenos pentru acei membri mai putin avantajati ai societatii. Sper ca nu se va intampla asta".

Andrew Solomon calatoreste mult, a scris o carte in urma intalnirilor de parcurs, din care se desprind cateva lucruri: e important sa intelegi ca nu toti ceilalti vor sa fie ca tine, ca libertatea nu e ireversibila intr-o societate, ca fricile te descompun, ca puterile politice care conduc prin identificarea tapilor ispasitori fac rau oamenilor si le iau speranta in mai bine, adica tocmai capitalul fara de care nicio societate nu poate evolua.

Vezi interviul integral cu Andrew Solomon, publicat de Ziare.com in 11 iunie 2018.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#referendum stigmatizare Andrew Solomon Dragnea homosexuali , #homosexuali