Prezenta la referendum, o necunoscuta. Dragnea mobilizeaza prin informatii false, patriarhul Daniel, prin binecuvantare

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 08:43
10783 citiri
Prezenta la referendum, o necunoscuta. Dragnea mobilizeaza prin informatii false, patriarhul Daniel, prin binecuvantare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cand Liviu Dragnea a declarat duminica, intr-un interviu televizat, ca sunt tari care "au reglementat casatoria intre om si animal", nu avea nici cea mai mica idee daca referendumul pentru familie va fi validat sau nu, iar printr-o astfel de "intoxicare" a opiniei publice a urmarit sa creeze o mobilizare la vot bazata pe teama. De ce?

Aceasta referire la casatoria dintre oameni si animale, in afara de o componenta mitologica, este doar o inventie a politicianului roman. In realitate, nu exista niciun stat care sa permita legal o astfel de uniune zoofila.

Exista imagini pe retelele sociale cu astfel de ceremonii excentrice, dar ele au loc intr-un cadru privat. In anul 2006, in Sudan, un barbat a fost fortat de autoritatile locale (un sfat al batranilor) sa "se casatoreasca cu o capra cu care a fost prins ca intretinea relatii sexuale" ca pedeapsa. Povestea a fost intens mediatizata de presa din intreaga lume in zona fapt divers.

Vor fi greu de adus la vot 5,5 milioane de oameni pentru o problema care nu exista, dar nu imposibil

Pentru ca referendumul de duminica sa fie validat in sensul urmarit de Coalitia pentru Familie, la el e nevoie sa participe 5.521.000 de cetateni romani, dintre care 4.600.000 sa fie de acord cu aceasta modificare.

Nici Liviu Dragnea si niciun alt lider politic nu stie in acest moment daca weekendul viitor vor iesi la vot peste 5,5 milioane de alegatori. Simplul fapt ca Guvernul Dancila a decis ca votul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile arata multa neincredere din partea PSD cu privire la o sustinere larga pentru acest demers.

Prin comparatie, la alegerile parlamentare din anul 2016 au participat 7.323.000 de alegatori.

In cea mai importanta confruntare dintre partidele politice din Romania, la vot au venit cu numai 1,8 milioane de alegatori mai mult decat minimul necesar pentru validarea referendumului.

Asta s-a intamplat in conditiile in care miza a fost castigarea guvernarii, iar campania a tinut 30 de zile si in ea au fost investite milioane de euro.

Sondajele de opinie anunta in soapta o prezenta la limita validarii

Doua companii de sondare a opiniei publice care lucreaza si pentru PSD au testat prezenta la vot a cetatenilor pentru saptamana viitoare. Amandoua au dat cifre de participare la limita minima a validarii.

Sociopol, companie condusa de Mirel Palada, fost purtator de cuvant in Guvernul Ponta, a realizat un sondaj in care a cotat prezenta la vot la 35%, cu o marja de eroare de +/- 3,3%. Deci referendum valid.

O persoana din conducerea unei alte firme de sondare a opiniei publice care lucreaza si pentru PSD a declarat, sub protectia anonimatului, ca participarea e in zona de 30%, la limita validarii, cu o marja de eroare de +/- 3%.

Ambele sondaje de opinie prezinta o versiune un pic subiectiva, aceasta nuanta apare si din cauza relatiei cu social-democratii care au nevoie de date mai optimiste pentru a mobiliza primarii si alti reprezentanti ai autoritatilor locale sa se implice si sa aduca oamenii la urne.

Dar faptul ca oficialii Guvernului nu dau publicitatii date despre participarea la vot, faptul ca asociatia Coalitia pentru Familie, initiatoarea dezbaterii, face o campanie mai mult pentru incurajarea participarii decat pentru tema referendumului, arata ca, in acest moment, nu exista certitudini legate de validare.

Victoria familiei traditionale, o gura de aer pentru Liviu Dragnea

In ce priveste rezultatul consultarii populare, tabara care sustine modificarea Constitutiei in sensul definirii familiei ca "uniune intre barbat si femeie" castiga cu 80%.

Tabara care se opune acestei modificari va boicota referendumul, incercand sa obtina respingerea temei prin invalidare pe motiv de prezenta scazuta la vot.

Liviu Dragnea, un sustinator entuziast al familiei traditionale din motive politice, vrea ca referendumul sa fie o victorie personala - Foto: Hepta.ro

Validarea acestui referendum ar reprezenta o gura uriasa de oxigen pentru Liviu Dragnea, care nu va avea nicio problema in a-si trece in contul propriu succesul "familistilor", la fel cum a facut si cu alegerile din 2016.

"...am explicat ca este important pentru noi ca partid sa organizam in perioada urmatoare actiuni de informare a populatiei cu privire la referendumul din 6-7 octombrie si i-am rugat sa se implice in aceasta actiune, asa cum numai dumnealor stiu sa o faca, fiind niste oameni foarte organizati si foarte responsabili", a declarat presedintele PSD, comentand intalnirea de saptamana trecuta cu organizatiile de pensionari din Romania.

Pentru Liviu Dragnea, victoria la referendum ar reprezenta si o lovitura data opozitiei din propriul partid. Dar ea va veni cu un pret - o izolare absoluta a PSD pe plan international si impingerea Romaniei in zona intunecata a Uniunii Europene.

Biserica se implica, dar cu costuri mari in ce priveste credibilitatea si importanta sociala

Prezenta la Bruxelles saptamana trecuta, Viorica Dancila le-a declarat socialistilor europeni, grup politic din care face parte si PSD, ca partidul domniei sale nu va face campanie pentru acest referendum, fiind contrazisa la scurt timp de Liviu Dragnea care incearca prin toate mijloacele o mobilizare masiva a alegatorilor.

Cea mai importanta forta aflata in joc in incercarea de modificare a Constitutiei este, de departe, Biserica Ortodoxa care, in mod surprinzator, a decis sa intre intr-o dezbatere sensibila si periculoasa pentru institutie.

Patriarhul Daniel a dat un mesaj clar pentru sustinerea modificarii Constitutiei. Referendumul va fi si un test cu privire la influenta Bisericii in societate - Foto: Hepta.ro

Pozitionandu-se intr-una din tabere, Biserica o exclude pe cealalta, ceea ce va duce la o pierdere importanta de credibilitate in randul societatii, mai ales ca aceasta institutie si-a asumat un rol de incluziune sociala, de promovare a solidaritatii si nu unul de dezbinare.

In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai acestei institutii au facut declaratii publice care sustin "traditionalismul" si s-au implicat activ in mobilizarea cetatenilor.

"Sa spunem DA familiei binecuvantate de Dumnezeu! Prin aceasta precizare clara si fara echivoc, in Constitutia Romaniei, se afirma, se apara si se promoveaza familia ca institutie umana fundamentala creata si binecuvantata de Dumnezeu pentru cresterea si perpetuarea umanitatii", a spus patriarhul Daniel, la o intalnire cu ierarhii Sfantului Sinod.

Pe langa Biserica Ortodoxa, sustinatori ai referendumului sunt si reprezentantii Bisericii Catolice, dar si cei ai Bisericii Protestante.

Cu mai putin de o saptamana inainte de votul pentru modificarea Constitutiei, nu exista siguranta ca acesta va fi validat prin prezenta.

In ce priveste rezultatul, nu e niciun mister, iar efectele politice ale unui referendum validat se vor traduce in primul mare pas facut catre Est de la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#referendum familia traditionala, #prezenta vot referendum, #Dragnea casatorie animale, #Biserica Ortodoxa referendum , #vot