PNL se leapada de sesizarea facuta impotriva spotului "Copiii referendumului": E un abuz ca s-a ajuns la Politie

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 14:16 4239 citiri
Foto: captura video Facebook/Papaya Advertising

Liderul grupului deputatilor liberali, Raluca Turcan, a declarat marti ca interpelarea adresata Autoritatii pentru Protectia Copilului cu privire la spotul "Copiii referendumului", care contine antetul grupului formatiunii, induce confuzie si nu poate fi asumata de PNL.

Reactia liberalilor vine dupa ce fondatorul Papaya Advertising, creatorul clipului, a fost chemat la Politie, pentru ca Autoritatea pentru Protectia Copilului a pasat direct dosarul. Totodata, sesizarea a aparut si in presa si in ea se observa cum 10 din cei 15 semnatari sunt de la PNL.

Papaya, reclamata si la Politie, si la Protectia Copilului pentru clipul "Copiii referendumului". Majoritatea reclamantilor sunt parlamentari PNL

"Sesizarea a fost facuta in nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugaciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuala sesizare a PNL.

Intrebarile si interpelarile deputatilor se fac cu antetul grupului, insa, fiind semnatari parlamentari si din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Camera Deputatilor induce confuzie.

Este legitim dreptul oricarui parlamentar de a se adresa unei institutii printr-o intrebare insa ar fi fost util sa se gaseasca o formula care sa nu starneasca o asemenea confuzie. De asemenea, nicio intrebare adresata unei institutii nu poate justifica chemarea in fata Politiei a angajatilor unei agentii de publicitate.

Libertatea de exprimare este garantata de Constitutie, cenzura de orice fel este interzisa. Da, nu este categoric asumata de PNL. Asa cum am spus, o interpelare sau intrebare a grupului PNL nu poate fi semnata si de parlamentari de la alte partide", a declarat marti, pentru Mediafax, liderul de grup al deputatilor liberali, Raluca Turcan.

Liberalul care a semnat ca primarul

Reactia fostului presedinte liberal vine dupa ce deputatul PNL Pavel Popescu, al carui nume apare pe interpelare, a spus ca isi retrage semnatura si a recunoscut ca "a semnat ca primarul", fara sa stie ce.

"Imi cer scuze public pentru greseala pe care am facut-o sustinand, prin semnatura, un demers de care nu am stiut si anunt ca imi retrag semnatura. Mi s-a cerut semnatura pentru o intrebare, nu pentru o plangere. Eu nu am semnat nici o plangere. Vorbesc de - intrebarea adresata Autoritatii pentru Protectia Copilului privind Clipul 'Copiii referendumului' realizat de Papaya Advertising. (...)

Ma simt vinovat pentru ca am semnat ca primarul fara sa verific cu atentie ce anume semnez si imi asum asta, dar cand mi s-a solicitat semnatura am fost incredintat ca este vorba despre sustinerea unei intrebari sau a unei initiative legislative care avea ca scop protectia minorilor in ceea ce priveste aparitia lor in materiale audio-vizuale in spatiul public. Deh, increderea nu e de dat oricui! Pe viitor si tata daca imi va cere o semnatura am sa verific de doua ori inainte de-a semna!", a scris, pe Facebook, Pavel Popescu.

Popescu spune ca Autoritatea pentru Protectia Copilului avea toate datele ca sa raspunda interpelarii si faptul ca a sesizat Politia "eu socotesc ca e un abuz pe care il condamn ferm si care abuz a condus la interogarea domnului Robert Tiderle si, probabil, a parintilor copiilor care apar in acel clip".

Fondatorul Papaya Advertising: Desi s-a spus ca spotul e exagerat, iata ca nu trebuie sa treaca ani sa fii chemat la Politie ca ai luat o pozitie

Nici deputatul PNL Angelica Fador nu si-a dorit sa se ajunga aici.

"Am facut o interpelare catre Autoritatea pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului referitoare la acordul sau lipsa acordului parintilor in ceea ce priveste aparitia acelor copii in acel spot. Este dreptul meu la opinie. Nu m-am adresat Politiei, m-am adresat Autoritatii pentru Protectia Copilului. Toate speculatiile care au aparut nu sunt adevarate", a spus ea pentru Mediafax.

PSD da vina pe PNL

Cat despre semnatarii social-democrati care apar pe interpelare, acestia si-au pastrat pozitia ferma impotriva videoclipului creat de Papaya si au dat vina pe liberali pentru orice incurcatura ulterioara.

"Este o greseala a PNL-ului probabil. Am initiat interpelarea parlamentari din mai multe partide politice, considerand ca este o clara incalcare a legii acel tip de videoclip, folosind copii intr-o modalitate de promovare agresiva a unei pozitii si probabil folosind copiii fara acordul parintilor.

Nu este o interpelare a PNL, este a unui grup mai larg de parlamentari din Parlamentul Romaniei. Am auzit si eu intamplator, sunt in afara tarii si nu am toate detaliile, dar am auzit ca s-ar fi pus pe antetul interpelarii-PNL. Nu am inteles de ce s-a facut treaba asta. Nu are culoare politica", a declarat senatorul PSD, Titus Corlatean, pentru Mediafax.

A.S.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News