Cine isi linge ranile dupa referendum

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 18:00
9870 citiri
Cine isi linge ranile dupa referendum

Categoric, cel mai indreptatit sa-si linga ranile dupa esecul rasunator al inutilului referendum este insusi initiatorul lui, liderul PSD, Liviu Dragnea. Asta a vrut, asta a facut, asta are.

In opinia mea, domnia sa ar avea obligatia morala sa-si ceara scuze fata de poporul roman, ai carui bani i-a cheltuit pe o distractie de weekend, cand l-a deranjat in proportie de peste 20%, trimitandu-l la sectiile de votare si l-a speriat cu amenintarea ca, fara referendum, se poate pomeni cu casatorii oficializate intre oameni si animale. Parole d'honneur, ce naiba!

Inteleg ca ranile sunt dureroase, inteleg ca nu are ce sa le faca altceva decat sa le linga si inteleg ca simte indreptandu-se spre el nu numai sagetile amenintatoare dinspre pretinsul stat paralel, ci si altele, chiar din propriul partid. Asta-i viata, sefu', niciodata nu stii de unde vine sageata.

Nimeni nu-si asuma nimic

A fost mai rau chiar decat o sageata declaratia de luni dimineata a primarului sectorului 3, Robert Negoita, care spunea: "Nu pot sa nu ma gandesc si sa nu ma intreb: cate, dar cate lucruri necesare si utile pentru cetateni nu s-ar fi putut face cu cele peste 40 de milioane de euro, bani cheltuiti in aceasta activitate de weekend pe care o numim referendum"?

Nu se poate ca Liviu Dragnea, care tocmai in aceste zile este (re) judecat in legatura cu o deturnare de fonduri in interesul partidului, sa nu fi simtit frisoane cand si-a dat seama ca face iarasi o deturnare zdravana, in interesul sau personal, numai ca sa-si bifeze in agenda satisfactia ca i-a reusit ceva.

Dar nu numai domnul Dragnea are rani de lins. Partidul insusi a intrat, ca Haplea, in acest joc. Sunt convins ca PSD, care arata ingrijorator in sondaje saptamana trecuta, arata saptamana asta poate chiar catastrofal.

Neindraznind sa-si acuze liderul cel mare pentru dezastrul provocat, liderasii mai mici incearca sa sugereze ca nu PSD ar fi dezlantuit referendumul pe cap de locuitor si ca fenomenul a picat nitam-nisam, cum pica inundatia, canicula sau cutremurul.

Iata de exmplu, ce declara luni Codrin Stefanescu, lider de seama al formatiunii: "nu a fost un vot politic. Acest referendum nu a fost o chestiune asumata politic de nimeni".

Simpatizantii si votantii s-au jucat de-a scrisoarea

Cum de nimeni, domnule Stefanescu? A venit din senin, cum vine pesta porcina sau gripa aviara? Asta mergea numai daca nu stiam ca, acelasi domn Stefanescu, in ziua de 12 septembrie, le spunea liderilor judeteni ai partidului, chiar cu gurita domniei sale:

"S-a terminat prima zi de intalniri cu presedintii de organizatii judetene PSD pe subiectul referendumului pentru familie. Dupa cum bine stie toata lumea, PSD sustine scrisoarea Coalitiei pentru Familie, sute de mii de membri PSD si simpatizanti si votanti de-ai nostri au semnat aceasta scrisoare. Discutia de azi cu organizatiile judetene a fost pentru a pregati bine scurta campanie de informare a opiniei publice vizavi de aceasta miza".

Asta pricepe chiar si o gaina ca, daca ai chemat presedintii de organizatii din teritoriu in Bucuresti, ca sa discuti o problema, inseamna ca ti-ai asumat-o. Cu varf si indesat. N-ar fi excentric de tot sa-i chemi de la sediile lor din toata tara la Bucuresti, ca sa discuti o probema care nu te intereseaza, nefiind asumata? Hai, ca-i nostim!

Cum sa nu fie asumata problema din scrisoarea a sute de mii de simpatizanti si votanti ai partidului, semnata anume pentru ca partidul sa-i dea curs? Si, as zice eu, cum sa nu te intereseze, cand aceste sute de mii de simpatizanti nu s-ar fi apucat sa semneze scrisoarea, fara sarcina anume trasata chiar de la partid?

Undeva, imi vine sa ma intreb ce fel de reactie ar fi avut luni acelasi domn Stefanescu - si impreuna cu el, alti lideri - daca romanii s-ar fi prezentat in majoritate la urna sambata si duminica? Pun pariu ca ne-ar fi vorbit cam asa:

"A fost un vot strict politic. Sigur ca ne-am asumat politic acest referendum, milioanele de simpatizanti sunt cu noi, i-am mai dat o lectie de neuitat statului paralel".

Veniti la vot, pana nu-i prea tarziu!

Daca PSD, impreuna cu Dragnea au jucat la aceasta ruleta si au pierdut, este treaba lor. Dar imi pare rau sa observ ca, langa ei, a ajuns sa fie ranita o institutie serioasa, iubita de romani, care ar trebui sa-si indeplineasca misiunea nobila de a ne incuraja si calauzi la necaz, nu sa intre in jocuri profane, demne numai de cele lumesti.

Ati ghicit, este vorba de Biserica Ortodoxa Romana, institutie respectata de decenii, secole si chiar mai mult decat atat. Romanii isi pun nadejdea in credinta, inainte de toate. De cate ori au ocazia, ei isi exprima incederea si simpatia pentru trei institutii: Biserica, pompierii si doctorul Arafat.

Asa cum pompierii se arata indiferenti fata de referendum, daca nu arde, cum nici pe doctorul Arafat nu l-am prea vazut preocupat de familia traditionala a lui "daddy", inaltii prelati ar fi putut tine fruntea sus astazi, daca ieri nu s-ar fi injosit chiar de la anvon, sa-i ajute pe primari, pe prefecti si pe presedintii de consilii judetene, chemand oamenii nu la rugaciune, nu la smerenie si evlavie, ci numai la urna si la sustinerea interesului politic al PSD.

Insusi Intai-Statatorul Bisericii s-a lasat ispitit intr-ale celor lumesti, rostind dupa slujba de duminica urmatoarea amenintare catre credinciosi: "Cei care nu ati fost pana acum la vot va rugam sa mergeti ca sa nu fie prea tarziu".

Hai sa mai facem un referendum, ca-i distractiv!

Prea tarziu pentru ce? Pentru izbavirea sufletului? Pentru iertarea pacatelor? Nu, prea tarziu pentru ca sa-i iasa pasienta domnului Dragnea, pentru ca sa-si bifeze el in agenda un succes formal, in momentul cand nu reuseste altele, mai de fond.

Firste, fiecare isi linge ranile in felul sau. Unii nu vor sa-si linga nimic, iar o deputata PSD, doamna Elvira Sarapatin, declara luni in parlament ca, in opinia domniei sale, referendumul ar trebui repetat. Ba chiar are o propunere concreta:

"Din punctul meu de vedere, acest referendum se poate repeta si ar fi in ordine. Da, as sustine sa se repete acest referendum odata cu europarlamentarele".

Este ca si cum ai chema lumea sa vina la vot pentru europarlamentare, dar ii strecori alegatorului, pe sest, si buletinul pentru familia traditionala, pentru ca merg numai "la pahet".

Asta imi aduce aminte de zilele de foame din perioada dictaturii, cand in magazinele alimentare se gaseau numai scobitori, mustar, crema de ghete, carlige de rufe, praf de purici, otrava de gandac, iar alimente deloc.

Din cand in cand, se aducea telemea, cascaval, parizer sau chiar sunca. Atunci aflai ca la telemea este obligatoriu sa iei si scobitori, la cascaval mustar, la parizer crema de ghete sau la sunca o duzina de carlige petru rufe. Se vindeau "la pachet", ca sa faca vanzare.

Chiar asa am ajuns, sa facem europarlamentarele la pachet cu familia traditionala, numai ca sa-si faca partidul damblaua?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#referendum nevalidat, #referendum familia traditionala, #Liviu Dragnea referendum , #vot