Cand minoritatea dispretuieste majoritatea

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 07:23
8756 citiri

Referendumul din 6-7 octombrie pare sa fi starnit o forma de glosolalie colectiva.

Intr-adevar, fiecare actor implicat in consultarea populara a livrat dupa ziua votului interpretari atat de contradictorii incat discursul de ansamblu si-a pierdut inteligibilitatea.

Sa incepem cu PSD.

Pentru secretarul general adjunct al acestui partid, consultarea a fost "un esec al romanilor". Un coleg de-al sau senator a deplans "victoria homosexualilor", pentru seful pesedistilor consultarea a fost o izbanda a formatiunii sale, iar o deputata a aceluiasi partid crede ca referendumul ar trebui repetat in ziua alegerilor europene de la anul.

La PNL confuzia a fost la fel de mare. Ludovic Orban a declarat ca partidul pe care-l pastoreste nu a avut niciun rol in referendum, desi el insusi chemase insistent cetatenii la vot. Cativa colegi de-ai sai au vrut sa profite pentru a-i lua capul sefului, acuzandu-l ca i-a aruncat intr-o aventura, iar altii au acuzat manevre PSD si ALDE de demobilizare a cetatenilor.

Discutia a fost curmata brusc intrucat, ca-n atatea alte ocazii si-n atatea alte partide, s-a considerat ca o dezbatere publica despre strategii si responsabilitati ar "strica imaginea" organizatiei.

Biserica ortodoxa a vorbit si ea pe mai multe voci. Un preot care e si profesor la Targoviste a anuntat ca va afurisi pe oricine a indraznit sa lipseasca de la urne. Purtatorul de cuvant al BOR a dat vina pe Dragnea pentru esec, iar patriarhul a creat un cuvant nou in limba romana, zicand ca s-a ajuns la "un succes nedeplin".

Parte a aceleiasi tabere, Coalitia pentru familie a anuntat ca se transforma in partid, fiindca ar avea de partea ei 4 milioane de voturi.

De fapt, toti cei de mai sus sunt cuprinsi in minoritatea venita la consultarea din 6-7 octombrie a.c..

Pe vremuri, cel infrant recunostea victoria celeilalte tabere si ii felicita pe invingatori. Azi, nu mai e asa. Purtatorii de cuvant ai minoritatii dispretuiesc majoritatea.

Aceasta atitudine nu face decat sa sporeasca sentimentul ca referendumul a fost inutil. La fel ca si cele care vizau - in 2007 si-n 2012 - suspendarea lui Basescu si care au fost declansate - si, apoi, ratate - cam de aceiasi actori...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#reactii referendum familie , #Liviu Dragnea
Comentarii