Poate reduce România consumul de gaz cu 15%? Expert: ”Dacă iarna va fi mai blândă, se ocupă Dumnezeu”

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 03:25
7233 citiri
Poate reduce România consumul de gaz cu 15%? Expert: ”Dacă iarna va fi mai blândă, se ocupă Dumnezeu”
Robinetul gazului rusesc ar putea fi oprit FOTO: Pixabay.com

Comisia Europeană a propus ca statele membre să își reducă consumul de gaze cu 15% pentru iarna 2022-2023. Măsura ar urma să fie luată având în vedere riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia. Cu toate acestea, sunt țări nu pot aplica această reducere.

Deși amenințări cu oprirea gazului rusesc au venit de la Vladimir Putin încă de la impunerea primelor sancțiuni în contextul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană pare că nu reușește să stabilească o strategie concretă prin care să scape de această dependență.

Nicolescu: ”UE vorbește de scăderea dependenței de Rusia de ani întregi”

Expertul în energie Răzvan Nicolescu este de părere că trebuie pus la punct un plan pentru totdeauna și că Uniunea Europeană trebuia să se desprindă de gazul rusesc până să ajungă la această dependență.

”Eu nu cred că Gazprom va opri gazul. Părerea mea este că în momentul de față Rusia s-a cam epuizat militar și încearcă sa-i ameninte pe europeni cu întreruperile de gaz pentru ca acestia să îi abandoneze pe ucrainieni.

O întrerupere de gaz îi afectează în primul rând pe ei, pe ruși. E adevărat că prin creșterea prețurilor au făcut bani în ultimele luni, însă sumele obținute nu cred că sunt suficiente pentru nevoile existente. În consecință, eu nu cred că vor merge mai departe decât aceste amenințări și eventuale întreruperi pentru o zi, două, trei sau crearea unor probleme care să pună presiune pe preț și care să sperie.

UE vorbește de scăderea dependenței de Rusia de ani întregi. Iar această dependență nu s-a redus, ci a crescut. Trebuie trecut de la palierul acesta al vorbelor, la palierul faptelor.

E bine că pun răul în față și se gândesc că ar putea să se întâmple ceea ce eu nu cred că se va întâmpla, dar aici este nevoie de un plan nu numai pentru această iarnă, ci și pentru totdeauna. Nu mai poți cumpăra vreodată gaz de la Gazprom dacă nu-și onorează obligațiile contractuale atunci când ai nevoie”, a explicat Răzvan Nicolescu într-un interviu acordat Ziare.com.

Pe de altă parte, România se numără printre statele care nu ar trebui să-și facă probleme în privința gazului rusesc, însă nici nu luăm măsuri pentru a ține depozitele pline.

”România este țara cel mai puțin expusă pentru că avem producția noastră internă. Pe de altă parte, mă așteptam să umplem depozitele pe care le avem mai repede si să le umplem pe toate. Suntem mai relaxati decât alți europeni care se agită mai mult. Prudența uneori nu strică”, a mai precizat expertul.

Răzvan Nicolescu a mai spus că, din punctul său de vedere, ”întreruperea furnizării, dacă se întâmplă, este un act de terorism economic. Așa ceva trebuie tratat ca atare.

Comisia Europeană trebuie să fie mult mai pragmatică. Mai multe fapte, mai putine vorbe”.

Noi nu trebuie să facem nimic pentru a reduce consumul. ”Se ocupă” Dumnezeu

Pentru ca România nu are posibilitatea să treacă masiv pe alți combustibili, reducerea consumului se poate face, practic, în doua feluri. Fie prin creșterea prețului, iar atunci românii vor închide singuri robinetele sau ”cu ajutorul divinității”

”Dacă vom avea o iarnă călduroasă, reduce Dumnezeu consumul automat pentru noi. Anul trecut a fost o iarnă destul de complicată, dacă iarna aceasta va fi mai blândă, noi nu trebuie să facem nimic”, a spus Răzvan Nicolescu.

Deși ne plângem că trebuie să consumăm mai puțin, România cheltuie sute de miliarde de euro pentru racordarea de noi localități la gaze naturale.

”Eu nu pot să nu observ că noi vorbim despre reducerea consumului de gaze, dar astăzi cheltuim sute de milioane de euro pentru conectarea de noi localități la gaz.

Ne propunem să mergem pe contra-sens, contra curentului. Dăm bani să cumpărăm conducte unele produse în Turcia, altele produse în Rusia, să le instalăm cu sudori aduși din Asia ca să creștem consumul populației de gaz. Facem, din punctul meu de vedere, o mare risipă de resursă financiară și vom genera probleme strategice în viitor.

Acest lucru se întâmplă în timp ce clădirile noastre sunt cel mai puțin eficiente din punct de vedere energetic din Uniunea Europeană. Nu e mai bine să utilizăm resursa financiară pentru optimizarea consumului în clădiri?”, este de părere expertul în energie.

”Putin manipulează prețurile și acum o mai face și cu ajutorul nostru inconștient”

Oprirea alimentării cu gaz rusesc nu este singura amenințare de care oamenii au avut parte în ultima perioadă. Și este posibil ca la un moment dat să nu mai aibă nimeni reacția scontată. iar în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, acesta este campion la manipulare.

”Trebuie făcut mai mult și vorbit mai puțin. Lumea este sătulă de sperieturi. A fost Covid. Au fost rachetele lui Putin trimise la întâmplare în Ucraina. Acum cu gazul pe care l-ar opri Gazprom când vine frigul. Prețuri mari la energie. Amenintarea unei crize alimentare. Amenintarea unei crize a apei.

Oamenii au nevoie să mai respire puțin. Mult prea multe sperieturi. Leadershipul înseamnă și să aduci un pic de optimism. Putin manipulează prețurile și acum o mai face și cu ajutorul nostru inconșient. Dacă a arătat că e bun la ceva, e clar campion mondial la propagandă. Atâtea minciuni și prostii livrate și ambalate frumos nu am văzut niciodată.

Ultima dintre ele: modelul occidental de societate este depășit, modelul lui social fiind cel al viitorului. Acest model de societate al lui Putin este: conducători pe viață care trăiesc într-un mare huzur, nicio libertate pentru oamenii obisnuiți care pot să moară de foame sau în războaie fără sens pentru că viețile lor nu contează fiind doar niște cifre statistice”, a spus Răzvan Nicolescu.

Ursula von der Leyen a propus miercuri, 20 iulie, un nou Regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat. Noul regulament va stabili ca obiectiv pentru toate statele membre să reducă cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023.

Noul regulament ar oferi Comisiei Europene posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o "alertă a Uniunii" privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre. Alerta Uniunii poate fi declanşată atunci când există un risc substanţial de deficit sever de gaze sau o cerere de gaze excepţional de ridicată.

Statele membre ar trebui să-şi actualizeze planurile naţionale de urgenţă până la sfârşitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenţionează să atingă obiectivul de reducere a cererii de gaze, şi ar trebui să raporteze Comisiei în privinţa progreselor la fiecare două luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#reducerea consumului gaze naturale, #gazul rusesc, #Gazprom gaze Europa, #Ursula von der Leyen, #energie iarna, #amenintari putin, #Razvan Nicolescu , #gaz