Planul UE privind gazul rusesc avantajează masiv un stat membru: "Germania a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează s-o corecteze"

Marti, 26 Iulie 2022, ora 15:58
8653 citiri
Planul UE privind gazul rusesc avantajează masiv un stat membru: "Germania a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează s-o corecteze"
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck FOTO: Twitter/Flash

Țările Uniunii Europene au aprobat marți, 26 iulie, un plan de urgență pentru a-și reduce consumul de gaze. Au fost încheiate acorduri de compromis pentru a limita reducerile pentru unele țări.

Europa se confruntă cu o presiune crescută de gaz de miercuri, 20 iulie, când compania rusă Gazprom a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate, scrie Reuters.com.

Cu o duzină de țări UE care se confruntă deja cu aprovizionarea rusească redusă, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să economisească gaze și să-l depoziteze pentru iarnă, de teamă că Rusia va opri complet fluxurile ca represalii pentru sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.

Miniștrii Energiei au aprobat o propunere pentru toate țările UE de a reduce voluntar consumul de gaze cu 15% din august până în martie.

Reducerile ar putea fi obligatorii într-o situație de urgență a aprovizionării, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne au rezistat propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară.

Germania, puterea economică a UE, este extrem de dependentă de gazul rusesc și rămâne la cheremul aprovizionării de la Gazprom pentru anii încă necesari pentru a găsi surse alternative, arată publicația barrons.com.

”Este adevărat că Germania, cu dependența sa de gazul rusesc, a făcut o greșeală strategică, dar guvernul nostru lucrează... pentru a corecta acest lucru”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Omologul său din Franța a apreciat că solidaritatea cu Berlinul ar ajuta, la rândul său, la protejarea întregii Europe, chiar dacă Germania preia o parte majoră din cele 40% din importurile de gaze ale UE care au venit din Rusia anul trecut, mai susține sursa citată.

Oficialul german citat a mai declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa a rămas unită în fața ultimelor reduceri de gaze ale Moscovei.

Nu ne vei despărţi, i-a transmis Habeck președintelui rus.

Ungaria a fost singura țară care s-a opus acordului, au declarat doi oficiali UE.

Gazprom din Rusia a pus cea mai recentă reducere pe seama nevoii de a opri funcționarea unei turbine - un motiv respins de șeful UE pentru energie, Kadri Simson, care a numit mișcarea „motivată politic”.

Rusia, care a furnizat 40% din gazul UE înainte de a invada Ucraina, susține că este un furnizor de energie de încredere.

Obligații și excepții

Acordul UE ar scuti de la obligativitatea reducerii de gaze cu 15% țări precum Irlanda și Malta care nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE.

Vestea despre cea mai recentă reducere a aprovizionării rusești a dus la creșterea prețurilor la gaze, adăugând costul de umplere a depozitului, creând în același timp stimulente pentru a folosi mai puțin.

Marți devreme, contractul de referință olandez din prima lună a crescut cu aproape 10% și este cu peste 450% mai mare decât în ​​urmă cu un an, deși în scădere de la maximele record atinse la scurt timp după ce Rusia și-a început invadarea Ucrainei.

Țările care îndeplinesc obiectivul UE de umplere a depozitelor de gaze până în august s-ar putea confrunta cu ținte mai slabe - atenuarea reducerilor pentru aproximativ o duzină de state, inclusiv Germania și Italia, pe baza nivelurilor actuale de stocare.

Ei pot, de asemenea, scuti gazul pe care îl folosesc în industriile critice, cum ar fi producția de oțel consumatoare de energie, de la țintă.

În plus, cei cu o capacitate limitată de a exporta gaze către alte țări UE pot solicita o țintă mai mică, cu condiția să exporte ceea ce pot. Aceasta ar putea include Spania, care nu se bazează pe gazul rusesc și a spus că reducerea propriei cereri nu ar ajuta alte țări, deoarece nu are capacitatea de infrastructură pentru a împărți combustibilul de rezervă.

"Toată lumea înțelege că atunci când cineva cere ajutor, trebuie să ajuți. Ajutorul poate fi în moduri diferite, dar cred că spiritul de colaborare va prevala", a declarat marți ministrul spaniol al Energiei Teresa Ribera.

Planul UE a testat solidaritatea țărilor, Grecia și Polonia fiind printre țările care se opun reducerilor obligatorii de gaze.

Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a declarat că acordul nu va impune constrângeri asupra utilizării gazelor din Polonia și s-a opus ideii că o țară ar trebui să-și limiteze utilizarea gazelor industriale pentru a ajuta alte state care se confruntă cu deficite.

Unii diplomați din UE și-au exprimat îngrijorarea că numărul de renunțări din regulamentul final ar putea însemna că nu reușește să se asigure că țările economisesc suficient gaz pentru iarnă.

Cât gaz a economisit UE până acum

Deși guvernele, inclusiv Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, și-au mărit măsurile de economisire a energiei, țările UE și-au redus consumul combinat de gaze cu doar 5%, în ciuda lunilor de creștere a prețurilor și de scăderea livrărilor rusești.

„Probabil, cincisprezece procente nu vor fi suficiente, având în vedere ceea ce rușii tocmai au anunțat”, a spus ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan.

Acordul necesită sprijinul majorității țărilor pentru a declanșa reducerile obligatorii de gaze, după ce mulți s-au opus propunerii inițiale a Comisiei de a avea ultimul cuvânt.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#reducere consum gaz UE, #criza energetica, #Germania criza gaz, #Vladimir Putin, #gaze rusesti , #gaze naturale